Traumaverwerking na Seksueel Misbruik

Traumaverwerking na seksueel misbruik is meestal onmisbaar. Wanneer je gedwongen wordt om seksuele handelingen te ondergaan of te verrichten tegen jouw wil, dan is sprake van seksueel misbruik. Seksueel misbruik is meestal traumatisch voor het slachtoffer. Het heeft meestal grote gevolgen voor het slachtoffer.

We verstaan onder een trauma: psychische schade als gevolg van een traumatiserende gebeurtenis. Traumatische ervaringen kunnen beginnen met een bedreiging. Als je bedreigd wordt, of je bedreigd voelt, bereidt je lichaam zich plotseling voor op actie: vechten of vluchten. Als vechten of vluchten niet meer kan, treden andere overlevingsmechanismen in werking. Bijvoorbeeld: bevriezen, je onderwerpen, praten om een aanvaller op andere gedachten te brengen. Als ook dat niet genoeg is om de dreiging af te weren ontstaan weer andere overlevingsmechanismen. Dissociatie is daar een naam voor. Dissociatie wil zeggen: delen van het bewustzijn, zoals gevoelens en herinneringen, raken afgesplitst. Naderhand kan het moeilijk zijn om die delen weer te integreren. Dan ontstaan klachten. Om zulke trauma's en deze klachten goed op te kunnen lossen is meestal professionele behandeling nodig.

Welke klachten kunnen ontstaan na een traumatische gebeurtenis?

Herken je dat: dat je je vervreemd of leeg voelt? En dat je dan soms plotseling overweldigd kan worden door gevoelens en herinneringen. Dat je last hebt van nachtmerries. Beelden, geluiden, geuren dringen zich plotseling op. Fysieke pijn, verkramping,, verdoving, verstijving, verslapping overkomen je van het ene moment op het andere. Buiten je wil en zonder link met de situatie van dat moment, lijkt het.
Misschien heb je onbewust geprobeerd bepaalde situaties te vermijden zodat je niet iedere keer zo ontredderd raakt. Daardoor kun je ook je belangstelling verloren hebben voor zaken waarin je voorheen wel belangstelling had. Je kunt je onthecht voelen, het gevoel hebben dat je geen toekomst meer hebt. Of je hebt last van een verhoogde prikkelbaarheid. Je blijft alert ook als dat niet nodig lijkt te zijn. Je hebt moeite met concentreren. Je schrikt eerder dan voorheen. Als je hier dingen van jezelf in herkent, dan kan sensorimotore psychotherapie helpen.

Wat is sensorimotorische psychotherapie?

Sensorimotorische psychotherapie is een speciale toepassingsvorm van lichaamsgerichte psychotherapie. Namelijk: het uitgangspunt bij deze therapievorm is de dissociatietheorie van Pierre Janet. Deze theorie is al heel oud en wordt door recent wetenschappelijk onderzoek meer en meer bevestigd. Volgens deze theorie kunnen traumatische klachten ontstaan zijn doordat het vechten of vluchten geblokkeerd werd. Het “draaiboek” van vecht- of vluchthandelingen ligt echter nog opgeslagen in het lichaam en “wacht” als het ware op afdraaien. Via sensorimotore psychotherapie wordt dit “draaiboek” geactiveerd. Dit blijkt een sleutel te zijn om afgesplitste delen weer te kunnen integreren. Er wordt dus met het lichaam gewerkt. Niet om “af te reageren”, maar om elk lichamelijk signaal te benutten als sleutel tot herintegratie. Ik raad je aan om bij deze behandeling makkelijk zittende kleding te dragen en eventueel dikke sokken of pantoffels. Er wordt uitsluitend gekleed gewerkt.

Fasen in de behandeling

In de behandeling kunnen grofweg drie fasen worden onderscheiden.

1. Draagkrachtversterking

De eerste fase is draagkrachtversterking. In deze fase ga je samen met je therapeut onderzoeken wat jouw persoonlijke kracht ondermijnt. Vaak heeft dat te maken met onbewuste denkwijzen waardoor je nog niet goed voor jezelf durft op te komen of voor je zelf durft te zorgen. Daarnaast verwerf je nieuwe vaardigheden om jezelf in de toekomst beter te kunnen beschermen en om je zelfvertrouwen en zelfwaardering te verhogen. Je gaat je ware grenzen herontdekken en herontdekt hoe jij je veiligheid kunt bewaken.

2. traumaverwerking

Als de draagkracht voldoende versterkt is, geeft de client meestal zelf aan dat hij of zij toe is aan de echte traumaverwerking. Dit is de tweede fase. Meestal is dit de fase waarin het lichaamswerk toegepast wordt en waarin je afgesplitste bewustzijnsinhouden weer gaat integreren. Dit is een emotioneel proces waar je veel van kunt leren, en waar je ook je fysieke en mentale krachten weer mee bevrijdt. Klachten verdwijnen, problemen lossen zich op, je vindt je antwoorden op je vragen. De puzzelstukjes worden gelegd en je begint opnieuw te functioneren als één geheel. Je ontdekt nieuwe wijsheden doordat je herinneringen en inzichten integreert. Je leert hierbij ook nieuw onderscheid te maken: Wat hoort wel bij mij en wat niet? Welke inzichten kan ik gebruiken en behoud ik, en wat laat ik los?

3. Heroriëntatie

Wanneer de trauma's verwerkt zijn en de afgesplitste delen weer zijn geïntegreerd, volgt fase drie: een heroriëntatie op een nieuwe toekomst. Door het verwerken van je trauma's komt energie vrij, je aandacht komt vrij, opeens heb je ruimte om je weer te richten op wat jij wilt met jouw leven. Dit is de tijd waarin je weer nieuwe plannen gaat maken, die je nu ook kunt gaan uitvoeren. Ook kan je nieuwe en positieve ervaringen op gaan doen op het gebied van liefde, intimiteit en seksualiteit. En daarbij kan jij aan het stuur staan van jouw leven. Jij bepaalt wat jij kiest, waar je heen gaat, en waar jouw grenzen liggen.

Wil je meer informatie over hulp bij jouw klachten en vragen?

Stuur een email naar FreyaJoy Annemarie Tinbergen met een verzoek om een afspraak voor een gratis telefonisch adviesgesprek: Contact.

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"