Vaginisme en dating-8: Dwang versus verleiding

Vaginisme en dating-8: Dwang versus verleiding

Meestal is het de vrouw zelf die aan de slag moet om de oorzaken van haar vaginisme op te ruimen en pijnloze plezierige geslachtsgemeenschap mogelijk te maken. Maar soms heeft haar partner ook een aandeel in het geheel. Niet alleen zij slaagt er niet in, het lukt hem ook niet om zover te komen. Hoe komt dat en wat is er aan te doen? Wat heb je liever: dat zij weerstand heeft tegen jouw amoureuze toenadering of dat ze je smeekt om meer? Wil jij een vrouw verleiden en doen smelten in je armen? Zelfs een vrouw die tot nu toe bij jou reageerde met? Waarom dwingen niet werkt.

Voor elke vrouw zou eigenlijk een handleiding moeten bestaan. De meeste vrouwen worden helaas zonder handleiding afgeleverd, met alle gevolgen van dien. Je moet maar uit proberen wat werkt, en als het niet werkt loop je het risico dat ze wegloopt en nooit meer terug komt. Ach, vrouwen…..

Ik ken een man die aan de ene kant heel romantisch is, maar die aan de andere kant ook best dwingend kan zijn. En het is die dwingende kant, waardoor zijn vriendin elke keer weer afhaakt. Het gevolg is dat ze per jaar hooguit 1 of 2 x zin in seks heeft met hem. Voor hem is dat om wanhopig van te worden. Hij wil wel elke dag… maar hoe lang nog voordat hij weer mag?

Maar ja, wat is het effect van die dwingende kant op zijn vrouw? Ik ken eigenlijk verschillende typen automatische reacties op seksuele dwang.
1 ze verandert in een blok ijs
2 ze verandert in een samurai met een missie
3 ze onderwerpt zich, en haat jou en zichzelf erom

En ik kan je één ding vertellen: een blok ijs gaat niet in de overgave, en een samurai ook niet, want die trekt ten strijde voor het goede doel. Die samurai krijgt een missie: vechten voor seksuele vrijheid, en voor haar recht op zelfbeschikking.

Dwingen is een strategie die niet werkt als je een vrouw voor jou wilt laten smelten. Daar zijn betere strategieën voor. Als je gaat dwingen dan verlies je het seksueel gesproken altijd, hoe wanhopig je ook bent, zelfs als ze uiteindelijk zou toegeven. Ze zou je erom gaan haten en mogelijk zichzelf ook. Seksueel dwingen kan je vergelijken met het maken van een tijdbom. Als die afgaat is het gedaan met de relatie. Je kan er maar beter niet aan beginnen. Met seksueel dwingen verlies je haar uiteindelijk altijd. Het is nog strafbaar ook. Overigens: ook vrouwen kunnen zich dwingend opstellen, en dat is net zo disfunctioneel als wanneer een man het doet. En daar kunnen mannen ook behoorlijk last van krijgen als zijn partner steeds maar dwingt.

Ik kan me goed voorstellen dat het je dwars zit dat je haar niet zover kan krijgen tot nu toe. Vooral als die situatie al jaren voortduurt.  Maar bedenk ook dat in onze cultuur de nodige seksuele opvoeding ontbreekt. Zoveel mannen en vrouwen krijgen niet mee wat er nodig is om succesvol seksuele liefdesrelaties op te bouwen. En dat leidt bij velen maar tot onnodige seksuele problemen, of tot problemen om überhaupt een geschikte partner te vinden. Dat is helaas zo. Maar zo hoeft het niet te blijven.

En als je een dwingende versier- en verleidings-stijl hebt, heb je dat waarschijnlijk als kind al geleerd. Als kind werkte dat blijkbaar. Kinderen zijn amoreel en leren toepassen wat het beste werkt. En blijkbaar werkte dat bij je ouders.  Bij dwang spelen vaak een of meer van de onderstaande patronen een rol (deze lijst is niet volledig):

-opvoeding waarbij het kind enerzijds verwend en voorgetrokken werd, en tegelijk emotioneel verwaarloosd. Daardoor ontstaan chronische relatieproblemen met de omgeving. Meestal heeft de omgeving het meeste last, want de dwingende persoon weet vaak niet beter, en beseft vaak  niet hoe gehandicapt hij of zij is.

-opvoeding waarbij het kind enorme woede en angsten ervoer die niet verwerkt zijn. Op volwassen leeftijd wordt de woede dan gekanaliseerd in dwingend gedrag. De woede wordt dan niet altijd meer gevoeld, maar wel de angst over de woede.

-een onveilige jeugd, opvoeding door manipulatieve ouders, waarbij de oplossing door het kind gezocht werd in een dwangmatig controleren en beheersen van situaties en personen. Alleen zolang een ander zich ondergeschikt aan hem of haar opstelt, kan zo iemand een goede relatie hebben

Het nadeel van zo'n soort jeugd is dat je een heleboel communicatieve en relatievaardigheden niet hebt geleerd, omdat je steeds met overleven bezig was. Daardoor werken je relaties niet voor jou zoals ze optimaal zouden kunnen werken.  De onderdrukte angst en woede kan tot veel fysieke spanning leiden, die weer gevolgen heeft voor het seksuele proces. Mogelijk dat al die spanning leidt tot premature ejaculatie (te vroeg klaarkomen), of anders leidt het wel tot een zo sterke drang tot penetratie of klaarkomen, dat zo'n man nog onvoldoende open staat voor haar beleving op het zelfde moment. En dan kan de seks voor beiden heel frustrerend worden. Bij dit soort oorzaken van seksuele problemen is het echt belangrijk om in therapie te gaan.

Mensen zijn zoogdieren en zijn geprogrammeerd net als zoogdieren om te reageren op de juiste signalen. Bij zoogdieren is dat de balts, bij mensen ook. Mensen hebben zodoende een ingebouwde biologische handleiding, die je kan leren lezen door het te onderzoeken. Bij mensen is het niet alleen biologisch, maar spelen ook opvoedingsfactoren een grote rol, plus cultuurbepaalde conditioneringen.

Het is de balts waardoor zij in de stemming komt voor seks. Pas dan wordt zij verleidbaar voor jou, niet dwingbaar, dat is een ander proces. Het is de balts waardoor je voor haar een opwindende man kan worden. Koppel het aan seksuele veiligheid door niets te doen wat zij niet wil, en die dingen te doen die haar nog meer in de stemming brengen en dan ontstaat de juiste cocktail in haar beleving: je wordt dan een veilige en opwindende man voor haar. Dat is de soort man bij wie zij kan gaan dromen van overgave en bij wie zij kan gaan verlangen naar meer. Pas bij die combinatie van veiligheid en opwinding kan zij zich seksueel helemaal gaan ontspannen en overgeven. Pas dan kan zij jou met succes uitnodigen om bij haar naar binnen te gaan. Pas dan zal haar vaginisme wegsmelten, niet eerder. Vraag haar wat zij nodig heeft om totaal te ontspannen bij jou, om zich totaal veilig te voelen bij jou, terwijl ze meer en meer opgewonden raakt bij jou.

Als je de neiging hebt om haar te dwingen en je weet niet hoe het ook anders kan, ga dan eerst in therapie.
Het wil overigens niet zeggen dat zij niet ook aan zichzelf te werken heeft. Als zij een dwingende man als partner uitgekozen heeft, dan heeft ze waarschijnlijk ook geleerd om haar ware wensen verlangens en gevoelens (en grenzen) te negeren. Dat is meestal een gevolg van emotionele verwaarlozing en onderdrukking in de jeugd. Hoe dat eruit ziet kan je nalezen in mijn artikel Vaginisme, en de wekker. Over vaginistische communicatiepatronen.

Verder lezen:
Vaginisme en dating 9: Hoe breng ik mijn vriendin tot succesvolle geslachtsgemeenschap?

Heb je seksuele problemen en wil je daar aan werken? Kom bij mij in therapie.

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Alle artikelen uit deze reeks:

Vaginisme en dating 1

Vaginisme en dating 2: Over de seksuele blauwdruk van vrouwen en over baltshoudingen

Vaginisme en dating 3: Hoe word jij een dating en verleidingsexpert?

Vaginisme en dating 4: Wat is nu de mogelijke relatie tussen vaginisme en dating?

Vaginisme en dating 5: Hoe gaat het daten bij niet vaginistisch reagerende vrouwen?

Vaginisme en dating 6: Wat zeggen seksuologen tegen vrouwen met vaginisme?

Vaginisme en dating 7: Welk proces helpt vaginistisch reagerende vrouwen nu wel uit een te ondergeschikte houding?

Vaginisme en dating 8: Dwang versus verleiding

Vaginisme en dating 9: Hoe breng ik mijn vriendin tot succesvolle geslachtsgemeenschap?

Meer tips voor partners van vrouwen met vaginisme:
10 tips voor partners van vrouwen met vaginisme of dyspareunie

10 zoentips om je vriendin weg te jagen