Vaginisme bij een vrije opvoeding

Judith heeft last van vaginisme. Judith kwam bij mij om aan haar vaginisme te werken. Zij had een vrije opvoeding genoten, vertelde ze. Ze kon ook goed met haar moeder over seks praten. Maar haar moeder begreep niet waarom Judith vaginistisch reageerde. Waarom lukt het jou niet? Vroeg ze. Desnoods teken ik het voor je uit! Deze vrouw vertelde haar verhaal heel snel. Telkens als ik bij een bepaald punt in haar verhaal wilde stilstaan, dan vertelde ze razendsnel verder. Daarmee liet ze haar denkpatronen zien over dit probleem. Maar er zaten hiaten in haar verhaal en daarbij wilde ik stilstaan. Daar zouden weleens antwoorden verscholen kunnen zitten op haar vraag waarom zij nu last had van vaginisme

Waarom ben ik nu zo bang voor seks? Ik heb zo’n vrije opvoeding gehad, riep ze, “daar kan het gewoon niet aan liggen!”. Maar was dat ook zo?

Judith’s moeder was een alcoholiste, vertelde ze me. En toen begon mij iets te dagen. Wat doet een alcoholiste door alcohol te drinken? Alcohol is een verdovend middel. Het is een manier om gevoelens niet te hoeven voelen.

Leren voelen

“Leren voelen”, schreef ik op terwijl Judith verder vertelde. “Lichaamstaal leren verstaan”.

Judith’s moeder was in haar puberteit haar vader verloren en had dat nooit kunnen verwerken. Kort daarna was ze gaan drinken en was zij alcoholiste geworden. Dat hoor je vaak bij verslaving, dat er sprake is van een verlatingstrauma.

Verslaafden hebben vaak een heel gedragsrepertoire dat samenhangt met hun verslaving. En dat gedragsrepertoire zou mogelijk overgedragen kunnen zijn op haar dochter. Dat zou mogelijk het vaginisme kunnen verklaren. Als dat zo was, dan werd ook duidelijk hoe zij haar vaginisme zou kunnen oplossen.

Verslavingsgedrag houdt onder andere dit in:

-niet willen voelen, vluchten voor gevoelens en (pijnlijke of onacceptabele) emoties

-gevoel wegmaken met het verslavende middel

-iets onaangenaams moet direct weggenomen worden, bijvoorbeeld door te drinken

-daardoor leer je niet om met moeilijke of onaangename situaties en gevoelens omgaan

-daardoor leer je niet je lichaamstaal te verstaan

-daardoor leer je niet dat emoties en lichamelijke gevoelens een functie hebben.

Gevoelens zijn boodschappers die ons duidelijk maken of iets goed of niet goed voor ons is. Als iets niet goed voor ons is, dan merken we dat meestal aan ongaangename gevoelens. Die waarschuwen ons. Als je daar goed naar luistert, dan kan je adequate actie nemen om het schadelijke iets aan te pakken of weg te nemen. Dat is veel beter dan de waarschuwing weg te maken.

Vergelijk het met brand: het alarm gaat af. Het is niet adequaat om het alarm af te zetten en dan gewoon verder te gaan. Je kan beter eerst de brand blussen voordat het te laat is. Zo is het met onaangename of onacceptabele gevoelens ook. Die geven een alarm om op te reageren. Dat is de functie van gevoelens.

Grenzeloosheid

Bij verslaving is er ook sprake van een zekere grenzeloosheid, al was het maar in de dronkenschap. Ook bij Judith: “Ik heb een vrije opvoeding gehad” zei ze. Maar was het wel een vrije opvoeding? Was het niet eerder een grenzeloze opvoeding of een onbegrensde opvoeding?

Een grenzeloze opvoeding maakt ons niet vrij.

Grenzen hebben we allemaal nodig. Vergelijk het met grenzen tussen water en land. Water en land zijn allebei nuttig. Maar als er geen grenzen zouden zijn tussen water en land, dan was er alleen maar moeras en daar kunnen we niet zo goed in leven. Juist het hebben van grenzen maakt ons vrij.

Grenzen hebben we nodig om ons vrij te kunnen voelen. Als je je eigen grenzen niet herkent, of als je de grenzen van je partner niet herkent, als je geen grenzen kunt stellen, kunt respecteren, dan heb je een probleem. Want dan gaan er dingen gebeuren die niet goed voor je zijn of niet goed voor je partner of niet goed voor allebei. En daar raak je natuurlijk gespannen van. Als je dan ook nog eens je gevoelens wegmaakt, dan zet je dus het alarm uit, terwijl de schade door de grenzeloos heid alleen maar meer en meer oploopt. Al die spanning kan makkelijk uitmonden in vaginisme. Vaginisme is namelijk een werkwoord. Vaginisme betekent dat je je bekkenbodemspieren aanspant. Als jij gespannen bent, dan span je natuurlijk ook je bekkenbodemspieren. Dat gaat vanzelf.

Eigenwaarde en verlatingstrauma

Bij verslavingsproblematiek speelt vaak ook een gebrek aan eigenwaarde. En dat kan weer te maken hebben met verlatingsproblematiek. Als je last hebt van een verlatingstrauma, dan kan datd leiden tot bindingsangst. Juist als je dan intiem contact krijgt met iemand die belangrijk voor je is, dan loopt juist dan je angst op. Dus ga je juist in intimiteit spieren aanspannen en dan reageer je dus met vaginisme. Zo kan dat werken.

Daarnaast, als je last hebt van een gebrek aan eigenwaarde, dan kan het zomaar betekenen dat je veel te veel doet om maar geaccepteerd te worden. Alles om maar aan de norm te voldoen, alles om maar normaal gevonden te worden, alles om er maar bij te horen, alles om maar niet verlaten te worden….., geen grenzen stellen, je gevoelens over dit alles onderdrukken of verdoven….. en zo verlies je je authenticiteit….. zo verlies je je vermogen om te ontspannen….. zo verlies je je vermogen om plezierige opwindende geslachtsgemeenschap te ervaren, zelfs voordat je het ooit een keer gedaan hebt.

En deze problemen kan je ook krijgen als het aanvankelijk een probleem van je moeder was. Dan kan je het via je opvoeding overerven. Maar er is wel wat aan te doen. Het gaat om hiaten in je opvoeding waardoor je verstrikt bent geraakt. Als je die hiaten oplost en je de nodige vaardigheden en inzichten eigen maakt, dan is plezierige opwindende pijnloze geslachtsgemeenschap in een succesvolle liefdesrelatie echt mogelijk. Je moet er alleen wel wat voor doen. Dat wel.

Heb je seksuele problemen en wil je daar aan werken? Kom bij mij in therapie.

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"