Wat kan vaginisme triggeren?

 

In de eerste drie artikelen in deze reeks hebben we het gehad over de rol van stress bij het ontstaan van vaginisme, en wat je er aan kan doen. We hebben het gehad over klassieke conditionering, het afleren van ongewenste klassieke conditionering (de stress en spanningsreactie tijdens treinreizen in de spits) en het voorkómen dat je weer gespannen raakt tijdens reizen in de spits. Nu wil ik het hebben over vaginisme als automatische spanningsreactie tijdens seksuele intimiteit met je partner. Wat kan vaginisme triggeren?

Ook vaginisme blijft vaak in stand als gevolg van klassieke conditionering, net zoals het kwijlen van de hond van Pavlov. Het gaat automatisch en je hebt waarschijnlijk het gevoel dat je er geen controle over hebt….. tenminste…. Nog niet.

Als er sprake is van klassieke conditionering, dan is er dus een aanleiding waardoor de vaginistische reactie ontstaat. Het kan trouwens ook zijn dat je 24 uur per dag vaginistisch reageert, dat is als je altijd gespannen bent. Maar laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat dat niet zo is.

Laten we de aanleiding tot een vaginistische reactie eens opsporen.

Stel je ligt met je partner in bed en jullie zijn gaan vrijen. En je denkt aan geslachtsgemeenschap met hem. Jullie zijn het (nog) niet aan het doen. Wat zijn dan de triggers voor een vaginistische reactie?

Hieronder volgen een paar voorbeelden van mogelijke triggers:
-de gedachte dat het pijn doet
-de gedachte dat je zou kunnen falen in bed
-de gedachte dat je geen echte vrouw bent
-schaamte over de gedachte dat je geen echte vrouw bent (en geloof me, je bent heus een echte vrouw, ook als je last hebt van vaginisme. Het ligt niet aan je vrouw zijn, maar die gedachte kan wel een trigger zijn.)

-of gaat het om oud zeer? Bijvoorbeeld komen er herinneringen op aan seksueel misbruik?
-Of ben je bang voor echte intimiteit?

En als het gaat om angst voor intimiteit, waar ben je dan precies bang voor?

Kan het zijn dat je bang bent om vanuit je diepste wezen contact aan te gaan met je partner? Als dat zo is, dan zijn daar meestal redenen voor. Ik ga er even vanuit nu dat het niet aan je partner ligt, maar dat het iets over jou zegt.

Sommige vrouwen met vaginisme zijn als kind zo sterk afgewezen of onderdrukt, dat zij tot de conclusie gekomen zijn dat ze niet oké zijn. Als jij je als kind zo sterk afgewezen hebt gevoeld, dan kan het zijn dat je je zo bent gaan schamen dat je geen contact meer durft te maken met iemand naar wie je verlangt. En dat is een enorme trigger voor vaginisme.

Als je een vaginistische reactie tijdens vrijen wilt doorbreken, dan is het van belang dat je de triggers opspoort en wegneemt.

Je kan dat onder meer doen door met elkaar een pijnverbod af te spreken. Vrijen hoort een plezierige aangelegenheid te zijn, niet een angstige. Zorg ervoor dat jullie het naar je zin hebben samen, en doe niets tegen je wil, en verduur niets wat je niet fijn vindt. Dat is een goed begin. Spreek met elkaar af om geen pogingen tot geslachtsgemeenschap te doen voordat jij er echt klaar voor bent. Spoor je triggers op en ruim die op. Ga desnoods in therapie, en zorg dat je aan je triggers werkt.

Ga géén pogingen doen om je vaginaspieren op te rekken, ook niet bij een bekkenbodemfysiotherapeut. Je zou wel bij een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen leren om beter te ontspannen en je meer bewust te worden van wat er allemaal gebeurt in je bekkenbodem. Dat wel. Maar ga NOOIT pogen je vaginaspieren op te rekken, want daar heb je bij vaginisme NOOIT iets aan. Doe dat dus niet.

Als je triggers te maken hebben met oude verlatingstrauma’s, dan kan je schaamte zo hevig zijn dat het je zelfs beter lijkt om echte intimiteit maar te blijven vermijden. Het kan lijken alsof je jezelf moet verbergen, ook al ben je geen misdadiger. Als kind trekken we soms verkeerde conclusies. Die conclusies kunnen een levenlang doorwerken, tenzij je er wat aan doet.

Alle artikelen in deze serie:

Vaginisme en ontspanning

Automatische stress reacties

Vaginisme en automatische stress reacties

Wat kan vaginisme triggeren?

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"