Vaginisme en seksueel misbruik

Wanneer je seksueel misbruikt bent kun je allerlei klachten ontwikkelen. Met name klachten rondom de geslachtsorganen liggen voor de hand. Voor mannen kunnen dat erectieproblemen zijn, die normaal geslachtsverkeer onmogelijk maken. Bij seksueel misbruikte vrouwen komt vaginisme veel voor. Seksueel misbruik kan een trauma veroorzaken dat getriggerd wordt door alles wat met seksueel gedrag te maken heeft.

Dit artikel is geschreven door gastauteur Ivonne Meeuwsen, tevens auteur van het boek "Helen van seksueel misbruik".

Triggers en lichamelijke gevolgen van seksueel misbruik

Met name als het seksuele gedrag lijkt op hoe het seksueel misbruik plaatsvond. Als het misbruik gewelddadig was, dan zal geweld deze gevoelens oproepen. Werd het misbruik vergezeld van strelingen of massage, dan zullen strelingen en massage dit soort gevoelens oproepen. Maar soms is de relatie een stuk minder voor de hand liggend. Een geur, een baard, de blik in iemands ogen, de opwinding van de ander: allerlei elementen van de situatie kunnen een trigger zijn. De traumatische ervaring wordt door de trigger herbeleefd en dit brengt vaak veel (emotionele) onrust met zich mee. Soms geeft dit (ook) lichamelijk heel specifieke reacties. Eén daarvan is een verkramping van de vaginale spieren: vaginisme.

Die kramp zit er niet voor niks!

Wanneer de oorzaak van vaginisme seksueel misbruik is, maakt het vaginisme deel uit van een veel groter probleem. Vaak is er sprake van triggers en herbelevingen, waarbij het 'onmogelijk maken' van penetratie een uiterst effectief afweermechanisme is. Het lastige is dat de herbelevingen automatisch zijn en dat je dus in feite de controle over je eigen lijf verliest. De angst neemt de overhand. Een herbeleving is een automatisch antwoord op wat een bedreiging lijkt. De echte bedreiging was soms jaren geleden en de trigger is niet meer dan een herinnering van wat er toen gebeurde. Maar wel een herinnering die alle emotie en kracht van de originele belevenis in zich herbergt. De emoties, de angst, de pijn: ze worden nèt zo krachtig beleefd als de eerste keer, alleen is er nu eigenlijk geen sprake van bedreiging.

Vaginisme, de seksuoloog en de therapeut

Vaginisme bestaat uit een fysiek en een psychisch aspect die heel veel met elkaar te maken hebben. In plaats van alleen naar de fysieke kant te kijken, is het belangrijk om ook aan het achterliggende trauma te werken. Een seksuoloog die ook getraind is in traumaverwerking kan een goede hulpverlener zijn om ook de psychische kant van het vaginisme aan te pakken. Een seksuoloog die samenwerkt met een hulpverlener die de psychische kant van het vaginisme aanpakt kan een gouden combinatie zijn.

Vaginisme in een liefdevolle relatie

Als je vaginisme hebt en je bent in een liefdevolle relatie met iemand, kan het zijn dat je graag wilt dat je met je lief ook een seksuele relatie, met alles wat daar bij hoort, wilt beleven. Dan is het voor de hand liggend om hulp te zoeken bij je vaginisme. Maar ook als je (nog) geen relatie hebt is het goed om hulp te zoeken. Als je onzeker bent over je eigen seksualiteit of je hebt traumatische ervaringen met seks kun je bij een seksuoloog goed terecht voor oefeningen om je eigen lijf te ontdekken, met of zonder partner.

Je verdient een vervullend seksleven

Ook als je seksueel misbruik hebt meegemaakt kun je een volwaardig seksueel leven opbouwen. Dat vraagt wel wat van je. Dat je om leert gaan met je triggers. Dat je leert accepteren dat jouw seksualiteit in al zijn uniciteit, er mag zijn. Dat je je eigen lichaam leert kennen en er 'vriendjes' mee wordt. Dat je het trauma wat jou tegenhoudt aan durft te kijken en gaat helen. En dat je jouw lichamelijke reacties leert kennen, gaat verkennen en soms ook echt gaat oefenen in je eigen seksuele beleving. Het is niet gemakkelijk en het kost tijd en inspanning, maar je kunt je eigen lichaam 'herprogrammeren' zodat je weer (of misschien wel voor het eerst) gaat genieten van alles wat een gezonde seksualiteit je te bieden heeft.

De virtuele boekentour

De uitdaging: 20 blogs in 20 weken Elke week op een andere website. Zal het me lukken om elke week weer een interessant artikel te schrijven over helen van seksueel misbruik? Maak elke week kennis met een bijzondere website en lees over helen van seksueel misbruik vanuit een diversiteit aan invalshoeken. Volg de tour wekelijks via de links onder in de blogs, of ga naar https://www.helenvanseksueelmisbruik.nl voor het complete tourschema.

Volgende week

Volgende week is de virtuele boekentour te gast bij: https://www.wondervol.nl met een artikel getiteld: Over eetstoornissen, boulimia, anorexia en trots zijn op je lijf! De blog van vorige week vind je op: https://www.evenwichtigleven.nl/algemeen/acupunctuur-en-helen-van-seksueel-misbruik/ ========================================================================= Voor meer informatie over de behandeling van vaginisme klik hier: vaginismebehandeling

Wil jij in aanmerking komen voor een gratis "ontdek je pad naar plezierige pijnloze geslachtsgemeenschap consult" met FreyaJoy Annemarie Tinbergen: Vul het aanvraagformulier in.

Wil je ook als gastauteur een artikel schrijven op deze website? Neem dan contact met me op: contact

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"