Veilig liefhebben of vaginisme

Veilig liefhebben of vaginisme

Als jij last hebt van vaginisme tijdens het vrijen met je geliefde, dan ben je waarschijnlijk ergens bang voor. Vaginisme is een verkrampen van spieren. Wanneer we bang zijn voor iets dan gaan we automatisch spieren spannen. Soms is het ook onderdrukte woede die kan leiden tot een vaginistisch verkrampen van spieren. Die angst of woede die leidt tot kramp staat een veilig liefhebben in de weg. Veilig liefhebben zou je kunnen omschrijven als die situatie waarin jij je veilig genoeg voelt om je partner ontspannen en ongeremd seksueel lief te hebben zonder angst en zonder kramp. Het is de situatie waarin geslachtsgemeenschap pijnloos en plezierig kan plaatsvinden.

Maar wat houdt veilig liefhebben dan in voor jou? Voordat je verder leest, schrijf eens op wat dat voor jou betekent.

Heb je het gedaan?  Hieronder geef ik ook enkele mogelijke antwoorden op de vraag wat veilig liefhebben inhoudt. Dit zijn niet de enig mogelijke antwoorden. Voor iedereen kan dat weer wat anders inhouden.

Antwoorden zouden bijvoorbeeld kunnen zijn: een weten dat je geliefd en gerespecteerd wordt, dat je grenzen veilig zijn en dat je kunt delen wat je innerlijk beleeft. Afwezigheid van angst. Tijdloos samen zijn. Samen genieten.

Een ander mogelijk antwoord zou kunnen zijn: afwezigheid van conflicten. Dat antwoord geldt niet voor iedereen. Sommige mensen zullen zeggen dat ze prima een conflict kunnen hebben met hun partner of met iemand anders, en die zullen toch niet met vaginisme reageren. Maar voor sommigen kan het waar zijn. Het kan zijn dat jouw ideaalbeeld van een veilige liefde inhoudt, dat je nooit conflicten hebt met je partner. Als dat zo is, dan zal dat ook jouw liefdesfantasieën kleuren. In de praktijk van alledag komt het bijna niet voor dat een relatie altijd vrij van conflicten is. Want zodra er sprake is van meerdere mensen, zijn er ook meerdere belangen, en die sluiten niet altijd op elkaar aan. Alleen in de baarmoeder kan het ongeboren kind een conflictvrij bestaan ervaren. Of de moeder hetzelfde ervaart is nog maar de vraag. Maar bij het ongeboren kind zorgt het moederlijke lichaam ongevraagd voor alles wat het kind nodig heeft om te groeien totdat het geboren wordt.

Als je bang bent, dan betekent dat dat je je niet veilig voelt. De vraag is waar dat gevoel van onveiligheid vandaan komt. Soms kan het met de partner te maken hebben, maar vaak is dat helemaal niet zo. In dit artikel wil ik je meenemen op een zelfonderzoek naar de mogelijke oorzaken van vaginisme in jouw eigen gedachten en fantasieën.

Wat gebeurt er in jouw innerlijke beleving bij de gedachte aan liefdevolle seks, of seksuele liefde met jouw partner? Dat is waarschijnlijk ook voor jou een heel belangrijke vraag.

Want jouw innerlijke belevingswereld bepaalt mede hoe jij dingen beleeft die in het echt gebeuren.

Binnen de rationeel emotieve therapie wordt gekeken naar je gedachten, overtuigingen, en ook naar je fantasieën over situaties.

Het zijn niet de situaties waardoor we reageren zoals we reageren, maar het zijn onze gedachten, overtuigingen en fantasieën over die situaties.

Dus: de situatie is: je bent aan het vrijen met je partner. Je reactie is vaginisme. Wat zijn dan precies je gedachten over het vrijen met je partner waardoor je verkrampt en bang wordt?

Dat kunnen heel verschillende gedachten en fantasieën zijn. De vraag is waar jouw angsten over gaan.

De mogelijkheid van veilig liefhebben zou wel eens geblokkeerd kunnen worden door die gedachten en fantasieën.

Hier volgen enkele voorbeelden van angstige gedachten en fantasieën die vaginisme kunnen uitlokken:

-de angst om niet serieus genomen te worden
-de angst dat het je niet gaat lukken
-het oordeel dat je geen echte vrouw bent zolang je met vaginisme reageert
-de angst dat je uitgelachen of vernederd wordt als je seksueel niet kunt presteren.
-de angst dat anderen te weten komen wat je ware wensen en verlangens zijn
-het geloof of de verwachting dat anderen niet te vertrouwen zijn
-de angst dat je partner toch niet te vertrouwen is en dat hij je zal verlaten na gebruik
-de angst dat hij dingen met je zal doen die je niet wil
-de angst dat je dingen moet doen die jij niet wil
-de angst dat hij de dingen die jij doet afwijst of afkeurt
-de angst voor de angst voor vaginisme
-de angst voor pijn
-de gedachte dat je een volmaakte minnares moet zijn
-de gedachte dat je partner een volmaakte minnaar moet zijn
-de angst voor herbeleving van oude trauma’s
-de angst voor zwangerschap
-de angst dat je niet mag verlangen wat je verlangt
-de angst dat je partner geen gedachten kan lezen en dat hij niet automatisch aanvoelt wat jij wilt of nodig hebt
-de angst dat ………..

Wat is jouw lijstje van angsten/belemmeringen voor het beleven van veilige seksuele liefde?

Schrijf je antwoorden eens op en denk er eens over na. Wat heb jij nodig om dit te onthullen aan je partner? Zou je dat willen? Hoe zou je kunnen creëren wat je nodig hebt om er iets aan te doen? Of, als je wilt, wat zou een goede volgende stap zijn om hieraan te werken?

Heb je seksuele problemen en wil je daar aan werken? Kom bij mij in therapie.

Klik op de link hieronder en vraag me om een afspraak voor een gratis telefonisch adviesgesprek:
https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam