Vaginisme en macht

AnnemarieTinbergenDit artikel gaat over de relatie tussen vaginisme en macht in jouw leven. Als jij last hebt van vaginisme, ga dan eens na welke beslissingen je allemaal door iemand anders laat nemen. Met andere woorden hoeveel macht over jezelf heb jij weggegeven? Hoeveel macht heb jij geleerd weg te geven die wezenlijk aan jouzelf toebehoort.

Het calvinisme is een opvoedings- en bejegeningsstrategie die leidt tot "mindcontrol" . Met andere woorden: de controle over jouw geest ligt dan in handen van anderen. Als dit bij jou ook zo is, dan kan je dat merken aan onterechte gevoelens van schuld, angst en schaamte.

Waarom is het zo belangrijk dat jij altijd braaf doet wat als norm wordt beschouwd? Waarom zou je zo bang zijn voor vernedering? Waarom moet jij je laten bepalen door de goedkeuring en acceptatie van anderen? Wie zegt dat jij het eens moet zijn met de gevestigde orde op het gebied van vrouwzijn, relaties en jouw seksualiteit?

Ook al ben je geboren in een familiaire of religieuze politiek die vrouwen gebied zich te onderwerpen aan de wil en regels van anderen, dat wil nog niet zeggen dat jij je daar ook aan moet onderwerpen.

Veel vrouwen die last hebben van vaginisme stellen zich te onderworpen op als het om seks gaat. Maar niet alleen dan. Haar hele leven is doordrenkt van de vraag wat anderen daarvan wel zullen denken. Vaak heeft zij de onafhankelijkheidsstrijd die zo kenmerkend is voor de puberteit niet doorlopen. Ze is braaf gebleven en is daarmee een slavin van de norm.

Herken jij je daarin? Als jij je macht over jouw vagina, je lichaam, je seksualiteit, en je leven uit handen hebt gegeven, omdat je zo bent opgevoed, dan wordt het tijd dat je daar iets aan doet. Neem de controle over je eigen geest opnieuw in eigen handen. Van wie is jouw geest eigenlijk? Roep jezelf uit tot koningin van jouw vagina, van jouw lichaam, van jouw seksualiteit en van jouw leven.

Hoe zou een koningin reageren in al die moeilijke situaties die jij tegenkomt in je leven en in bed? Welk respect zou zij afdwingen voor jouw grenzen en wensen?

Is dit te feministisch voor jou? Bedenk wie de partners zijn van koninginnen. Dat zijn koningen. Is er één hogere rol weggelegd voor mannen? Behandel je zelf als koningin, en je partner als koning.

Onderzoek hoe dat jouw denken verandert, en hoe dat jou de macht over je eigen geest, je eigen voelen, je eigen beleving, en je eigen handelen verandert.  Vrij zijn, en van jezelf zijn, autonoom zijn, is iets dat verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Alleen als je bereid bent om de verantwoordelijkheid voor je zelf te nemen, met ook de moeilijkheden en uitdagingen die dat met zich meebrengt kan je er in slagen. Dus besluit de moeilijkheden voor lief te nemen. het is de moeite waard. Het kan leiden tot conflicten, en waarom zou je niet winnen? De mogelijkheid bestaat om te winnen met behoud van goede relaties. Soms zal je een relatie ook verliezen. Soms is dat onvermijdelijk. Maar als je moet kiezen tussen een relatie en je zelfrespect, kies dan voor zelfrespect.

Je hebt de mogelijkheid om vandaag nog een nieuwe cultuur in jou leven te scheppen. Jouw cultuur: de cultuur waarin jij het beste en hoogste van jouwzelf naar voren brengt en waarin je daarover respect afdwingt. Dat begint met zelfrespect: respecteer je eigen mening, je eigen grenzen en wensen, met respect voor die van een ander. Maar laat nooit over je ware grenzen heengaan. Natuurlijk kan je er over in gesprek gaan. En wellicht dat discussies waardevolle lessen met zich meebrengen. Niets mis mee om te leren en te groeien. Toch? Bedenk ook dat je partner alleen van jou kan leren hoe hij jou met succes kan verleiden. Want alleen jijzelf bezit de geheime kennis daarover. Zelfs als die kennis op dit moment voor jouzelf nog geheim is. Het kan zijn dat je dat zelf nog moet ontdekken. Het begint met je onafhankelijkheidsverklaring. Verklaar je tot koningin van je leven en blijf dat voor de rest van je leven trouw.

 

Hoe meer je slaagt in het onafhankelijk zijn, met behoud van een goede relatie, hoe veiliger die relatie wordt, hoe succesvoller jij wordt, hoe meer je opgelucht zult kunnen ademhalen. De angstige spanning die leidt tot het verkrampen van de spieren rondom je vagina verliest dan haar functie.

 
FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend psycholoog-seksuoloog Amsterdam

Heb je last van vaginisme of pijn bij seks en wil jij ontdekken hoe jij tot plezierige pijnloze geslachtsgemeenschap kunt komen?

Vul het aanvraagformulier in om in aanmerking te komen voor het gratis telefonisch vind je pad naar plezierige pijnloze geslachtsgemeenschap consult. Klik hier: Aanvraagformulier.
 

Centrum voor Seksualiteit AmsterdamCentrum voor Seksualiteit, Noordzijde 287, 1064 ME Amsterdam

 

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"