Seksuele opvoeding: Als je ouders je ergste vijanden zijn

Er is een categorie ouders die een enorme destructieve impact heeft op hun kinderen. Dat zijn de verwaarlozende, verstotende,  mishandelende en/of misbruikende ouders. Het ergste zijn die ouders die niet willen erkennen hoeveel ellende ze daarmee hun kinderen aandoen. Zulke ouders blijven hun kinderen hun leven lang verstoten, en/of emotioneel, psychisch, lichamelijk of seksueel misbruiken. Zij practiseren een zogenaamd “destructief recht”, zelfs als dat tegen de wetten van hun land indruist. Zulke ouders zijn de ergste vijanden van hun eigen kinderen. De opvoeding door zulke ouders kan bovendien ook forse seksuele problemen opleveren die meestal alleen overgaan na een goede en diepgaande therapie. Voorbeelden van mogelijke seksuele problemen bij opvoeding door verwaarlozende en/of misbruikende ouders zijn bijvoorbeeld: vaginisme, pijn bij seks, erectieproblemen, te snel klaarkomen, afkeer van seks, niet kunnen klaarkomen tijdens seks, herbelevingen van trauma's in seksuele situaties.

Click here to learn more

Bescherm jezelf

Heb jij zulke ouders die jouw ergste vijanden zijn die een “destructief recht” over jou uitoefenen? Sta jezelf toe dit te erkennen als dit zo is en doe alles om jezelf tegen hen te beschermen. Je hebt beslist het recht om je te beschermen tegen ouders die grensoverschrijdend en misbruikend zijn. Dat is heel belangrijk om je te realiseren. Want ouders die hun kinderen misbruiken, emotioneel, psychisch, lichamelijk of seksueel, blijven dat meestal doen, tot op hoge leeftijd. Daardoor worden misbruikte kinderen ook op volwassen leeftijd vaak nog steeds misbruikt. Dat kan zijn op 40, 50 of 60 jarige leeftijd. Het is erg belangrijk om het misbruik te stoppen, ook als je al ouder bent. Kinderen leren vaak dat zij verplicht zijn om het misbruik te verdragen, om hun ouders te beschermen. Daardoor blijven zij ook op hoog volwassen leeftijd deze ellende nog steeds verdragen. Maar dat is erg ongezond. Het leidt tot chronische stress en vaak ook tot seksuele problemen.

Je hebt niet alleen het recht om je te beschermen tegen je ouders als zij je misbruiken, eigenlijk is het ook een plicht ten opzichte van jezelf. Want anders blijf je jezelf in situaties houden waar je keer op keer weer getraumatiseerd wordt. Als volwassene word je dan mede verantwoordelijk voor de trauma's die je meemaakt. Als jij de trauma's wilt stoppen: dan zal je zelf als eerste jezelf in veiligheid moeten brengen.

Ouders kan je alleen een zeker gezag toestaan als zij de kwaliteiten bezitten om dat gezag adequaat te hanteren.
Ouders kan je alleen contact toestaan als zij de kwaliteiten bezitten om dat contact adequaat en veilig voor jou te hanteren.
Bij misbruik is daar geen sprake van. Als ouders niet willen leren dat zij aan het misbruiken zijn, en dat ze dat moeten stoppen, dan heb je ook het recht om het contact met hen te verbreken, desnoods levenslang.

Claim je eigen autoriteit. Claim je vrijheid. Claim je zelfbeslissingsrecht. Claim je zelfbeschikkingsrecht. Het is van jou. Jouw leven is van jou alleen. Jij hebt het recht om een veilige omgeving voor jezelf te creëren waarbinnen jij kan ontspannen. Dat geldt niet alleen voor kindermishandeling of incest, maar ook voor emotionele mishandeling en psychisch misbruik. Je ouders gaven je het leven, maar dat geeft ze niet het recht om je te mishandelen of te misbruiken. Jij hebt het recht om alleen die mensen in jou leven te laten die jij waardig acht om in jouw leven te zijn.

Als jij misbruikende ouders hebt: Laat hen niet jouw leven verpesten. Soms is afscheid beter dan de ellende blijven verdragen. Ook jij hebt recht op een zo gelukkig mogelijk leven.

Jouw ouders hebben hun eigen levenslessen te leren, en daar hoef jij geen verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat kunnen ze alleen maar zelf doen. Net zo als jij ook alleen maar zelf je eigen levenslessen kunt leren. Dat kan je ook niet delegeren. Als zij het niet willen, dan willen ze het niet. Maar dat betekent niet dat jij je moet blijven aanbieden als willoos slachtoffer. Breng jezelf in veiligheid.

Begin vandaag nog jezelf te respecteren, ga beter voor jezelf en je grenzen zorgen. Het gevolg kan zijn dat je meer en meer van jezelf gaat houden. En dan ben je al een heel stuk op weg. Soms is de krachtigste manier om een trauma te overwinnen het besef, dat je alle vaardigheden hebt geleerd om zo’n traumatische situatie adequaat en doeltreffend te hanteren. Dan ben je groter gegroeid dan het probleem waarin je opgroeide. De gevolgen van trauma’s kunnen dan van je afvallen. Als dat gebeurt ervaar je een enorme opluchting en ontspanning. Vaginistische klachten ten gevolge van een traumatische jeugd worden overbodig zodra jij geleerd hebt om goed genoeg voor jezelf te zorgen en voldoende veiligheid voor jezelf te creëren.

FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend psycholoog-seksuoloog Amsterdam