Wat is dyspareunie?

Wat is dyspareunie?

Dyspareunie is een verzamelnaam voor pijnklachten kort voor, tijdens, of kort na de geslachtsgemeenschap door niet lichamelijke oorzaken. Het gaat om pijn aan of rondom de geslachtsdelen. Ook op andere plaatsen van het lichaam kan pijn ontstaan tijdens seks. Maar dat is geen dyspareunie. Bij dyspareunie gaat het om genitale pijn, niet uitsluitend veroorzaakt door vaginisme of verminderde lubricatie (lubricatie is het vrijkomen van vaginasappen tijdens seksuele opwinding). Natuurlijk kan er ook sprake zijn van medische oorzaken van pijn bij de gemeenschap, maar volgens het diagnostische handboek (de DSM-IV) vallen die klachten niet onder dyspareunie.

Als de gemeenschap een enkele keer niet lukt, of een enkele keer pijnlijk is, dan heb je nog niet automatisch last van dyspareunie. Pas als dat keer op keer weer gebeurt, en er blijkt geen medische reden voor te zijn,dan spreken we van dyspareunie. Als er wel een medische reden is, dan krijgt je klacht een andere naam.

Dyspareunie is geen diagnose. Het is een symptoom van een onderliggend probleem. Dat onderliggende probleem kan gediagnostiseerd worden. En dan is een goede behandeling meestal wel mogelijk.

 

Wat is vaginisme?