Seksuele inprenting 1

Seksuele inprenting 1

Ganzekuikens volgen het eerste bewegende object dat ze zien. Dit is inprenting

Wat is seksuele inprenting?

Wat is seksuele inprenting? Laat ik eerst uitleggen wat inprenting is. Konrad Lorenz was een wetenschapper die ooit het gedrag van ganzekuikens onderzocht. Daarvoor had hij een ganze-ei kunstmatig uitgebroed in een laboratorium. De wetenschapper keek toe terwijl het ganzekuikentje uit het opengebarsten ei kroop. Vervolgens bleek het kuikentje de wetenschapper te volgen, waarheen hij ook maar ging. Dat is het gevolg van inprenting.  Ganzekuikens fixeren hun aandacht op het eerste bewegende ding dat ze zien als ze geboren worden. Meestal is dat de moedergans of moederkip. Als die moedergans of kip ontbreekt, dan fixeren ze hun aandacht op het eerste andere bewegende iets dat ze tegenkomen en daar lopen ze dan voortdurend achteraan. In dit geval was dat de wetenschapper. In de seksuele ontwikkeling van kinderen gebeurt er iets vergelijkbaars. Ook kinderen leren dingen, die ze dan vervolgens "ingeprent"  hebben. Ook heeft elk kind een moment waarop het voor het eerst seksuele gevoelens beleeft. De eerste situaties waarin een kind seksuele gevoelens beleeft, kunnen tot seksuele inprenting leiden. Aspecten van die situatie worden als het ware automatisch geassocieerd met die kinderlijke erotische gevoelens.  Daardoor zal elke keer als datzelfde aspect van die situatie optreedt, de betrokken persoon reageren met seksuele gevoelens. Dat is “seksuele inprenting”.

 

Hoe werkt seksuele inprenting bij mensen?

Kinderen kunnen op allerlei momenten al erotische gevoelens hebben. Vaak hebben kinderen nog geen besef van volwassen seksualiteit, maar dat betekent niet dat ze nooit seksuele gevoelens hebben. Als ze deze gevoelens hebben dan herkennen ze dat veelal ook helemaal niet als seksueel. Het woord "seksueel" alleen al, is een volwassen term. Het kind voelt gewoon wat het voelt. Het zijn onschuldige erotische sensaties. Tijdens het ervaren van zulke sensaties kan er ook een inprenting plaatsvinden. Dat betekent dat -tijdens het hebben van zulke erotische gevoelens- de aandacht gefixeerd kan worden op iets wat er was of wat gebeurde op hetzelfde moment. Die fixatie van de aandacht heeft vervolgens een grote invloed op de seksuele beleving later. Dat is seksuele inprenting.

Voorbeelden van seksuele inprenting

Een kind dat in zijn of haar bed plast kan erotische gevoelens beleven terwijl het de warme urine voelt die het lichaam verlaat. Nog niet zo heel lang geleden kregen kinderen rubberen zeiltjes in bed om de matras te beschermen tegen bedplassen. Sommige kinderen zijn die onschuldige seksuele gevoelens gaan koppelen aan die zeiltjes en kregen later een fetish voor rubber. Andere kinderen ontwikkelden een seksuele voorkeur voor het dragen van luiers. Een meisje speelde “schooltje” met een vriendinnetje. Het vriendinnetje was de juf, en het meisje was stout. de “juf” zette haar in de hoek. Op dat moment had zij toevallig erotische sensaties. Zij ontwikkelde later een seksuele voorkeur voor “stout” zijn, en kreeg allerlei fantasieën van situaties waarin zij stout was. Dat was seksueel opwindend voor haar.

Je vroege seksuele ervaringen kunnen dus een belangrijke invloed hebben op je volwassen stijl van seksuele beleving. Sommige mensen krijgen problemen met seksuele opwinding door hun specifieke seksuele inprenting.

Seksuele inprenting 2: Seksuele inprenting bij seksueel misbruik

Seksuele inprenting 3: Seksuele inprenting veranderen

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"