Vaginisme en identiteit 1: Ben jij geprogrammeerd voor vaginisme?

Vaginisme en identiteit 1: Ben jij geprogrammeerd voor vaginisme?

Ben jij geprogrammeerd voor vaginismeHeb jij al lang last van vaginisme en lijkt het wel alsof het je identiteit geworden is? Mogelijk heb je dan te maken met een identiteitsprogramma. Wat is eigenlijk een identiteit? Een identiteit is eigenlijk een verzameling definities en afspraken over het leven, over wie jij bent, wat jij doet, wat je nalaat, waar je wel en niet van houdt, en wat voor relaties jij met anderen hebt. Een verzameling identiteitsdefinities en afspraken vormt een identiteitsprogramma. Je bent het niet, maar je hebt het. En: als het niet (meer) bevalt, dan kan je het veranderen. Want het is een programma, en programma’s kan je veranderen. Als jij je identiteitsprogramma verandert, dan kan je vaginisme vervolgens ook verdwijnen.

Hoe komt een identiteit nu eigenlijk tot stand?

Toen jij als baby geboren werd, was je eigenlijk nog een onbeschreven blad. Je had nog geen persoonlijkheid, dus zeker geen identiteit. Maar vanaf je geboorte ben je levenservaringen gaan opdoen. Eigenlijk begint dat proces al in de baarmoeder. Maar we gaan voor het gemak even uit van de ervaringen die je opdoet vanaf je geboorte. Je hebt ervaringen met je ouders die je op een bepaalde manier behandelden, terwijl jij met lodderoogjes onbevangen de wereld in keek.

Al gauw merkte je wanneer er aandacht en zorg voor je was, en wanneer je even alleen gelaten werd. Of, wellicht werd je helemaal niet alleen gelaten. De kwaliteit van de aandacht van je ouders werd bepaald in hun situatie, en had een effect op jou. Geleidelijk aan leerde je spreken. Door het verwerven van een laat leerde je al allerlei definities, regels en afspraken zoals die gelden in de cultuur behorende bij dat taalgebied. Je ontdekte wat je moest doen en laten om een veilige relatie met je moeder en vader te behouden –of wellicht ontdekte je dat die basisveiligheid er helemaal niet voor jou was.

In die eerste levensfasen trok je als kind al allerlei conclusies over hoe het leven voor jou werkt. Je deed overtuigingen op. Sommige waren heel realistisch, andere had je toen nodig om te overleven, en zijn je later in de weg gaan staan. Alle conclusies, overtuigingen, interpretaties, definities en afspraken over hoe het leven voor jou werkt vormden met elkaar een levensscript. Dat is een programma dat vervolgens bepaalt hoe jouw leven zal gaan verlopen. Dat wil zeggen: tenzij jij dat programma later bewust verandert. En dat is mogelijk.

Rationeel Emotieve Therapie bijvoorbeeld is een methode waarmee je irrationele overtuigingen opspoort die jou belemmeren om je verder te ontwikkelen. Met behulp van die methode kan je dan die overtuigingen vervangen voor meer rationele overtuigingen. Het gevolg daarvan is weer dat allerlei klachten in je leven kunnen afnemen of veranderen.

Je identiteit is een onderdeel van je levensscript. Aangezien je identiteit ook tot stand komt door je ervaringen, en je interpretaties en conclusies, je definities, en je afspraken daarover is je identiteit ook veranderbaar.

verder lezen:

Vaginisme en identiteit 2: Identiteitsproblemen in therapieland

Alle artikelen in deze reeks:

Vaginisme en identiteit 1: Ben jij geprogrammeerd voor vaginisme?

Vaginisme en identiteit 2: Identiteitsproblemen in therapieland

Vaginisme en identiteit 3: Een identiteit die botst met je ware aard.

Vaginisme en identiteit 4: Wat zijn de voordelen van het leven vanuit identiteit?

Vaginisme en identiteit 5: Hoe zou een identiteit kunnen werken bij vaginisme?