Wat waren gevolgen van dit misbruik? - 9

Dit is het 9e artikel uit een serie over seksueel misbruikte mannen. Klik hier om vanaf het begin te lezen: 1 Gevolgen van seksueel misbruik bij mannen. Door seksueel misbruik vanaf de jeugd kan de hele seksuele ontwikkeling vervormd worden. Een van de taken van kinderen is immers om hun eigen seksuele ontwikkeling door te maken in hun eigen natuurlijke tempo? Dat tempo is verstoord. De ervaringen hebben de seksuele onbevangenheid ook verstoord. Wat waren de gevolgen van dit misbruik bij de man zoals omschreven in voorbeeld 2?

Gevolg nr 1: Een kenmerk van een goede seksuele opvoeding zou juist moeten zijn dat iemand zijn of haar eigen seksuele aard in volle onbevangenheid kan onderzoeken. Ook deze man kon dat niet meer.

Gevolg nr 2: Ook deze man trok irreele conclusies ten tijde van het misbruik die hem later gingen belemmeren bij seks. Bijvoorbeeld de conclusie: als ik een erectie krijg dan is dat een bewijs dat ik homo ben, terwijl dat niet zo was.

Gevolg nr 3: Gevolgen van die overtuiging waren bij deze man dat hij geen erectie meer kon hebben als er iemand in de buurt was. Hij raakte zo gespannen dat dat niet meer kon. Ook kon hij niet naar de wc als er iemand in het huis was. Zijn bekkenbodemspieren raakten verkrampt. Deze situatie lijkt erg op vaginisme bij vrouwen.

Gevolg nr 4: Na seksueel misbruik kan elke nieuwe seksuele situatie leiden tot angst en tot gevoelens van vervreemding. En dat kan weer leiden tot het vermijden van contact met potentiele partners. Deze man ging aantrekkelijke vrouwen vermijden, en als hij toch bij hen in de buurt was, dan voelde hij zich vervreemd raken. Hij zei daarover: “ik was er niet meer bij”. Die vervreemding wordt dissociatie genoemd. Dissociatie zie ik als een angst symptoom dat met name optreedt bij trauma’s. Later, kan die dissociatie opnieuw opkomen bij elke situatie die doet denken aan het trauma. De associatie met het trauma kan bewust of onbewust zijn. Een effect van dissociatie is dat hevig oplopende gevoelens zoals angst, pijn en woede niet meer gevoeld hoeven te worden.

Gevolg nr 5: Als een slachtoffer dan toch een nieuwe partner vindt, dan is de kans groot dat hij tijdens seksuele intimiteit het trauma of de trauma's herbeleeft, en dat hij reageert alsof hij opnieuw getraumatiseerd wordt. Het kan zijn dat hij de neiging krijgt om zijn geliefde aan te vallen, ook al is die onschuldig. Ook al gaat het in een latere liefdesrelatie wellicht helemaal niet om een misbruiker, dan toch reageert het slachtoffer opnieuw met zulk soort vervreemdingen. Of het slachtoffer reageert met hevige emoties die eigenlijk bedoeld waren voor de aanvaller. Het slachtoffer kan daardoor opnieuw in de war raken, omdat hij nu bijvoorbeeld hevige woede voelt, en de neiging kan hebben om dat op de partner af te reageren, terwijl het voor de aanvaller bedoeld was. De partner kan het daar eveneens moeilijk mee hebben. In sommige gevallen raakt een slachtoffer volkomen ontmoedigd over de liefde. Hij of zij denkt dat hij nooit meer een succesvolle liefdesrelatie kan opbouwen.

Gelukkig is dat laatste niet waar. Trauma's zijn verwerkbaar. Tegenwoordig bestaan daar goede therapieën voor. Bovendien kan je irreële belemmerende overtuigingen die ontstaan zijn tijdens het trauma of de trauma's. Eenmaal opgespoord kan je die overtuigingen ook weer veranderen. In het volgende artikel kan je meer lezen over het verwerken van seksueel misbruik.

Volgend artikel in deze reeks:
10 Kan je seksueel misbruik verwerken?

Voor meer informatie lees mijn artikel over traumaverwerking

Zoek je een geschikte therapeut om te werken aan je seksuele problemen en/of trauma’s Je kan bij mij terecht.

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP, seksuoloog Amsterdam

Verder lezen: Serie over seksueel misbruikte mannen

1 Gevolgen van seksueel misbruik bij mannen

2 Effecten van seksueel misbruik in de jeugd bij mannen

3 Orgasmeprobleem als gevolg van seksueel misbruik

4 Betekenisgeving door slachtoffers van seksueel misbruik

5 Hoe kwam deze man over zijn trauma's heen?

6 Is het mogelijk om klaarkomen tijdens de daad voor hem ook mogelijk te maken?

7 Functies van orgasmeproblemen na een trauma

8 impotent na seksueel misbruik

9 Wat waren gevolgen van dit misbruik?

10 Kan je seksueel misbruik verwerken?

 

Meer lezen:
Ga naar de artikelenpagina voor meer interessante onderwerpen: Artikelen

Behandeling premature ejaculatie

Kan je ook teveel intimiteit hebben?

Behandeling erectiestoornissen

Misbruik door hulpverleners

Seksuele opvoeding of onderdrukking

Je seksuele opvoeding en je liefdesmap

Een grens of een afwijzing

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"