Traumaverwerking

Ben jij getraumatiseerd?

Heb jij te maken gehad met nare seksuele ervaringen, seksueel misbruik zoals verkrachting of incest?

Heb jij te maken met een of meer van de onderstaande symptomen?

-nachtmerries?

-angst in seksuele situaties?

-onvermogen om (al dan niet in seksueel opzicht) grenzen te stellen?

-zijn er belangrijke situaties waarvan je slechts bepaalde aspecten tegelijk kunt ervaren, zoals de ene keer herinner je je wat er gebeurde, en de andere keer heb je alleen de gevoelens er over?

-mis je het zelf vertrouwen en de vaardigheden om te voorkomen dat jij misbruikt wordt?

Mogelijk ben je dan getraumatiseerd.

Tijdens traumatische gebeurtenissen worden bij slachtoffers automatisch overlevingsstrategieën geactiveerd. Daardoor kunnen dit soort symptomen opkomen. Tijdens trauma’s helpen deze strategieën je om te overleven en veiligheid te vinden. Maar na afloop blijven zulke strategieën vaak actief, terwijl je ze dan eigenlijk niet meer nodig hebt.

Traumaverwerking

In een lichaamsgerichte therapie worden vaak sleutels gevonden om zulke overlevingsstrategieën weer af te ronden. Het gevolg is dat je weer meer zelf aan het stuur staat in je leven en dat je niet meer telkens overvallen wordt door zulke automatische reactiepatronen waar je geen controle over hebt.
De therapie bestaat meestal uit drie fasen:
-draagkrachtversterking: je verwerft inzichten en vaardigheden om beter met situaties om te gaan die voorheen te moeilijk waren om te hanteren
-traumaverwerking: nu ga je de confrontatie aan met de herinnering aan je trauma’s. je leert eruit wat je eruit te leren hebt en je rondt je overlevingsstrategieën af.
-oriëntatie op een nieuwe toekomst: nu je zelf weer aan het stuur staat ben je vrij om weer te kiezen en te beslissen wat jij aan wil met je leven, je ontwikkelt nog meer inzichten en vaardigheden totdat je het zelf weer kan en mij niet meer nodig hebt.

Verder lezen: traumaverwerking na seksueel misbruik