Intimiteit is een diep besef van verbondenheid met een of meer personen, met behoud van je persoonlijke vrijheid, waarin jij en de ander(en) volledig zichzelf kunnen zijn en blijven. Deze definitie van intimiteit omvat een verbondenheid met behoud van je vrijheid. Intimiteit is een combinatie van gedachten, gevoelens en energie.

Er zijn verschillende soorten intimiteit. De belangrijkste zijn: emotionele, fysieke, seksuele en spirituele intimiteit. Niet iedereen ervaart intimiteit met anderen. Sommige mensen ervaren alleen intimiteit met god of met een object zoals een krachtvoorwerp. In dit ebook echter hebben we het over intimiteit met anderen èn met jezelf. Je kan de tips toepassen op je liefdesleven, maar ook gebruiken om meer intimiteit met andere mensen te beleven.

Je kunt intimiteit ervaren met je partner, met anderen, zelfs met een groep, maar ook met jezelf. Het vermogen om intimiteit met jezelf te beleven is zelfs heel belangrijk. Want, als jij jezelf afwijst, en dus geen verbinding/intimiteit met jezelf aangaat, dan kan je ook geen verbinding of intimiteit met anderen aangaan. Wie zichzelf verstoot, verstoot de hele wereld. Omgekeerd, wanneer jij in een goede verbinding bent met jezelf, en dus intimiteit met jezelf kunt beleven, dan wordt intimiteit met anderen veel gemakkelijker. Wie weet kan jij, vanuit die manier van zijn, wel een vorm van intimiteit beleven met iedereen die je ontmoet. Zelfs met een voorbijganger, al was het maar voor een ogenblik.

Wat is de kern van intimiteit
Kern: intimiteit is het aangaan van nabijheid in contact en het voelen van een band, een verbinding, ook wel hechting genoemd.

Drs Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog-relatietherapeut Amsterdam

Centrum voor Seksualiteit, Noordzijde 287, 1064 ME Amsterdam