1 Vaginisme, emoties en brandalarm

Vaginisme, emoties en brandalarm

Drieluik vaginisme, emoties en brandalarm:
1 vaginisme, emoties en brandalarm
2 Wanneer is er nou wel of geen sprake van vals alarm bij nare gevoelens en frustraties?
3 Wat als het emotioneel brandalarm vals alarm lijkt te zijn?

1 Vaginisme, emoties en brandalarm

Een cliente kwam bij mij vanwege vaginisme. Ze zat ook vol met medicatie die ze van een psychiater had gekregen. De reden was dat ze bang was. Bang voor van alles en nog wat. Vooral bang voor afwijzing, en ook bang voor seks vanwege seksueel misbruik. De verwerking van het seksuele misbruik werd niet begeleid, en ook was er geen aandacht voor de emotionele verwaarlozing die ze had moeten verduren in haar jeugd. De nare emoties die eigenlijk functioneerden als een soort brandalarm werden beschouwd als ziek.

Ze kreeg medicatie om de nare gevoelens en emoties weg te maken. Ze gebruikte de maximale dosering en elk beetje angst dat maar opkwam was voor haar een reden om te denken dat het niet goed met haar ging. Een naar, pijnlijk of onacceptabel gevoel voelen betekende voor haar dat zij niet spoorde. Ze dacht dat het iets over haar identiteit zei.

Echter, zoals ik het zie: ik denk dat pijnlijke nare of onacceptabele gevoelens een signaal zijn dat je serieus moet nemen.

Als je je hand op de hete kachel hebt gelegd en je schreeuwt het uit van de pijn en je laat je hand op de kachel liggen, dan ben je niet goed bezig. Al helemaal niet als vervolgens een psychiater je pillen gaat geven om de pijn te onderdrukken, en hij negeert dat je nog steeds je hand op de hete kachel hebt liggen.

Ik vergelijk nare gevoelens en emoties met brand alarm. Als het alarm afgaat, dan zal niemand oordoppen in doen. Dat is niet erg adequaat, ook al is de herrie oorverdovend. Het is veel beter om actie te nemen en de brand op te sporen en te blussen, of om te vluchten als dat nodig mocht zijn, of bij vals alarm het alarm uit te zetten.

Er vanuit gaan dat elk brandalarm vals alarm is en dan maar oordoppen indoen is niet erg adequaat. Zo is het ook met gevoelens emoties en frustraties. Angst en frustraties moet je niet verdoven, maar je moet er iets aan doen. Waarom? Omdat die angst en frustraties een signaal functie hebben. Je lichamelijke gevoelens en sensaties, en ook je emoties vormen met elkaar een waarschuwingssysteem voor jou. De lichamelijke spanning die mede verantwoordelijk is voor vaginisme is een deel van dat waarschuwingssysteem. Emotie dempende medicatie dempt je unieke waarschuwingssysteem en kan dus in hoge mate antitherapeutisch werken. Het maakt je afhankelijk van pillen, terwijl de taak eigenlijk is om de taal van je gevoelens en emoties beter te leren verstaan, en om vaardigheden te verwerven om beter problemen op te lossen en het leven te organiseren zoals JIJ het wilt leven.

Verder lezen: Deel 2:

Drs Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog-therapeut Amsterdam

 

1 vaginisme emoties en brandalarm

Wat als het emotioneel brandalarm vals alarm lijkt te zijn?