Veel gestelde vragen

Wat is vaginisme en wat is dyspareunie nu precies?

Vaginisme is een onwillekeurig aanspannen van de spieren in je bekkenbodem waardoor het (vrijwel) onmogelijk is om iets in de vagina in te brengen. Daardoor is het onmogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben. Er is bij vaginisme geen medische oorzaak. Het is een psychosomatische klacht. Er kan natuurlijk wel een medische aanleiding zijn geweest toen het begon. Vrouwen die vaginistisch reageren zijn meestal niet frigide. Zij kunnen op andere manieren vaak wel van seks genieten, hebben orgasmen en kunnen heel vurig zijn tijdens vrijen.
Dyspareunie is een verzamelnaam voor genitale pijnklachten kort voor, tijdens, of kort na de geslachtsgemeenschap, door niet lichamelijke oorzaken. Het gaat dus om pijn aan of rondom de geslachtsdelen. Ook op andere plaatsen van het lichaam kan pijn ontstaan tijdens seks. Maar dat is geen dyspareunie. Bij dyspareunie gaat het om genitale pijn, niet uitsluitend veroorzaakt door vaginisme of verminderde lubricatie (lubricatie is het vrijkomen van vaginasappen tijdens seksuele opwinding). Natuurlijk kan er ook sprake zijn van medische oorzaken van pijn bij de gemeenschap, maar officieel vallen die klachten niet onder dyspareunie. Dyspareunie is een psychosomatische klacht.
Als de gemeenschap een enkele keer niet lukt, of een enkele keer pijnlijk is, of als het in de beginfase van jullie vrijen nog niet lukt, dan heb je nog geen vaginisme of dyspareunie. Pas als dat telkens weer gebeurt, dan spreken we van vaginisme of dyspareunie.

Waar vindt de therapie plaats:

-Het sexual empowerment programma is mijn behandelingsprogramma voor vaginisme en pijn bij seks. Dit vindt plaats in Amsterdam vlak bij het Centraal Station of vlak bij Amsterdam RAI.
-telefonische consulten met zoom (videobellen programma, vergelijkbaar met skype maar beter beveiligd), Telefonische sessies met zoom kunnen over de hele wereld plaatsvinden zolang je een computer hebt met internetverbinding, en een headset. Zoom is gratis voor clienten.

Hoe lang duurt een therapie om vaginisme of dyspareunie op te lossen?

Er zijn grote verschillen. Sommigen zijn met ongeveer 10 sessies al klaar, anderen doen er ongeveer een jaar over, en sommigen hebben jaren nodig vanwege de ingewikkelde problematiek. Dus dat is individueel erg verschillend. Dankzij het intensieve Sexual Empowerment Programma kan het wel een stuk sneller gaan.

Kan ik ook in therapie komen als ik geen partner heb?

Ja dat kan vaak wel. Het hangt af van de oorzaken van je seksuele probleem. Dat kan zelfs als je in het verleden steeds relatieproblemen had. Want je kan alvast aan jezelf gaan werken. In sommige onderdelen van de therapie kan het noodzakelijk zijn dat je partner meekomt. Bij sommige oorzaken is het nodig dat de partner altijd mee komt. Dat moeten we dus bespreken. Wil je weten wat voor jou het beste werkt: individueel of samen met je partner in therapie gaan? Email me dan voor een gratis telefonisch adviesgesprek. Luister vooral ook naar je eigen intuïtie. Want ik denk dat je diep van binnen zelf wel weet wat het goede antwoord is.

Wordt deze therapie vergoed door mijn verzekering?

Seksuologische behandeling en psycho-seksuele therapie wordt door een aantal verzekeringen gedeeltelijk vergoed mits je aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je verzekering of je behandeling bij mij vergoed wordt. Op verzoek stuur ik je meer gedetailleerde informatie toe, o.a. de codes waardoor verzekeraars direct antwoord kunnen geven op je vraag of het vergoed wordt.

Annuleringsregeling

Als je met mij een sessie afspreekt kan je kosteloos annuleren tot 2 werkdagen voorafgaand aan de afspraak. Daarna ben je toch het hele bedrag verschuldigd.

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"