Waarom inwendig onderzoek bij vaginisme soms belangrijk is

Onlangs kwam een vrouw voor behandeling van haar vaginisme. Voor alle zekerheid gaf ik haar toch het advies om naar een arts te gaan om medische oorzaken uit te sluiten. Ook deze vrouw zag op tegen een inwendig onderzoek. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Daarom las zij eerst mijn tips ter voorbereiding op het gynaecologisch onderzoek. Naderhand bleek dat zij een lichamelijke oorzaak had voor haar klacht. De huisarts verwees haar door naar de gynaecoloog voor verder onderzoek en behandeling. Toch heel belangrijk. Te snel wordt aangenomen–als een vrouw niet in staat is tot geslachtsgemeenschap-, dat het wel psychisch zal zijn. Psychologen verwijzen soms door naar een huisarts of gynaecoloog voor alle zekerheid. Voor een vaginistisch reagerende vrouw is dat niet prettig. Voor de meeste andere vrouwen ook niet trouwens. Veel artsen beseffen dat. Incidenteel weigert een arts zelfs inwendig onderzoek, om de betrokken vrouw de ellende van zo’n onderzoek te besparen. Vaginisme is immers een psychische klacht? Echter, met dit voorbeeld bleek opnieuw dat uitzonderingen echt voorkomen en dat zo’n onderzoek soms echt geen overbodige luxe is. Ook niet als je denkt dat je vaginisme hebt.

Deze vrouw was blij dat ze na contact met mij deze stap toch genomen had. Natuurlijk had zij eerst mijn artikel gelezen "Tips ter voorbereiding op het gynaecologisch onderzoek".

Een andere vrouw had een negatieve ervaring met inwendig onderzoek door een arts. Zij beklaagde zich bij mij dat de arts niet eens verteld had welk onderzoek hij met haar ging doen. Een kwalijke zaak. Ze vroeg me of er richtlijnen bestaan voor artsen op dit punt. Ik raadpleegde de Nederlandse Vereniging voor Huisartsen. Als antwoord kreeg ik dat er wel richtlijnen zijn, maar dat die niet zijn toegespitst op de bejegening. Jammer, denk ik. Een gemiste kans. Toch is het niet zo dat het artsen geen bal kan schelen hoe een vrouw reageert tijdens zo’n onderzoek. Een gynaecologe vertelde me dat 25 % van de vrouwen die een gynaecologische kliniek bezoekt traumatische reacties geeft tijdens het onderzoek. Het komt dus best vaak voor. Al jaren echter worden artsen getraind aan universiteiten in het doen van vrouwvriendelijk inwendig onderzoek. Jammer genoeg zijn nog steeds niet alle artsen in dit opzicht voldoende getraind. Daarom blijft het nuttig om mijn tips ter voorbereiding op het gynaecologisch onderzoek te lezen en toe te passen.

Wil jij het artikel "tips ter voorbereiding op het gynaecologisch onderzoek" ontvangen? Vul dan hier: gratis-downloads je naam en emailadres in en volg de instructies. Je ontvangt dan direct de Vaginismetips. De Tips ter voorbereiding op het gynaecologisch onderzoek krijg je er ook bij.

Let op: er is een vervolg geschreven op dit artikel. Dat kan je hier vinden: Je kan je dokter opvoeden

Ook ontvang je dan regelmatig een nieuw artikel over vaginisme of pijn bij seks via je email.
Je kan je altijd weer makkelijk uitschrijven. In elke email die je van mij krijgt staat namelijk onderin een link. Als je op die link klikt, schrijft het systeem je automatisch uit.

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"