Vaginisme en identiteit 3: een identiteit die botst met je ware aard?

Vaginisme en identiteit 3: een identiteit die botst met je ware aard?

Leven vanuit een identiteit die botst met je ware aard kan onbewust heel wat spanningen met zich meebrengen. En dat kan weer uitmonden in vaginisme, of pijn tijdens de seks. De gevolgen van het leven vanuit zo’n identiteit zijn dat je met al die afspraken en definities (over hoe het leven is, wie en wat jij bent, en hoe jij je relaties met anderen moet vormgeven) het leven op een beperkte manier waarneemt.

Een van de gevolgen van identiteit is dat je je waarneming beperkt. Sommige dingen zie je wel, andere dingen niet. Je hebt als het ware een bepaalde bril op. Door die bril kan je sommige dingen wel zien, andere dingen niet. Je wordt als het ware selectief blind. Zo ontstaan blinde vlekken.

Iedereen heeft een identiteit. En iedereen heeft dus persoons-specifieke blinde vlekken. Als jij last hebt van vaginisme en je kan het maar niet oplossen, dan heeft dat waarschijnlijk met die blinde vlekken te maken. Sommige blinde vlekken zijn cultuur specifiek. Andere blinde vlekken zijn identiteits-specifiek.

Waarschijnlijk kan je zelf in eerste instantie helemaal niet waarnemen hoe sterk je identiteit botst met je ware aard. Je merkt alleen de gevolgen daarvan op. Bijvoorbeeld het kan zijn dat je merkt dat je zo vaak gespannen bent en je weet niet waarom. Of je begrijpt totaal niet waarom jij last hebt van vaginisme.

Gelukkig ben jij niet je identiteit. Maar er kan een therapeut voor nodig zijn om je te leren zien waar de schoen wringt. Zodra je helder hebt wat er echt aan de hand is kan je je probleem op een nieuwe manier te lijf. Wat eens onmogelijk leek kan zomaar opeens mogelijk worden. Dat komt doordat je nieuwe inzichten opdoet.

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Verder lezen: Vaginisme en identiteit 4: Wat zijn de voordelen van het leven vanuit identiteit?

Alle artikelen in deze reeks:

Vaginisme en identiteit 1: Ben jij geprogrammeerd voor vaginisme?

Vaginisme en identiteit 2: Identiteitsproblemen in therapieland

Vaginisme en identiteit 3: Een identiteit die botst met je ware aard.

Vaginisme en identiteit 4: Wat zijn de voordelen van het leven vanuit identiteit?

Vaginisme en identiteit 5: Hoe zou een identiteit kunnen werken bij vaginisme?