Vaginisme en dating 2: Over de seksuele blauwdruk van vrouwen en over baltshoudingen

Over de seksuele blauwdruk van vrouwen en over baltshoudingen. Met welke houdingen en signalen kan je een vrouw voor jou in de stemming brengen

Als jij leert baltsen, en dat hoeft niet eens op de dansvloer te zijn…. Dan kan je haar aantrekken vanaf een kilometer afstand. En dat niet alleen. Een vrouw reageert bij een man op bepaalde houdingen. Als hij die houdingen aanneemt en dat kan bijvoorbeeld bij een kop koffie in een restaurant, of wachtend bij de bushalte, dan moet een vrouw wel reageren. In eerste instantie kan het zijn dat ze denkt “wat een leuke man, die doet mij wel iets” en als de man via die houdingen de juiste signalen blijft afgeven, dan gaat zij steeds meer aan hem denken. Natuurlijk is het dan wel van belang dat zij ook contact met elkaar krijgen, want anders blijft het bij dromen over de onbereikbare minnaar of minnares, afhankelijk van de vraag of de dromer een man of een vrouw is.

Ok, wat zijn dan die houdingen? En moet je dan de hele tijd in de houding blijven staan? Welnee, daar gaat het niet om. Maar ga voor de grap eens een keer naar de supermarkt. Een supermarkt kan je zien als een soort vrouwelijke sekswinkel.  En ga dan eens naar de afdeling liefdesromannetjes en bekijk daar eens op je gemak de afbeeldingen op de voorkant. Bekijk pak em beet zo'n 20 van die boekjes en kijk. Kijk en zie. Die plaatjes en afbeeldingen en die verhalen, dat is porno voor vrouwen.

Ik geef toe, dat het er wat anders uit ziet dan wat je te zien krijgt in de seksboekjes die mannen graag bekijken, maar dit zijn beelden die vrouwen raken. Waarom denk je dat die boekjes zo populair zijn? Met dit soort boekjes wordt bij veel vrouwen de seksuele fantasie gevormd. De wijzen waarop de vrouw staat afgebeeld geven de emotionele staat weer waarin zij zich bevindt terwijl zij bij die ene man is. Let maar eens op hoe vaak ze in een orgastische staat wordt afgebeeld op die plaatjes. Via die beelden gaan vrouwen de gevoelens waar zij naar verlangen associëren met de karakteristieke houdingen die hij aan neemt ten opzichte van haar op die plaatjes. Daar gaat ze zich mee identificeren en onbewust leert ze te reageren op mannen die zich ten opzichte van haar gedragen zoals op die plaatjes. De posities waarin de man wordt afgebeeld vormen de beelden waar zij op gaat reageren. De plaatjes geven aan hoe hij eruit ziet en hoe zij zich daarbij voelt.

Een groot deel van de seksuele vorming van vrouwen vindt onbewust plaats in de supermarkt. Of we daar blij mee moeten zijn, weet ik niet, maar ik denk wel dat het zo werkt. Ik denk ook dat de marketing en reclame industrie zich dit fenomeen behoorlijk bewust is en het zelfs gecreëerd heeft.

Denk je nu: kan het niet wat geëmancipeerder? Mogelijk. Maar het zijn meestal dit soort boekjes die meisjes vanaf de puberteit gaan lezen. En stripverhalen natuurlijk. In stripverhalen zie je nog meer de beeldtaal waarbij mannen en vrouwen nog meer als icoon worden afgebeeld, nog meer stereotype. Waarom zou dat zo zijn denk je? Dat is geen toeval. En zo er zijn nog wel meer bronnen. De muziekindustrie en internet bijvoorbeeld, kerken en religies.

Ik geef toe dat dit heel cultuurbepaald is, en dat er volksstammen vrouwen zijn die die boekjes nog nooit gezien hebben. Toch denk ik dat het leerzaam kan zijn om daar eens naar te kijken. Ik denk dat deze boekjes enerzijds inspelen op de vrouwelijke beleving van het baltsproces, en anderzijds dat deze boekjes een rol spelen bij het intrainen van die vrouwelijke beleving (= gevoelens van aantrekkingskracht). We praten over een blauwdruk van de vrouwelijke seksuele beleving. En als een vrouw zich ontwikkelt, dan kan haar blauwdruk ook veranderen. En dat geldt voor mannen natuurlijk ook.

Onderzoek hoe jij deze kennis kunt uitbreiden en toepassen in je eigen leven.

Ik herinner me hoe ik reageerde toen ik -jaren geleden- ook deze boekjes las. Ik herinner me nog hoe ambivalent ik aanvankelijk reageerde, omdat in die verhalen de volgende elementen de boventoon voerden: bij de vrouw in het verhaal: onwetendheid, onkunde op het gebied van seks, het projecteren van alle verantwoordelijkheid voor de seks op de man die natuurlijk al veel ervaring had en een stuk ouder was dan zij, haar verwarring op het moment dat hij bij haar de seksuele gevoelens wakker maakte, en de innerlijke beleving van het verbod op die hele situatie, en de respectloze reactie daarop van de spreekwoordelijke man met de haviksneus en de vierkante kaak. Het was een cocktail waarin de vrouwelijke hoofdpersoon systematisch in al die boekjes opnieuw gevangen raakte in een mengeling van verlangen en een moreel afwijzen van het feit dat hij dat in haar opriep, naast onwetendheid.

Met die verhalen werden vrouwen -ten tijde van mijn puberteit tenminste-, getraind voor een tegenstrijdige reactie: zij voelt haar verlangen, en moet hem weigeren waar zij naar verlangt, mag en kan niet verantwoordelijk zijn voor haar wensen en verlangens (en weet niet hoe dat moet).

Later ging het me irriteren en ik besloot me niet meer met deze onzin in te laten. Hoeveel beter zijn de tantrische verhalen over spirituele seksualiteit. In die "programmering" zijn man en vrouw beiden godheden. Binnen die programmering zoek je beiden het beste in jezelf en maak je van daar uit contact met de ander. Meditatie, adem, rust, afgewisseld met extatische dans en spel, het wekken van de zintuigen op basis van volstrekte gelijkwaardigheid in erkenning van de verschillen tussen de partners vormen de ingrediënten.

Anderen hebben weer een heel andere programmering, en dus ook een andere blauwdruk. Denk aan mensen met een SM orientatie, of met een fetish. Sommigen zijn de seksuele dochter, of seksuele moeder, sommige mannen zijn seksuele zoon, anderen seksuele vader, viking, jager ..... de verschillen zijn groot.

Hoe meer je te weten komt over die vrouwelijke blauwdruk van die bewuste vrouw hoe beter het is. Daarom zou het heel nuttig kunnen zijn als je met meer vrouwen zou kunnen gaan praten over hun beleving van aantrekkelijkheid. Elke vrouw heeft zo haar eigen fantasieën en ideeën daarover. Het zou goed zijn als je haar eerste seksuele ervaringen kent, die zij beleefde, als je haar seksuele fantasieën kent. En ook hoe ze daar naderhand mee omgegaan is. Denkt ze nog steeds hetzelfde als toen? Of heeft ze zich ontwikkeld? Als jullie relatie goed genoeg is, dan kan je daar wellicht naar vragen.

Die eerste seksuele ervaringen en fantasieën zeggen heel veel over haar blauwdruk. Haar eerste seksuele ervaringen vormen een indruk die voor een groot deel nog steeds kan bepalen hoe zij reageert op allerlei seksuele situaties: of zij reageert met angst of nieuwsgierigheid, met boosheid, wantrouwen, of dat zij blij en speels, of juist heel ontspannen en loom reageert, of dat zij volkomen in de war raakt en overweldigd raakt, of dat zij de leiding neemt, de controle, of juist jou gaat bespelen.

Veel vrouwen weten nog steeds niet goed wat te doen als zij in een situatie belanden waar hun seksuele gevoelens getriggerd worden. Voor veel vrouwen is dat direct al overweldigend, doordat ze niet weten wat ze moeten doen. Veel vrouwen zijn opgezadeld met allerlei tegenstrijdige do's en don'ts waar ze niet goed uitkomen, maar die tegelijkertijd met de seksuele gevoelens opkomen. Voor een deel heeft dat met onze cultuur te maken die maar al te vaak een assertieve seksuele ontwikkeling ontmoedigt bij vrouwen. Dat maakt het voor veel vrouwen ook zo lastig om seksueel assertief om te gaan met mannen die haar leuk vinden en die zij zelf ook leuk vindt. Voor een deel heeft het ook te maken met ervaringen van seksueel misbruik of andere vormen van ongewenste seksuele intimiteit. Maar als jij je bewust bent waar een vrouw in haar innerlijke beleving allemaal doorheen moet op het moment dat jij haar het hof maakt, dan begrijp je misschien dat een bepaalde vrouw mogelijk meer tijd nodig heeft dan jij, voordat zij weet wat ze wil.

Het is de balts waardoor je voor haar een opwindende man kan worden. Koppel het aan seksuele veiligheid door niets te doen wat zij niet wil, en die dingen te doen die haar nog meer in de stemming brengen en dan ontstaat de juiste cocktail in haar beleving: je wordt dan een veilige en opwindende man voor haar. Dat is de soort man bij wie zij kan gaan dromen van overgave en bij wie zij kan gaan verlangen naar meer. Pas bij die combinatie van veiligheid en opwinding kan zij zich seksueel helemaal gaan ontspannen en overgeven. Pas dan kan zij jou met succes uitnodigen om bij haar naar binnen te gaan. Pas dan zal haar vaginisme wegsmelten, niet eerder. Vraag haar wat zij nodig heeft om totaal te ontspannen bij jou, om zich totaal veilig te voelen bij jou, terwijl ze meer en meer opgewonden raakt bij jou.

Als je de neiging hebt om haar te dwingen en je weet niet hoe het ook anders kan, ga dan eerst in therapie om van een dwingende stijl af te komen.

Een datingcursus kan je online volgen en niemand hoeft het ooit te weten dat jij dat doet of gedaan hebt. Maar je leert wel fantastische tips en trucks die werken.

Volgende artikel in deze reeks:
Vaginisme en dating 3: Hoe word jij een dating en verleidingsexpert?

Heb je seksuele problemen en wil je daar aan werken? Kom bij mij in therapie.

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Alle artikelen uit deze reeks:

Vaginisme en dating 1

Vaginisme en dating 2: Over de seksuele blauwdruk van vrouwen en over baltshoudingen

Vaginisme en dating 3: Hoe word jij een dating en verleidingsexpert?

Vaginisme en dating 4: Wat is nu de mogelijke relatie tussen vaginisme en dating?

Vaginisme en dating 5: Hoe gaat het daten bij niet vaginistisch reagerende vrouwen?

Vaginisme en dating 6: Wat zeggen seksuologen tegen vrouwen met vaginisme?

Vaginisme en dating 7: Welk proces helpt vaginistisch reagerende vrouwen nu wel uit een te ondergeschikte houding?

Vaginisme en dating 8: Dwang versus verleiding

Vaginisme en dating 9: Hoe breng ik mijn vriendin tot succesvolle geslachtsgemeenschap?

Meer tips voor partners van vrouwen met vaginisme:
10 tips voor partners van vrouwen met vaginisme of dyspareunie

10 zoentips om je vriendin weg te jagen

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"