Seksuele opvoeding of onderdrukking?

In onze cultuur krijgen veel mensen geen adequate seksuele opvoeding. Seksuele onderdrukking in de jeugd kan net zo traumatiserend werken als seksueel misbruik. Lees meer over de gevolgen van seksuele onderdrukking in de jeugd.

Wat is seksuele onderdrukking?
Seksuele onderdrukking kan varieren van het ontmoedigen van een jongere om zich seksueel te ontwikkelen tot ernstige lichamelijke en geestelijke mishandeling bij jongeren die aanvankelijk een normale ontwikkeling van hun seksuele liefdesvermogens laten zien. Daardoor kan de seksuele liefdesontwikkeling ernstig geblokkeerd raken.

Wat zijn mogelijke negatieve gevolgen van seksuele onderdrukking? Grofweg kunnen verschillende soorten negatieve gevolgen ontstaan

categorie 1: complicaties bij dating zoals
* onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen als geliefde
* angst voor intimiteit/seksualiteit,
* het geheimhouden van je eigen verlangens en wensen op gebied van seks
* schuldgevoelens over je verlangens, of over het feit dat je op een goed moment toch iets doet om je verlangen te vervullen.
* denken dat je lelijk of onaantrekkelijk bent terwijl dat niet zo is. Bijna ieder mens kan namelijk aantrekkelijk zijn. Hoe je jezelf aantrekkelijk maakt kan je leren, maar dat weet niet iedereen. De cosmetica industrie bijvoorbeeld speelt handig in op deze onwetendheid.

Categorie 2: de ontwikkeling van seksuele klachten waarvoor geen medische oorzaak gevonden kan worden, bijvoorbeeld

* vaginisme,
* dyspareunie,
* erectiestoornissen,
* premature ejaculatie of andere orgasmestoornissen

Dit soort klachten wordt ook wel psychosomatisch genoemd, omdat problemen over hoe je denkt en voelt op het gebied van seks zich vertalen in een lichamelijke klacht. Het zijn psychosomatische seksuele klachten.

Categorie 3 ernstige verstoring van de liefdesmap.
Dit is de ontwikkeling van een afwijkende seksuele voorkeur (parafilie) als het uitkomen voor de echte seksuele voorkeur te angstwekkend is geworden, of te bedreigend. Er zijn nog steeds ouders die hun kinderen zo streng straffen voor hun normale seksuele liefdes ontwikkeling, dat zij niet meer durven uitkomen voor hun verlangens. In het ergste geval is zo’n seksueel onderdrukt kind later als volwassene helemaal niet meer in staat tot liefhebben en kan het zich niet meer hechten aan een ander mens. En dan kunnen er hele gekke dingen gaan gebeuren.

* Het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld een seksuele voorkeur voor een schoen krijgt, ter vervanging van de voorkeur voor de vrouw die die schoen draagt. Zo'n verplaatsing van de seksuele voorkeur is een noodoplossing uit angst voor onderdrukking, afwijzing, en de emoties die deze persoon daarbij kunnen overweldigen. Waarom in godsnaam een schoen? Stel je voor hoe kleine kinderen geneigd kunnen zijn om het been van papa of mama te omhelzen of beet te pakken. Als die neiging bestraft wordt, dan gaat het verlangen naar liefde van papa en mama niet weg, maar kan het zich verplaatsen naar het dichtstbijzijnde object. En dan is het niet zo gek dat het kind de schoen draagt. Schoenenfetishisten hebben vaak een voorkeur voor slechts één schoen: de linker of de rechter, maar niet voor allebei.

* Het kan zijn dat later een voorkeur voor gewelddadige seks voor de dader de minst pijnlijke vorm van seksuele intimiteit geworden is. Liefhebben, veilige seksuele intimiteit opbouwen kan totaal onmogelijk geworden zijn. Zo iemand kan een verkrachter worden. En dat is natuurlijk verschrikkelijk. Verschrikkelijk voor de slachtoffers, maar ook voor de dader zelf. Er is dan behandeling nodig en de maatschappij moet dan beschermd worden tegen die dader die ooit zelf slachtoffer was en die op een bepaalde manier nog steeds slachtoffer

---
Seksuele onderdrukking is helaas in onze cultuur nog vaak de norm. Denk maar aan alles wat je zelf geheim houdt voor je vrienden, voor je omgeving. Denk aan de keren dat jij je ontmoedigd voelde om nog uit te komen voor je seksuele liefdesgevoelens ten opzichte van iemand waar jij op viel.

Kamp jij met de gevolgen van seksuele onderdrukking in je opvoeding en wil je je bevrijden om een plezierig seksueel liefdesleven te kunnen opbouwen?

Wacht niet langer en kom bij mij in therapie in Amsterdam. Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend psycholoog-seksuoloog Amsterdam

Voor meer informatie over mijn therapie klik hier

Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"