Seksueel misbruik en vochtig worden

Een vraag

Onlangs kreeg ik een vraag van een vrouw over seksueel misbruik en vochtig worden. Ze was seksueel misbruikt en was daarvoor in therapie. Tijdens de trauma verwerking had ze herbelevingen van het misbruik. Soms merkte ze daarna dat ze vochtig geworden was, zonder dat ze seksuele gevoelens voelde. Ze schaamde zich hiervoor en vroeg zich af hoe dit kon.

Het is niet voor het eerst dat ik zo'n vraag kreeg. Vrouwen die seksueel misbruikt zijn kunnen zich soms erg schamen voor het hebben van seksuele gevoelens rondom het misbruik, of voor andere lichamelijke reacties zoals vochtig worden. Die schaamte is onterecht.

In dit artikel beantwoord ik de vraag van deze vrouw.

Antwoord

Wat naar dat je zo'n traumatische voorgeschiedenis hebt. Gelukkig heb je de weg naar therapie gevonden om hier overheen te gaan komen. Als ik je goed begrijp heb je te maken met herbelevingen van seksueel misbruik. En je merkt dat je daarbij soms vochtig wordt. En je vraagt je af wat dit is.

Dank je wel voor je vraag. Dit is een heel goede en ook heel belangrijke vraag om te stellen. Er zijn zoveel seksueel misbruikte vrouwen die zich afvragen hoe ze seksuele gevoelens kan hebben tijdens seksueel misbruik, of hoe het mogelijk is dat ze vochtig wordt als ze denkt aan het misbruik dat ze ervaren heeft, of als ze herbelevingen heeft. Dit kan erg verwarrend zijn voor een seksueel misbruikte vrouw. Je bent zeker niet de enige die dit ervaart. Zo meteen zal ik je nog iets meer uitleggen over dat vochtig worden. Maar eerst wil ik wat meer uitleggen over seksuele gevoelens bij seksueel misbruik.

Een van de nare dingen bij seksueel misbruik is, dat het lichaam toch seksueel kan reageren, ook als je de seks helemaal niet wilt. En dan kan het lijken alsof je lichaam je verraadt. Maar dat is niet wat er echt aan de hand is.

Punt is dat mensen geen controle hebben over hun seksuele gevoelens, maar wel over hun gedrag. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Dus als jij geen controle hebt over seksuele gevoelens, dan is dat heel normaal. En daarbij kan je ook vochtig worden. Maar, opgewonden worden, of vochtig worden betekent niet dat je de seks ook echt wilt.

De ellende is dat seksueel misbruikers dit gegeven vaak misbruiken tegen het slachtoffer. Ze zeggen dan, zie je wel dat je het wilt, want je bent opgewonden. Terwijl het slachtoffer het echt niet wil. Je hebt bovendien het recht om GEEN seks te willen, zelfs als je lichaam wel met opwinding of met nat worden reageert. Je hebt ALTIJD recht op NEE.

Opgewonden zijn of seks willen, dat zijn twee heel verschillende dingen. De seksuele gevoelens die jij op sommige momenten mogelijk voelt, ontslaan jou niet van je recht om seks te weigeren wanneer je dat maar wilt. Bovendien betekent het voelen van het gevoel niet dat je het fijn vindt.

-Je lichaam voelt zoals het voelt, èn

-je wil wat je wil èn

-je wil niet wat je niet wil.

En dat staat allemaal naast elkaar. Je hebt altijd recht op nee.

Onderzoek Ellen Laan

Het is ook mogelijk dat je vochtig wordt, zonder dat je direct de seksuele gevoelens voelt. Er is een wetenschappelijk onderzoek geweest uitgevoerd door Ellen Laan. Dit onderzoek ging over de vraag hoe seksuele opwinding bij vrouwen werkt. Ellen Laan ontdekte dat vrouwen vaak vochtig worden, zonder dat zij daar seksuele gevoelens bij hebben. Er is dan sprake van slechts een beetje opwinding - niet genoeg om het te voelen-, maar wel genoeg om vochtig te worden.

Er moet een bepaalde “opwindingsdrempel” gepasseerd worden voordat een vrouw de opwinding ook daadwerkelijk gaat voelen. Als een vrouw wel opgewonden raakt, maar slechts een klein beetje, en de mate van opgewonden raken blijft onder de “opwindingsdrempel”, dan voelt ze niets. Pas als de opwinding verder toeneemt kan er een moment komen waarop ze de opwinding opeens wel gaat voelen.

Dit verklaart ook waarom vrouwen zo vaak zogenaamde “witte vloed” hebben. Wat is witte vloed? Witte vloed is ingedroogde lubricatie. Lubricatie, dat is het vaginavocht dat vrijkomt als een vrouw seksueel opgewonden raakt, bevat veel eiwitten.De witte kleur komt van de eiwitten uit de lubricatie. Wanneer de lubricatie opdroogt gaat dat er daarom wittig uitzien. Soms is het een beetje gelig, dan zit er wat urine doorheen. Dat is heel normaal. Veel vrouwen hebben witte vloed nadat ze een beetje opgewonden zijn geweest, vaak zonder dat ze het merkten. Dat heeft dan te maken met de opwindingsdrempel. Het kan zijn dat ze niets gemerkt heeft maar dat ze op de wc dan wel ontdekt dat ze witte vloed heeft.

Lees verder: https://centrumvoorseksualiteit.nl/seksueel-misbruik/kinderlijke-seksualiteit/

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"