Vaginisme en dating-5-: Hoe gaat het daten bij niet vaginistisch reagerende vrouwen?

Vaginisme en dating-5-: Hoe gaat het daten bij niet vaginistisch reagerende vrouwen?

Als de dating goed gaat, dan is zij al seksueel opgewonden voordat hij begint haar aan te raken (dat kan trouwens ook al bij een wel vaginistisch reagerende vrouw). Ze is al begonnen te smelten en te verlangen. Als hij een aantal dating-stappen goed doorloopt, dan zal zij daarop reageren, want zo is zij geprogrammeerd. Net zoals mannen geprogrammeerd zijn om seksueel te reageren als ze bepaalde prikkels krijgen, zo hebben vrouwen dat ook. Bij mannen kan het gaan om benen, borsten, een bepaald uiterlijk. Bij vrouwen gaat het vaak om specifieke houdingen en gedragingen van de man waar zij op reageert. Het gaat om WAT hij doet, HOE hij dat doet en bij WIE hij dat doet en met welke houding en timing. Dating is een dans, zeker voor een vrouw. Die dans hoeft niet perse op de dansvloer te gebeuren. Het kan zijn dat ze bij elkaar in de auto zitten, of dat ze samen eten of een strandwandeling maken. Ongeacht welke activiteit je met elkaar doet tijdens de dating, het gaat om de lichamelijke signalen die je als man afgeeft richting je vriendin of vrouw.

Als hij zijn datingdans goed doet, dan is het vrijwel onvermijdelijk dat zij reageert. Een vrouw heeft daar geen controle over, zij verliest dan de controle over haar gevoel en gaat verlangen naar meer. Als je als man wil dat je vriendin meer en vaker zin heeft in seks met jou, dan zou je eigenlijk met haar moeten blijven daten, zelfs al bestaat jullie relatie al jaren.

Paren die een succesvolle liefdesrelatie weten te behouden door de jaren heen, zijn vaak paren die altijd zijn blijven daten, en die altijd de onzekerheid over hun verbinding en seksuele aantrekkingskracht voor elkaar zijn blijven behouden. De onzekerheid leidt ertoe dat ze elkaar blijven aantrekken. Het blijft spannend. Het blijft onzeker. Daardoor worden verlangen en fantasieën geprikkeld. Het helpt bij het verleidingsproces. Eigenlijk moet je nooit een vrouw pogen te verleiden voordat je haar middels dating daarvoor in de stemming hebt gebracht. (Het gaat daarbij niet perse om dure etentjes en dergelijke. Maar het gaat erom dat je het dating proces keer op keer opnieuw doorloopt samen.)

Daarom denk ik dus dit: vaginisme in combinatie met gebrek aan seksueel verlangen en opwinding kan wel degelijk veroorzaakt worden door een probleem met datingvaardigheden.

Nu is het niet zo vreemd dat niet iedereen in ons land goede dating vaardigheden heeft. In onze cultuur wordt een goede seksuele liefdesopvoeding vaker gemist dan genoten. Met alle gevolgen van dien. Het is een cultuurbepaald probleem. Wellicht zouden we er als stugge calvinistische Nederlanders goed aan doen om eens te leren uit andere culturen waar een goede dating opvoeding - God zij Dank - nog normaal gevonden wordt.

Verder lezen:
Vaginisme en dating 6: Wat zeggen seksuologen tegen vrouwen met vaginisme?

Heb je seksuele problemen en wil je daar aan werken? Kom bij mij in therapie.

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Alle artikelen uit deze reeks:

Vaginisme en dating 1

Vaginisme en dating 2: Over de seksuele blauwdruk van vrouwen en over baltshoudingen

Vaginisme en dating 3: Hoe word jij een dating en verleidingsexpert?

Vaginisme en dating 4: Wat is nu de mogelijke relatie tussen vaginisme en dating?

Vaginisme en dating 5: Hoe gaat het daten bij niet vaginistisch reagerende vrouwen?

Vaginisme en dating 6: Wat zeggen seksuologen tegen vrouwen met vaginisme?

Vaginisme en dating 7: Welk proces helpt vaginistisch reagerende vrouwen nu wel uit een te ondergeschikte houding?

Vaginisme en dating 8: Dwang versus verleiding

Vaginisme en dating 9: Hoe breng ik mijn vriendin tot succesvolle geslachtsgemeenschap?

Meer tips voor partners van vrouwen met vaginisme:
10 tips voor partners van vrouwen met vaginisme of dyspareunie

10 zoentips om je vriendin weg te jagen