Vaginisme en identiteit 5: Hoe zou een identiteit kunnen werken bij vaginisme?

Vaginisme en identiteit 5: Hoe zou een identiteit kunnen werken bij vaginisme?

Wat ik vaak zie bij vaginisme of bij dyspareunie is een geschiedenis van emotionele verwaarlozing. Ook zie ik vaak zogenaamde transgenerationele problematiek. Dat zijn problemen die in de familie van generatie op generatie worden doorgegeven. Vervormingen in de identiteit bij de ouders leiden tot moeilijke oplossingen in de identiteit bij de kinderen. Kinderen bedenken vaak geniale oplossingen om om te gaan met de identiteitsmoeilijkheden van hun ouders. Kinderen zijn heel creatief en heel inventief. Dat is echt een fantastisch vermogen wat kinderen hebben om zich vanuit hun onbevangenheid optimaal aan te passen aan vaak extreme, of wrede omstandigheden. Die geniale aanpassingen in de identiteit echter, kunnen later tot problemen leiden, bijvoorbeeld vaginisme.

Verder kijken dan je neus lang is

Als je vaginisme wilt oplossen en je hebt al een reeks therapeuten gehad die je allemaal niet goed hebben kunnen helpen om vaginisme op te lossen, dan moet je waarschijnlijk verder gaan kijken dan je neus lang is. Of beter gezegd: het wordt tijd dat je al je automatische overtuigingen, interpretaties, belevingen, conclusies aan nader onderzoek onderwerpt. Als je dat gaat doen, dan kan je de fouten in je identiteitsprogramma opsporen en alsnog resultaten gaan boeken.

Dit is een therapie voor de dye hards. Voor de echte hardnekkige psychosomatische klachten, waaronder vaginisme.

Wat is er vereist voor zo’n therapie?

Enig doorzettingsvermogen is vereist, en de bereidheid om enige frustratie te verdragen. De bereidheid om wat jij tot op heden voor waar aannam los te laten om nieuwe ontdekkingen te doen waarvan je het bestaan niet eens vermoedde.

Als jij de identiteitsprogramma onderzoekt en realistischer maakt, en aanpast aan wat jij wil in het leven, dan blijft er geen steen op de andere. Je leven kan er totaal door transformeren. Tegelijk met het onderzoeken en veranderen van kronkels in je identiteit, kunnen ook aspecten aan je levensscript veranderen. Vaak gaat dat samen. En dan kan plotseling blijken dat je vaginisme echt opgelost kan worden.

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Alle artikelen in deze reeks:

Vaginisme en identiteit 1: Ben jij geprogrammeerd voor vaginisme?

Vaginisme en identiteit 2: Identiteitsproblemen in therapieland

Vaginisme en identiteit 3: Een identiteit die botst met je ware aard.

Vaginisme en identiteit 4: Wat zijn de voordelen van het leven vanuit identiteit?

Vaginisme en identiteit 5: Hoe zou een identiteit kunnen werken bij vaginisme?