Seksuele inprenting 2: Seksuele inprenting bij seksueel misbruik

watching the rainSeksuele inprenting 1: wat is seksuele inprenting
Seksuele inprenting 2: Seksuele inprenting bij seksueel misbruik
Seksuele inprenting 3: Seksuele inprenting veranderen

Hoe werkt seksuele inprenting bij seksueel misbruik? Sommige kinderen worden seksueel misbruikt. Ook dat kan tot een soort seksuele inprenting leiden. Soms komen clienten bij mij omdat zij in elke seksuele situatie weer worden herinnerd aan het seksuele misbruik van ooit. Dat kan een gevolg zijn van seksuele inprenting. Iemand die als kind verkracht is, kan op volwassen leeftijd zich seks soms alleen als vorm van misbruik voorstellen. Zelfs seksuele fantasieën kunnen herhalingen zijn van een verkrachting. Dat kan een groot probleem zijn. Want als de seksuele inprenting ertoe leidt dat je elke seksuele situatie als een verkrachting beleeft: hoe kan je dan plezierige seks hebben?

Laat ik enkele voorbeelden geven:
-ik denk aan een man die verkracht was door een andere man. HIj was de ejaculatie gaan zien als een vorm van misbruik. Toen hij later een vriendin kreeg, kon hij wel fijn vrijen met haar, maar hij kon niet in haar klaarkomen, want dat beleefde hij als seksueel misbruik en dat wilde hij haar niet aandoen.

-een vrouw werd verkracht toen zij een jaar of 10 was. Tijdens masturbaties fantaseerde zij dat zij verkracht werd, keer op keer. Zij schaamde zich hier verschrikkelijk voor. Zij wilde graag seks op een liefdevolle en tedere manier beleven, maar wist niet hoe dat moest.

-een andere vrouw was op jonge leeftijd verkracht. Dit seksueel misbruik was een groot trauma voor haar. Haar grootste probleem was dat zij seksuele gevoelens had gevoeld tijdens de verkrachting. Met name op het moment dat hij in haar binnendrong. Het was niet alleen pijnlijk maar ook opwindend. Zij vond dit verschrikkelijk. Toen zij later ging masturberen kreeg zij orgasmen op het moment dat zij fantaseerde over de penetratie.

Hoe kan zulke traumatische seksuele inprenting ontstaan?

Biologisch kunnen seksuele gevoelens ontstaan ook tijdens een verkrachting, en die gevoelens kunnen de seksuele aandacht fixeren. Maar dat betekent niet dat het slachtoffer die verkrachting fijn vond. Integendeel. Maar het kan wel een effect hebben op de seksuele beleving later als volwassene. Via die inprenting wordt dan het misbruik van ooit keer op keer weer herbeleefd.

 

Seksuele inprenting 1: wat is seksuele inprenting

Seksuele inprenting 2: Seksuele inprenting bij seksueel misbruik

Seksuele inprenting 3: Seksuele inprenting veranderen
FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Psycholoog-seksuoloog Amsterdam

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"