Vijf redenen om in behandeling te gaan bij vaginisme en pijn bij seks

Hieronder kan je ontdekken wat de vijf redenen om in behandeling te gaan bij vaginisme en pijn bij seks zijn. Vaginisme en dyspareunie ontstaan nooit zomaar. Er zijn oorzaken voor. En die oorzaken zorgen ervoor dat je vaginisme of dyspareunie in stand blijft. Deze oorzaken moet je aanpakken als je je probleem met succes wilt oplossen. Aangezien vaginisme en dyspareunie per definitie geen medische oorzaak hebben (anders wordt het anders genoemd), zijn er dus andere oorzaken en die kan je opsporen.

De vijf redenen waarom je echt in behandeling moet gaan als je last hebt van vaginisme of dyspareunie zijn:

 1. Vaginisme en dyspareunie gaan meestal niet vanzelf over. Je kan er je leven lang last van hebben als je er niets aan doet. En dat is onnodig, want met de juiste therapie kan dat meestal wel veranderen. Ook jij hebt hoogst waarschijnlijk de mogelijkheid om een wonderbaarlijk, gelukkig en vervullend liefdesleven te leiden inclusief plezierige pijnloze geslachtsgemeenschap. Een liefdesleven dat je je nu wellicht nog niet eens kunt voorstellen.
 2. Veel vrouwen die lijden onder hun vaginisme of dyspareunie vermijden om nog een geliefde te vinden, en vermijden daarmee een liefdesleven vanwege dit probleem. Of ze blijven een relatieprobleem hebben. Want als jij dit probleem hebt, dan heeft je partner het ook. Het zou toch zonde zijn als jij om deze reden jezelf een succesvol liefdesleven ontzegt?
 3. Veel vrouwen kunnen zich zó schamen voor hun vaginisme of dyspareunie dat het hun zelfvertrouwen aantast als vrouw. Veel vrouwen denken dan dat ze geen echte vrouw zijn, terwijl ze dat heus wel zijn. Denk jij dat ook? Stop met jezelf te kwellen en zoek adequate therapie.
 4. Door dyspareunie kan angst voor seks ontstaan. Het plezier wordt helemaal vergald door al die pijn. Het is een echte zelfkwelling. Als de gemeenschap pijnlijk is voor jou, dan is het waarschijnlijk ook pijnlijk voor je partner. Als je doorgaat met het hebben van gemeenschap, terwijl het pijn doet: waar ben je dan mee bezig? Wìl je wel gemeenschap hebben als het zoveel pijn doet, dat je er bang voor wordt? Diep in je hart weet je dat je dat niet wilt. Het kan bovendien uitmonden in vaginisme of permanente lichamelijke beschadiging aan je geslachtsdelen. Wat doe je jezelf aan, als je doorgaat met pijn? Ga in therapie om de oorzaken op te lossen waardoor jij seks blijft hebben zelfs als het schadelijk voor je is. En vind daarna uit hoe je het wel graag zou willen ervaren.
 5. Door vaginisme blijven veel vrouwen met vaginisme kinderloos, zelfs als zij heel graag kinderen willen krijgen. Hoewel: er zijn alternatieve manieren om zwanger te worden.

Veel vrouwen die aan vaginisme of dyspareunie lijden zijn zich niet bewust van de ware oorzaken van hun klacht. Want de ware oorzaken zitten vaak verborgen in hun blinde vlek. Er is een professional voor nodig om je te helpen te zien waar je aandacht aan moet geven om het probleem met succes op te lossen.

Maar je hoeft niet langer te lijden onder je klacht en je hoeft ook niet met de gevolgen er van te blijven zitten, die je liefdesleven zo kunnen belasten of beschadigen. Want het probleem is ècht behandelbaar.

Mijn persoonlijke ervaring met vaginisme

Ik ben een professional die het probleem uit eigen ervaring kent. Jawel: je leest het goed. Ik ben een professioneel opgeleid psycholoog en dat was ik al toen ik nog last had van vaginisme. Ook ik heb geleden onder mijn vaginisme. Ook ik voelde me soms net zo wanhopig als jij je misschien soms voelt.

Ik zocht hulp. Ik zocht niet alleen in de reguliere psychotherapie maar ook in de alternatieve therapiebeweging. Ik had veel aan mijn psychotherapie op het riagg en veel aan lichaamsgerichte benaderingen en tantra. De oorzaken van mijn vaginisme werden daarmee weggenomen. Maar geen van deze benaderingen was erop gericht om mijn vaginismeklacht op te lossen. Daar was ik uiteindelijk zo boos over, dat ik besloot om zelf een methode te gaan ontwikkelen. Ik wilde het gewoon niet opgeven. En nu kan ik –gelukkig- zeggen dat ik mijn vaginisme opgelost heb. En ik ben bereid om jou te helpen om het probleem ook op te lossen.

Veel hulpverleners zijn niet succesvol in hun behandeling van vaginisme. Dit komt doordat ze niet de echte oorzaken van het vaginisme aanpakken. Ze geven je oefeningen, en denken dat dat het probleem oplost. En soms is dat ook zo. Maar in veel gevallen is dat niet zo. Je kan bijvoorbeeld leren om je bekkenbodemspieren te ontspannen tijdens oefeningen. Maar dat wil niet zeggen dat je dat dan automatisch ook kunt als je met je man in bed ligt. Of ze helpen je met de psychologische oorzaken, maar helpen je niet bij het opdoen van nieuwe vaardigheden en ervaringen.

Waarom vermijden hulpverleners om de ware oorzaken aan te pakken van vaginisme en pijn bij de gemeenschap? Volgens mij heeft dit vaak te maken met restanten van een westerse anti-seks cultuur. Op de een of andere manier hebben veel mensen geleerd om hun seksuele zelf te scheiden van de rest van hun zelf. Alsof je seksuele zelf apart staat van de rest van jou. En dat is heel onnatuurlijk. Maar hulpverleners komen net als anderen uit dezelfde cultuur en kunnen daarom soms dezelfde onzekerheden hebben als andere mensen.

Maar als gevolg daarvan komen veel hulpverleners niet op het idee om alle aspecten van je zelf te integreren in de behandeling. Of ze helpen wel met het oplossen van oorzaken maar durven de praktische seksuele educatie niet te geven. Dat is waardoor zoveel therapieën falen. Maar dat hoeft jou niet te overkomen. Want er is een andere optie.

Ikzelf begon na het afsluiten van mijn therapie een nieuwe zoektocht. Er bleek maar weinig over vaginisme en dyspareunie geschreven te zijn. De vakliteratuur was veelal technisch van aard; geschreven voor en door dokters. Maar daar kom je er niet mee. Er is veel meer voor nodig om van vaginisme te gaan naar succesvolle plezierige pijnloze geslachtsgemeenschap. Er waren ook enkele boeken waarin emotionele ervaringen van vrouwen beschreven werden. Toch miste ik in de meeste beschrijvingen de hoop en het uitzicht op succesvolle plezierige pijnloze gemeenschap. Daarom begon ik zelf te schrijven over vaginisme en lezingen te houden.

Ik zette een lotgenotenorganisatie op voor vrouwen met vaginisme en dyspareunie, organiseerde daar telefonische spreekuren, vrouwenweekenden, en gaf een nieuwsbrief uit. Ik werd herhaaldelijk geïnterviewd voor artikelen in tijdschriften en kranten en ging lezingen geven. Door de lezingen ging ik door mijn angst heen en leerde ik op te komen voor mijzelf en voor mijn medelotgenoten. Ik vond moed om mijn persoonlijke waarheid te verwoorden en andere lotgenoten te helpen.

Al snel werd me gevraagd om lezingen en workshops te geven aan hulpverleners, onder andere op een congres. Nu geef ik al jaren een hulpverlenerscursus “de behandeling van vaginisme en dyspareunie”. Deze cursus is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie. Daarna begon ik mijn eigen praktijk voor psychoseksuele therapie. Ik stopte met het lotgenotenwerk. Want, dat zou maar belangenverstrengeling geven. Mensen gingen me seksuoloog noemen. Daarom deed ik ook maar de postdoctorale specialisatieopleiding tot seksuoloog.

Onderweg verwierf ik alle inzichten die ik nodig had. En, last but not least: Twee mannen hielpen mij om mijn probleem op te lossen: een vervangende vaderfiguur en een nieuwe lover. Dankzij hen deed ik nieuwe ervaringen op en loste ik mijn vaginisme op. Daar ben ik beiden nog steeds dankbaar voor.

Dus ik kan je vertellen: ik heb het meegemaakt. Ik weet wat er voor nodig is om je probleem op te lossen. En ik heb al veel andere vrouwen en paren geholpen hun eigen oplossingen te vinden. En natuurlijk ben ik bereid met JOU te delen wat JIJ ervoor nodig hebt om om ook zover te komen. Zodat ook JIJ in staat bent om je meest intieme en ecstatische seksuele liefdesdromen te realiseren. Ook JIJ kan een geweldig liefdesleven hebben.

Hoe verloopt een psychoseksuele behandeling?

Het is een beetje teveel om je in dit artikel alles in details uit te leggen. Maar ik wil je wel enkele belangrijke punten noemen die je op weg kunnen helpen naar plezierige pijnloze geslachtsgemeenschap met de partner met wie JIJ dit wilt beleven.

De belangrijkste eerste stap is dat je je hele leven gaat evalueren. Weet je: de oorzaken van je vaginisme of dyspareunie kùnnen wel, maar hoeven weinig of zelfs niets met seks te maken te hebben. Die oorzaken kunnen een grote impact hebben op je seksleven. Daarom moet je alle belangrijke zaken in je leven meenemen in je zelfonderzoek.

Dus als je bij mij in therapie komt dan ga ik je veel vragen stellen over jouw leven. Ik vraag alles over al je levensgebieden. Jouw eigen verhaal is belangrijk. Vertel dat vooral op je eigen manier. Want, de manier waarop JIJ je probleem ervaart vind ik erg belangrijk. Want ik wil je echt begrijpen. Ik wil weten hoe je hersens werken: hoe je denkt, wat je wilt, hoe je je voelt en je gedraagt met betrekking tot je probleem. Dat is gewoon heel belangrijk.

Niet één belangrijk onderwerp in jouw leven blijft onaangeraakt gedurende dit diepe levensonderzoek. Natuurlijk vraag ik ook alle details uit over je liefdesleven en je ontwikkeling daarin. En dan komen de antwoorden op jouw probleem boven. Er moet een verklaring zijn voor jouw probleem, en die komt op tafel. Soms gaat dat snel en bij sommigen is die zoektocht naar die verklaring een deel van de therapie. Maar die verklaring komt er. Dat is onvermijdelijk.

En zodra jij helder hebt waarom jij die seksuele klacht hebt weet je ook wat JIJ eraan kan doen. Zodra je weet wat JIJ eraan kan doen gaan we een plan van aanpak maken. Helemaal toegespitst op jouw probleem en jouw situatie.

Zo’n plan van aanpak bestaat uit het omschrijven van je therapiedoelen en het beschrijven van de weg naar je einddoel. Doelen zijn bijvoorbeeld: ik heb de oorzaken weggenomen van mijn vaginisme/dyspareunie en ik heb de vaardigheden geleerd om te kunnen genieten van pijnloze plezierige geslachtsgemeenschap. Ik heb geleerd welke voorwaarden ik daarvoor kan scheppen en hoe ik dat kan doen.

Gedurende deze therapie word je natuurlijk geconfronteerd met jezelf. En als het nodig is, dan stellen we halverwege gewoon weer bij. Want dat is een kenmerk van therapie: je kan verassingen tegenkomen. Als je de oplossing al wist, dan kwam je niet bij mij, toch? Dus reken daar maar vast een beetje op.

Fasen in een psychoseksuele behandeling

Een goede psychoseksuele therapie kent verschillende fasen:

 1. de onderzoeksfase waarin de oorzaken en instandhouders van een probleem worden opgespoord en waarin het probleem wordt onderzocht.
 2. de fase waarin de oorzaken worden opgelost en zaken die het probleem in stand houden worden aangepakt
 3. de fase waarin je nieuwe vaardigheden leert en nieuwe positieve ervaringen opdoet waarbij het seksuele probleem opgelost wordt.

Gedurende de tweede fase werk je aan het oplossen van de oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld zijn het verwerken van een verkrachting, het leren van goede seksuele communicatie met je partner, het oplossen van conflicten, het oplossen van problemen in je jeugd die je nog parten spelen, aanpakken van aspecten van je karakter waarmee je jezelf in de weg zit. Je gaat oorzaken van angsten aanpakken. Je gaat meer persoonlijke kracht ontwikkelen. Wat vaag was wordt opgehelderd. Je gaat nieuwe inzichten verwerven en leren op nieuwe manieren met situaties om te gaan. Je wordt meer onafhankelijk in je verbinding met je partner. Dat helpt al. Dan krijg je meer zelfvertrouwen en je gaat als vanzelf al meer ontspannen.

Gedurende de derde fase van deze therapeutische reis ontdek je nieuwe manieren om intimiteit op te bouwen. Zodat je ontdekt hoe je heel ontspannen aanwezig kunt zijn in heel gepassioneerd contact met je partner. En dan kan er een dag komen waarop je werkelijk weet: “Nu ben ik er klaar voor. Nu wil ik en kan ik geslachtsgemeenschap hebben met mijn partner”. En dan, wie weet verras je die dag je partner en doe je hem de ultieme uitnodiging om in jou naar binnen te gaan. En dan heeft hij een keus: de keus om in te gaan op je uitnodiging of hij heeft zelf redenen waarom hij dat uitstelt.

Ik kan je vertellen: toen ik zelf eindelijk zover was en ik eindelijk de uitnodiging deed, ging mijn partner daar niet direct op in. Hij liet me smeken voordat hij toegaf. Maar geloof me: het was de moeite waard. Het was het lange wachten waard, de frustraties, de lange lange reis voordat ik daar eindelijk aankwam. En dat is wat ik je toewens: Dat ook jij je weg vindt, wellicht een gewijde weg naar gewijde intimiteit. Dat was het voor mij. En toen het eenmaal zover was, toen vond ik het gewoon heel lekker. De weg ernaartoe was een gewijd proces voor mij. En onderweg heb ik veel geleerd.

Misschien kan je alvast een beetje dromen: Hoe is je liefdesleven nadat je je probleem opgelost hebt? Hoe zijn je meest intieme momenten met je partner als alles wat ééns in de weg stond is verdwenen?

Sta jezelf toe om je eigen oplossingen te dromen: Je bent al een seksueel gezonde gepassioneerde capabele vrouw. Je hebt het vermogen om die vrouw te zijn. Je hebt alleen nog niet uitgevonden hoe het precies werkt. Dat is alles. Maar als je het ècht wilt en als je volhoudt, dan zal je het uitvinden. Dan zal je in staat zijn om je eigen seksuele meesterschap te vinden. En dat heeft niets met SM te maken, maar alles met bekwaamheid. Dan zal je een bekwame geliefde en minnares worden. Dan ben je bekwaam om je seksuele ontspanning en passie tegelijk te beleven en te delen met je geliefde. Zoals JIJ dat het liefste wilt. Die mogelijkheid bestaat ècht.

Klik hier om te ontdekken wat cliënten vinden van mijn behandeling.

Wil jij meer weten over mogelijke oorzaken van jouw probleem, en over jouw oplossingen en je eigen wonderbaarlijke, succesvolle, gelukkige, liefdevolle en vervullende seksleven?

Daar heb ik een speciaal consult voor. Het

"Vind-je-pad-naar-plezierige-pijnloze-geslachtsgemeenschap"-consult.

Tijdens dit consult:

 • Creëer jij meer helderheid over het seksuele liefdesleven dat jij wilt hebben
 • Vind jij de essentiële bouwstenen voor het hebben van het seksuele liefdesleven van je dromen
 • Ontdek je het nummer 1 ding dat verhindert dat jij het seksuele liefdesleven van je dromen krijgt, dus het nummer 1 ding waardoor jij reageert met vaginisme of pijn bij seks.
 • Identificeer je de meest krachtige acties die jou helpen bij het oplossen van je vaginisme of pijn bij seks
 • Kom jij te weten jij wat je precies moet doen om het seksuele liefdesleven te creëren dat je werkelijk wilt.

Je zult de sessie verlaten met de benodigde inspiratie om je probleem nu echt aan te gaan pakken. Het consult kost 200 euro (duur 1,5 uur) of indien je met je partner samen komt 300 euro (duur 3 uur), en verplicht je verder tot niets. Alles wat in het gesprek aan de orde komt wordt strict vertrouwelijk behandeld. Dit consult kan je ontvangen per telefoon, via videobellen (skype of zoom), of op locatie in Amsterdam.

Als jij serieus je vaginisme of pijn bij seks klacht wilt oplossen, dan nodig ik je uit om een verzoek in te dienen voor dit consult door het aanvraagformulier hieronder in te vullen en op de verzendknop te klikken. Het kost je hooguit een kwartiertje om de vragen te beantwoorden.

 

Waarom is het nodig om een aanvraagformulier in te vullen?

Dat is omdat ik slechts weinig tijd heb om deze consulten aan te bieden. Daarom wil ik er zeker van zijn dat ik je kan helpen en dat jij en ik een goede match zijn. Ik wil jouw en mijn tijd niet verspillen. De vragen in het formulier helpen ook om onze tijd in het consult zo goed mogelijk te gebruiken. Daarnaast stel ik ook enkele vragen betreffende je geestelijke gezondheid om er zeker van te zijn dat je de juiste aanpak zult ontvangen.

FreyaJoy Tinbergen

 

Dit scheef Marina over haar intakegesprek met mij
Totaal verrast was ik na mijn intake bij FreyaJoy. Ik had totaal geen verwachtingen en toch werd ik een hoek “ingestuurd” waar ik nog niet echt eerder in had gekeken. De intake kreeg een wending die ervoor zorgde dat ik de oorzaak van mijn vaginisme ergens anders ga zoeken dan ik had gedacht. Ik vond het een verhelderend gesprek.

 

-Het belangrijkste wat ik je wil vertellen is dat ik hardop durf uit te spreken dat ik van mijn vaginisme af ben. En nu ik dit zo opschrijf schieten de tranen in mijn ogen. Iets wat ik me nooit voor mogelijk had gehouden is gelukt. En jij bent daar de belangrijkste sleutel in geweest. Liefs, Marloes

 

Dit scheef Brigitte over haar therapie bij mij:

Hoi FreyaJoy, Hoe gaat het met je? Je hebt mij niet meer gehoord voor een volgende afspraak en die ga ik ook niet meer maken, want mijn vaginisme is echt als sneeuw voor de zon verdwenen Ik ben je heel dankbaar .... na een aantal keren vrijen lukte het mij om volledige penetratie te hebben, met een weergaloos orgasme als beloning. En dan nu! Het is heerlijk weer weergaloos geil te zijn en om rechtuit te kunnen neuken, om die woorden maar eens ronduit te gebruiken…….Het is allemaal een grote fantastische ontdekkingstocht FreyaJoy! Zo mooi hoe het leven kan lopen, hoe je op het ene moment overtuigd bent dat je geen volwaardige vrouw meer bent, jezelf klein maakt en weinig eigenwaarde hebt, en het volgende moment echt denkt jee, ik kan nu wel een carrière als tantrameester beginnen! Nu ik het zo opschrijf moet ik er echt hartelijk om lachen, maar het is echt oprecht! Je vertelde mij FreyaJoy hoe ik nu de yoga van de sexualiteit moest ondekken, en ik kan je vertellen, die beleef ik ten volle op dit moment en het leven is weer een stuk lichter.Dus, dat wilde ik je even laten weten. Ik ben heel blij dat ik jou heb gevonden en sta volledig achter jouw aanpak. … pas in jouw praktijk dat ik écht de boel hebben kunnen aanpakken. Het gaat je goed! Heel veel succes met je goede werk. Hartelijke groet,
Brigitte

Vul nu het aanvraagformulier in om jouw pad naar plezierige en pijnloze geslachtsgemeenschap te ontdekken:

 • Land
 • Please enter a value between 1 and 10.
 • Please enter a value less than or equal to 100.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

 

Bedankt voor het invullen van de vragen en het indienen van je aanvraag

FreyaJoy Tinbergen

Waar vindt de behandeling plaats?

De sessies vinden plaats in Amsterdam. Mocht dat te ver voor je zijn, dan is eventueel telefonische begeleiding mogelijk, eventueel via skype of zoom. Telefonische sessies met skype kunnen over de hele wereld plaatsvinden zolang je een computer hebt met internetverbinding, skype, een headset en een webcam. De software is gratis en de headset en webcam samen heb je al voor circa 50 euro. Van skype naar skype bellen is ook gratis.

Hoe lang duurt een behandeling om vaginisme of dyspareunie op te lossen?

Er zijn grote verschillen. Sommigen zijn met ongeveer 10 sessies al klaar, anderen doen er ongeveer een jaar over, en sommigen hebben jaren nodig vanwege de ingewikkelde problematiek. Dat verschilt per persoon.

Kan ik ook in therapie komen als ik geen partner heb?

Ja dat kan vaak wel. Het hangt af van de oorzaken van je seksuele probleem. Dat kan zelfs als je in het verleden steeds relatieproblemen had. Want je kan alvast aan jezelf gaan werken. In sommige onderdelen van de therapie kan het noodzakelijk zijn dat je partner meekomt. Bij sommige oorzaken is het nodig dat de partner altijd mee komt. Dat moeten we dus bespreken. Wil je weten wat voor jou het beste werkt? Email me dan voor een afspraak. Luister vooral ook naar je eigen intuïtie. Want ik denk dat je diep van binnen zelf wel weet wat het goede antwoord is.

Als je mij wilt raadplegen, aarzel niet en klik hier voor meer informatie of om per email een afspraak

Ik wens je een rijk en vervullend liefdesleven,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen

Holistisch werkend psycholoog-seksuoloog Amsterdam