Lianne had last van vaginisme. Maar dat niet alleen. Lianne was bang voor mensen. Ze was vooral bang voor mannen, maar ook voor vrouwen. Zij maakte zich volkomen afhankelijk van de omstandigheden. Zij had ooit seksueel misbruik meegemaakt. Dit misbruik vond plaats nog voordat zij wist wat seks was. Zij was niet voorgelicht en was volkomen overrompeld door wat er gebeurd was. Dit had een grote invloed op haar gehad. Ze was dichtgeklapt jegens mannen en had jaren later nog steeds vrijwel geen relatie ervaring opgedaan. Daardoor had ze ook geen relatievaardigheden ontwikkeld. Vanuit haar grote onhandigheid wist ze niet wat ze moest doen als ze een leuke man tegenkwam. Zij dacht dat ze dan meteen met hem naar bed moest en dat zij zich moest laten penetreren. Geen wonder dat ze zo bang was. Daarom maakten we een stappenplan voor het opbouwen van contact.

Zij wist niet hoe ze grenzen kon stellen en ze wist niet hoe ze stap voor stap contact zou kunnen opbouwen. Daardoor was zij contacten gaan vermijden. Ze was panisch. Toch wilde ze graag weer meer contacten gaan opbouwen. Ze wilde haar angsten overwinnen. Ook wilde ze weer gaan daten. Het was duidelijk dat de kans dat dat zou lukken, veel groter was als ze wist hoe ze stap voor stap meer contact kon gaan opbouwen.

We maakten een stappenplan dat haar zou helpen om in haar eigen tempo contact op te bouwen. Daardoor hoeft zij zich niet meer te laten overrompelen door iemand die veel sneller gaat dan zij.

Dit is het stappenplan

Stap 0: de ander is onbekend en er is geen contact

Stap 1: er is een eerste kennismaking. Dit kan zijn via email, een berichtje op een prikbord, of een bericht op een datingsite, of doordat iemand jou voorstelt aan iemand die je nog niet kende.

Stap 2: als die eerste kennismaking beviel wordt iemand een “kennis”. Dit betekent dat je die persoon best nogeens wilt ontmoeten, en wellicht wil die ander dat ook. Dit is een perfecte fase om aan te geven, dat je niet zo hard van stapel wilt lopen. Hardlopers zijn doodlopers. Als die ander jou de moeite waard vindt, dan zal hij of zij zich heus wel aan passen aan jouw tempo. Doet hij of zij dat niet? Dan kan je het contact gewoon weer beëindigen. Je bent per slot van rekening niet verplicht om met elkaar om te blijven gaan. Tenminste, als het niet gaat om een collega op je werk, maar daar gaan we in dit voorbeeld even niet van uit.
Wanneer je de kennismaking wilt voortzetten kan je dat het beste ergens op neutraal terrein doen: in de openbare ruimte waar je ook makkelijk weg komt, en waarbij je je veilig voelt, doordat er omstanders aanwezig zijn. Ondertussen kunnen jullie meer en meer ontdekken wat jullie gemeenschappelijk hebben, en wat je interessant en leerzaam aan elkaar vindt, wat je leuk vindt aan elkaar ,wat je niet zo leuk vindt, en hoe je daarmee om kunt gaan. En ook kan je een eerste inschatting gaan maken of je die persoon voldoende vertrouwt om hem/haar meer toe te laten, en eventueel zelfs wat persoonlijks te vertellen.

Stap 3: jullie hebben elkaar nu enkele malen ontmoet en het is leuk gebleven. Als jullie elkaar leuk genoeg vinden, dan kunnen jullie besluiten vrienden te worden. Er hoeft echt nog geen sprake te zijn van een relatie. Het is wel heel goed mogelijk dat jullie al weten dat jullie elkaar leuk of aantrekkelijk vinden. En als dat zo is, ben je met die persoon eigenlijk aan het daten. Maar die wetenschap alleen betekent echt nog niet dat je aan elkaar vast zit. Zeker als je moeite hebt met het bewaken van grenzen, dan kan je in deze fase nog steeds beter de tijd nemen. Dating is bedoeld om elkaar te leren kennen zonder dat je aan elkaar vast zit. Zorg eerst maar eens dat jullie goede vrienden worden. Maak afspraken in de openbare ruimte, waar het veiliger is om eventueel te laten merken hoe leuk je elkaar vindt, zonder dat er meteen al te veel kan gaan gebeuren. Mochten jullie verliefd op elkaar geworden zijn, en jullie hebben een goede stijl van communiceren opgebouwd, dan merk je mogelijk vanzelf wanneer het wel goed voor jou voelt om verder te gaan en meer geestelijke en of lichamelijke intimiteit op te bouwen.

Stap 4: jullie beginnen een relatie. Ook in een relatie hoef je echt niet meteen met elkaar naar bed. Als jullie dat allebei leuk en fijn vinden, dan is daar natuurlijk niets mis mee. Als je maar zorgt dat jullie veilig vrijen. Niets is vervelender dan ongewenst zwanger te worden of opeens met een geslachtsziekte opgezadeld te zitten. maar als je, -net zoals Lianne- bang bent voor intimiteit, dan is het beter om ook nu nog steeds stap voor stap te gaan. Bouw eerst meer veiligheid op.

Heb je behoefte aan meer informatie over het maken van tussenstappen bij het opbouwen van een intieme liefdesrelatie? Lees dan mijn boek Hoe moet je zoenen van top tot teen.

Neem Contact met me op.

 

Drs FreyaJoy Tinbergen
Psycholoog-seksuoloog Amsterdam

NB Per 14 november 2014 heeft Annemarie Tinbergen haar naam gewijzigd in FreyaJoy Tinbergen