Vaginisme en Angst voor Vernedering

AnnemarieTinbergenAngsten kunnen tot vaginisme leiden, en tot pijn bij seks. Veel voorkomende angsten zijn de angst voor vernedering, de angst voor afwijzing en de angst om te falen. Deze angsten kan je overwinnen. In dit artikel ga ik in op de angst voor vernedering.

Wat is angst voor vernedering precies?

Het is een angst die valt onder de zogenaamde sociale angsten. Het is een angst voor wat anderen van je denken. De angst voor vernedering houdt onder andere in de angst niet serieus genomen te worden, om voor gek gezet te worden, om uitgelachen te worden. Heb jij daar last van?

Deze angsten zijn vaak geworteld in de jeugd, en kunnen ontstaan zijn tijdens pesten, bijvoorbeeld op school, maar ook in het gezin. Als je uit een gezin komt waar geen aandacht was voor jouw persoon, voor jouw gevoelens, wensen, vragen, behoeften, verlangens en je gedachten, meningen, voor je eigen vrijheid in al je afhankelijkheid, voor wat jou bezighoudt, dan kan dat op termijn tot een angst voor vernedering komen. Er zijn families waar pogingen om daar aandacht voor te krijgen agressief onderdrukt worden. Er zijn families waar vechten en treiteren aan de orde van de dag zijn. Er zijn families waar iemand zijn of haar leven lang geen kans krijgen op echt contact. Dit zijn zwaar beschadigde families. De oorzaken liggen vaak (maar niet altijd) generaties terug.

De angst voor vernedering is een angst die vaak gevoed wordt bij het hebben van fantasieën hierover. Degene die die angst heeft beschouwt het als ondraaglijk, onaanvaardbaar, verschrikkelijk en rampzalig als die vernedering plaatsvindt. Daarom wil degene die zo bang is voor vernedering dit koste wat kost voorkomen. Een gevolg daarvan is dat degene die zo bang is voor vernedering zichzelf beperkingen oplegt. Dat kan betekenen dat hij of zij dingen niet doet, of plaatsen en personen, mogelijk zelfs carriëres of een liefdesleven vermijdt.

Ondertussen leidt de angst tot veel spanning, en bij vrouwen die hier last van hebben kan het dus leiden tot vaginisme. Maar het zijn niet alleen vrouwen, ook mannen kunnen last hebben van dezelfde angst voor vernedering. En ook bij hen kan het leiden tot psychoseksuele problemen. Bijvoorbeeld erectieproblemen, te vroeg klaarkomen of pijn in de ballen van alle spanning.

Een onderdeel van de angst voor vernedering is de angst om uitgelachen te worden. Als mensen je uitlachen, althans, als je denkt dat mensen je uitlachen, wanneer zij lachen, dan is het mogelijk dat je je vergist in je interpretatie. Met andere woorden: het lachen zou wel eens uit een andere bron kunnen komen dan je denkt, en het zou weleens iets anders kunnen betekenen dan je denkt. Als iemand je "uitlacht", is het mogelijk dat het niets met jou te maken heeft, ook al denk je dat misschien. Daarom kan het interessant zijn om over zulke situaties eens andere interpretaties te bedenken.

En om je een voorbeeld te geven van een mogelijke andere interpretatie, wil ik je een verhaal vertellen dat ik gehoord heb van Sean Stephenson.

Sean Stephenson

Sean Stephenson is een man die wegens een ziekte in een rolstoel zit. Zijn lichaam is klein gebleven. Voor hem was het moeilijkste in zijn leven om te daten. Toch liet hij zich niet weerhouden door zijn beperkingen. Hij legde zich volkomen toe op het ontwikkelen van zijn dating vaardigheden. Inmiddels is hij niet alleen een succesvolle datingcoach geworden, maar hij is ook getrouwd.

Op een van zijn youtube filmpjes vertelde hij over apen. Apen in het wild hebben het soms moeilijk. Zeker als een van hun mede apen gevangen is door een roofdier en wordt opgegeten. Als dat gebeurt, dan zitten alle andere apen hoog in de boom met elkaar heel hard te lachen, net zoals kinderen hard kunnen lachen als een ander kind gepest en getreiterd wordt. Wat Sean vertelde over de apen is dat het lachen een manier is om alle opgebouwde stress van de apen die het overleefd hebben te ontladen. Het lachen is niet een vernederingsritueel, maar een ontladingsritueel.

Zou het kunnen dat kinderen die andere kinderen uitlachen die gepest worden, eigenlijk niet aan het uitlachen zijn? Zou het kunnen dat die kinderen alleen maar aan het ontladen zijn? Spanningen die heel andere oorzaken kunnen hebben dan wat er gebeurt op dat moment met dat ene kind? Spanningen die tot uiting komen door één kind te pesten, en dan te lachen? Juist het lachen dat iemand die bang is voor vernedering zo vreest?

Dat geeft een heel andere visie op pesten, en een heel andere visie op de angst om vernederd te worden. Het lachen is mogelijk geen uitlachen, maar een manier om spanning te ontladen. En als dat waar is, dan word je niet vernederd op het moment dat iemand je uitlacht. En als iemand er wel op uit zou zijn om je te vernederen, dan zegt dat waarschijnlijk meer over die persoon dan over jouzelf.

Het is mogelijk om jezelf te blijven respecteren, zelfs als anderen dat niet doen. Dat is niet gemakkelijk, maar je kan het wel leren.

Hoe meer zelfvertrouwen jij krijgt en hoe meer je jezelf respecteert, hoe meer je kan ontspannen, en hoe meer vaginistische klachten overbodig worden.

Ben je op zoek naar hulp om je vaginisme op te lossen?
Klik op de link contact en vraag per email om een afspraak voor een gratis telefonisch adviesgesprek.

Hartelijke groet,
FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Psycholoog-Seksuoloog Amsterdam

Centrum voor Seksualiteit Amsterdam

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"