Vaginisme en dating-7: Welk proces helpt vaginistisch reagerende vrouwen nu wel uit een te ondergeschikte houding?

Vaginisme en dating-7: Welk proces helpt vaginistisch reagerende vrouwen nu wel uit een te ondergeschikte houding?

Reageert jouw vriendin met vaginisme en komt ze niet onderworpen over? Dat is heel goed mogelijk. Vaginistisch reagerende vrouwen kunnen in veel situaties compleet tegenovergesteld reageren als zij denken dat dat goed of nodig is. In haar werk bijvoorbeeld. De onderworpenheid gaat over de normen die ze in haar hoofd heeft, niet persé over onderworpenheid jegens jou of anderen.

Ten eerste is het nodig dat vrouwen met vaginisme ontdekken dat ze zich onderworpen hebben aan regels en normen die ze zelf niet gemaakt hebben. Die regels zouden ze ter discussie moeten gaan stellen waardoor zij op een andere manier gaan relateren.

Ten tweede moet ze gaan leren hoe ze op een authentieke wijze onafhankelijk kan worden. Een assertiviteitstraining volgen is vaak niet voldoende. Dat komt doordat vrouwen met vaginisme vaak het verschil niet kennen tussen wat ze willen en wat ze menen te willen. Wat ze menen te willen is vaak wat ze eigenlijk menen te moeten. En dan willen ze graag voldoen aan de norm. Dus ze willen “willen wat ze moeten”. Zelfs als ze iets eigenlijk niet willen, kan het zijn dat ze het toch willen om maar aan de norm te voldoen. En dat kan het erg verwarrend maken. Die kluwen moet eerst ontward worden voordat zij tot echte onafhankelijkheid in staat is. Als zij eenmaal onafhankelijk is, dan kan ze zelf wel nagaan welke seksuele posities haar voorkeur hebben. Dat moet zij zich dus nooit door een seksuoloog laten voorschrijven. Maar laat haar vooral ontdekken wat zij zelf authentiek wil als vrouw – in intiem contact met jou. Lichaamsgerichte therapie is bij uitstek een methode om verdrongen vrijheid weer bewust te gaan beleven en verhoogt meestal de motivatie en de moed om af te rekenen met schadelijke regels en normen.

Ten derde: Er bestaan methoden om die vrijheid ook tijdens seks te gaan beleven. We praten dan over meditatieve methoden en technieken om met seksuele energie om te gaan. Hoewel deze meditatieve methoden in een rustige sfeer verlopen, kan de passie daarbij enorm oplopen, terwijl ook de benodigde veiligheid ervaren kan worden. En dat kan een vrouw helpen om te smelten bij jou zodat zij uiteindelijk zelfs tot de daad in staat kan raken. Deze methoden werken echter alleen, als er geen andere zwaarwegende redenen zijn waarom zij vaginistisch reageert. Daarom werken deze methoden meestal vooral in de eindfase van een psychoseksuele therapie.

Ten vierde: Bovendien moet je als man deze meditatieve methoden dan ook op jezelf toepassen, zodat je je eigen drang naar penetratie en naar een orgasme goed beheert. Met behulp van techniek kan je je opwinding  meer verspreiden door je lichaam, waardoor je je opwinding behoudt, en kan blijven verhogen, zonder dat je zelf onder druk komt te staan. En dan heb jij als man veel meer rust en tijd om haar uit te nodigen tot meer. Zodra zij voelt dat er geen enkele druk is van jouw kant, kan je weleens onweerstaanbaar voor haar worden.

Ten vijfde is een analyse nodig over de vraag wat er precies mis gaat in het dating proces.
Als blijkt dat haar vaginisme en haar gebrek aan seksueel verlangen en opwinding te maken heeft met een gebrek aan dating en verleidingsvaardigheden dan kan je daar zeker wat aan doen. Iedereen kan een dating- en verleidingsexpert worden.

Om een te grote gehechtheid aan normen te doorbreken kan therapie nodig zijn. 

Verder lezen:
Vaginisme en dating 8: Dwang versus verleiding

Heb je seksuele problemen en wil je daar aan werken? Kom bij mij in therapie.

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Alle artikelen uit deze reeks:

Vaginisme en dating 1

Vaginisme en dating 2: Over de seksuele blauwdruk van vrouwen en over baltshoudingen

Vaginisme en dating 3: Hoe word jij een dating en verleidingsexpert?

Vaginisme en dating 4: Wat is nu de mogelijke relatie tussen vaginisme en dating?

Vaginisme en dating 5: Hoe gaat het daten bij niet vaginistisch reagerende vrouwen?

Vaginisme en dating 6: Wat zeggen seksuologen tegen vrouwen met vaginisme?

Vaginisme en dating 7: Welk proces helpt vaginistisch reagerende vrouwen nu wel uit een te ondergeschikte houding?

Vaginisme en dating 8: Dwang versus verleiding

Vaginisme en dating 9: Hoe breng ik mijn vriendin tot succesvolle geslachtsgemeenschap?

Meer tips voor partners van vrouwen met vaginisme:
10 tips voor partners van vrouwen met vaginisme of dyspareunie

10 zoentips om je vriendin weg te jagen