Seksueel misbruik door hulpverleners

Soms worden cliënten seksueel misbruikt door hulpverleners. Helaas gebeurt dat. Ook ik kreeg een cliënte in mijn praktijk die misbruikt was door haar vorige therapeut, een psycholoog nota bene. Lees verder om te ontdekken waar je misbruik door een hulpverlener aan kunt herkennen.

Zij was bang voor intimiteit. Ze was getrouwd maar was niet in staat om te vrijen met haar partner. In plaats daarvan ging zij vele malen vreemd met onbekende mannen. Dat was voor haar de enige manier waarop zij haar seksualiteit kon delen. Zodra zij de man langer dan een dag of 10 kende, moest zij afscheid van hem nemen omdat de paniek zodanig toesloeg dat zij van hem vandaan vluchtte. Dan zocht ze weer een andere man. Dit was pijnlijk voor haar omdat ze diep in haar hart verlangde naar intimiteit.

Waar was deze vrouw eigenlijk voor op de vlucht? Deze vrouw wilde graag haar angsten voor intimiteit met haar man oplossen. Liever wilde zij leren hoe zij met hem die intimiteit kon aangaan. Daarvoor was ze naar een psycholoog gegaan. Een man. Zijn naam hield ze geheim. Deze man dacht dat hij haar kon helpen over haar paniek voor intimiteit heen te komen door zelf seksuele intimiteit met haar aan te gaan. Zij was daar panisch voor, maar zij wist zelf ook niets beters.

Tijdens de sessies als hij haar lichamelijk benaderde vluchtte zij dan bijvoorbeeld onder het bureau en hij ging erachter aan. Dat is niet mijn idee van een goede therapie. Dit vind ik dus een typisch voorbeeld van seksueel misbruik.

De vrouw was bang voor intimiteit, niet voor seks. Ze kon seks hebben met vreemden, maar niet met haar man omdat het met hem wel intiem zou zijn. Seks hebben is geen manier om angst voor intimiteit op te lossen. Angst voor intimiteit betekent meestal dat je iets van jezelf wilt verbergen. Het vreemdgaan verborg zij voor haar man. Maar zij vermeed nog meer.

Angst voor intimiteit betekent vaak dat iemand sommige aspecten van zichzelf zó onacceptabel vindt, dat zij die zelf niet onder ogen durft te zien. Bij angst voor intimiteit weet zij dan zelf niet waar ze precies bang voor is. Dus dat moet je eerst onderzoeken en oplossen.

Het kan zijn dat zij bang is om haar eigen grenzen aan te geven. Het kan zijn dat ze bang is om diepere gevoelens te laten zien. Vaak zitten er trauma’s achter die eerst verwerkt moeten worden. Of het gaat om irrationele overtuigingen waardoor zij bepaalde aspecten van haarzelf als onacceptabel beschouwt. Het kan zijn dat zij zich schaamt voor wie zij is. Dat zijn thema's waar haar hulpverlener haar mee had moeten helpen.

Seksueel contact aangaan met je cliënt in een psychotherapie of psycho-seksuele behandeling moet je gewoon niet doen want dat is geen antwoord op de vraag van je client.

Ben jij bang voor intimiteit en staat dat een mooi seksueel liefdesleven in de weg? Kom dan nu bij mij in therapie in AMSTERDAM.
Klik op de link hieronder voor meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend psycholoog-seksuoloog Amsterdam

Klik op de link hieronder voor meer informatie en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"