Seksuele inprenting 3: seksuele inprenting veranderen

De stenen zijn het pad

De stenen zijn het pad

Kan je seksuele inprenting veranderen? Ja, dat kan. Seksuele inprenting kan veranderen. Het is mogelijk om de gefixeerde aandacht weer vrij te maken. Wat daarvoor nodig is is het verwerken van de traumatische ervaringen, en daarna het opdoen van nieuwe, andere en krachtige positieve seksuele ervaringen. Daarmee bouw je dan nieuwe seksuele inprentingen op, waardoor je meer keuzes krijgt bij het invullen van je seksuele beleving.

De kracht van de oorspronkelijke traumatische seksuele inprenting vermindert wanneer je je angst, woede en schaamte over de oorspronkelijke gebeurtenis overwint. De inprenting is dan nog niet helemaal weg, maar verliest zijn macht over jou. Dat is het moment waarop je er klaar voor bent om nieuwe seksuele ervaringen op te gaan doen.

Het kan wel betekenen dat je door een fase heen gaat waarin je niet zo goed weet hoe je jezelf op moet winden. Daardoor kan het zijn dat je tijdelijk minder seksuele opwinding ervaart. Seksuele opwinding is voor een groot deel namelijk iets dat je moet leren. En als je een bepaalde opwindingsmethode loslaat, dan kost het tijd om nieuwe opwindingsmethoden te leren waar jij je prettiger bij voelt. Seksuele opwinding geassocieerd met veiligheid, liefde, vertrouwen, plezier, ontdeugendheid, speelsheid. Maar oefening baart kunst.

Het leren van nieuwe opwindingsmethoden gaat het snelst als je daadwerkelijk nieuwe ervaringen opdoet. Bijvoorbeeld met een nieuwe partner.

 Hoe weet ik dit allemaal?

Zelf ben ik ook seksueel getraumatiseerd geweest. Daardoor zijn mijn seksuele ervaringen een tijd lang erg angstbeladen geweest. Dat heb ik eerst moeten verwerken. Op een gegeven moment ben ik nieuwe ervaringen op gaan doen. Toen ontdekte ik dat mijn vroegere angstvolle seksuele fantasieën mij opeens niets meer deden. Ik was niet meer bang. Het heeft even geduurd voordat ik op een nieuwe manier andere seksuele fantasieën ging krijgen, waarbij ik mij veilig kon blijven voelen. Dat was een leer- en ontdekkingsproces. Het opdoen van nieuwe seksuele ervaringen met een veilige liefdevolle man was daarbij onontbeerlijk voor mij. Maar mijn seksuele beleving is dankzij het verwerken van mijn seksuele trauma’s wel degelijk veranderd. En als het mij gelukt is, waarom zou het jou dan niet ook lukken? Het is dus mogelijk om je seksuele inprenting te veranderen door nieuwe seksuele inprentingen te creëren en daar vervolgens bewust voor te kiezen. Wil je meer weten over de vraag hoe ik mijn trauma’s verwerkt heb? Lees mijn boek “Zo loste ik mijn vaginisme op”. Je kunt het hier bestellen: Hoe ook jij je vaginisme kan oplossen.

Seksuele inprenting 1: wat is seksuele inprenting

Seksuele inprenting 2: Seksuele inprenting bij seksueel misbruik

Seksuele inprenting 3: Seksuele inprenting veranderen

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"