Vaginisme en dating-6: Wat zeggen seksuologen tegen vrouwen met vaginisme?

Vaginisme en dating-6: Wat zeggen seksuologen tegen vrouwen met vaginisme?

Dandelion vroeg mijn hulp om haar vaginisme op te lossen. Ze had een man aangetrokken waar ze veel van hield en tot wie ze zich ook aangetrokken voelde, zei ze. Ze hield van hem vanwege zijn karakter, en ook viel ze op zijn lichaam, zijn spieren, zijn geur….Maar als hij haar seksueel benaderde door haar aan te raken dan reageerde zij niet met opwinding.

Wat zeggen seksuologen hierover? Binnen de seksuologie bestaat een theorie dat vrouwen met vaginisme zich te onderworpen maken en dat zij dus meer de initiatiefnemers in bed zouden moeten zijn. Zo zouden ze maar bovenop moeten gaan liggen tijdens de daad en vooral niet onder. Maar ik denk dat het niet echt om het standje gaat. Maar klopt dat wel helemaal wat zij daarover zeggen? Ik betwijfel dat dus. Niet dat een vrouw niet meer initiatief zou kunnen nemen, maar, vaginistisch reagerende vrouwen hebben de neiging om veel zaken in normen te vertalen. Vervolgens gaan zij uit alle macht aan die norm pogen te voldoen. Dus als meer initiatief nemen de nieuwe norm wordt, dan zal ze daar wellicht aan gaan voldoen en het helpt geen barst.
Laat ik mezelf even als voorbeeld nemen. Per slot van rekening heb ik zelf lang met vaginisme gereageerd. Onlangs had ik een date met een man die overigens niet mijn partner zal worden. Maar we hadden wel een interessant gesprek. Hij benoemde dat ik in mijn werk een leider ben, terwijl ik in de liefde meer verlang naar een sterke man bij wie ik mij veilig kan voelen. En dat klopt. Ik verlang naar een man bij wie ik de combinatie kan voelen van seksuele opwinding en veiligheid. En wie mijn schrijven volgt op dit gebied weet dat dat een voorwaarde is om vaginisme op te lossen. Een vrouw gaat lichamelijk pas open als zij zich lichamelijk opgewonden voelt en veilig tegelijk. Want dan kan ze ontspannen in al die opwinding en zich overgeven aan het proces. Hoe gaat zij zich veilig voelen bij dat verleidingsproces? Een heel belangrijke datingvaardigheid voor mannen is daarbij het doen van de uitnodiging tot … vul maar in. Het doen van een uitnodiging geeft een vrouw de gelegenheid om naar hem toe te komen in haar eigen tempo. Ze kan dan in haar eigen tempo de intimiteit verhogen met hem. Mannen die zich meer dwingend opstellen, of die denken daarin voor haar te kunnen beslissen, of die te dichtbij komen voordat zij daar aan toe is, zullen hoogstwaarschijnlijk vastlopen tijdens de verleiding. Bij mij persoonlijk hebben zulke mannen uberhaupt geen kans trouwens. Die hoeven het niet te proberen. Mannen die zich zo afwachtend opstellen dat zij zelf nooit aan de uitnodiging toekomen, komen er ook niet.
Seksuologen hechten belang aan een rolverandering bij vrouwen met vaginisme.  Maar ik denk dat het niet echt om het standje gaat. Ik ben met andere seksuologen eens dat vrouwen met vaginisme zich vaak te onderworpen opstellen, in de zin dat ze te graag aan allerlei vermeende normen wil voldoen. Maar dat los je niet per definitie op door van positie te veranderen. Daar is een heel ander proces voor nodig. Bij de idee dat ze van positie moet veranderen krijgt ze er alleen maar weer een andere norm bij. Het is niet authentiek en daarom werkt dat vaak niet.

Verder lezen:
Vaginisme en dating 7: Welk proces helpt vaginistisch reagerende vrouwen nu wel uit een te ondergeschikte houding?

Heb je seksuele problemen en wil je daar aan werken? Kom bij mij in therapie.

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Alle artikelen uit deze reeks:

Vaginisme en dating 1

Vaginisme en dating 2: Over de seksuele blauwdruk van vrouwen en over baltshoudingen

Vaginisme en dating 3: Hoe word jij een dating en verleidingsexpert?

Vaginisme en dating 4: Wat is nu de mogelijke relatie tussen vaginisme en dating?

Vaginisme en dating 5: Hoe gaat het daten bij niet vaginistisch reagerende vrouwen?

Vaginisme en dating 6: Wat zeggen seksuologen tegen vrouwen met vaginisme?

Vaginisme en dating 7: Welk proces helpt vaginistisch reagerende vrouwen nu wel uit een te ondergeschikte houding?

Vaginisme en dating 8: Dwang versus verleiding

Vaginisme en dating 9: Hoe breng ik mijn vriendin tot succesvolle geslachtsgemeenschap?

Meer tips voor partners van vrouwen met vaginisme:
10 tips voor partners van vrouwen met vaginisme of dyspareunie

10 zoentips om je vriendin weg te jagen