Seks en geld heeft meer met elkaar te maken dan je denkt. Wanneer je financiële problemen hebt, kan dat tot stress leiden en stress kan leiden tot vaginisme of pijn bij seks. Heb jij seksuele problemen? Dan is het nuttig om te kijken naar je financiële situatie. Wat zou je het liefste hebben? Het liefst heb je natuurijk helemaal geen financiële problemen. Stel je eens voor dat je geen enkele financiële beperking hebt en dat je alles kan doen wat je wil. Wat voor leven zou je leiden? En wat zou het effect zijn op jouw seksleven? Het liefst heb je natuurlijk altijd genoeg en komt er altijd meer geld binnen dan je uitgeeft.  Het is mogelijk om financiële vrijheid te bereiken en jezelf daarmee (ook seksueel) te ontstressen. Dat is hoogstwaarschijnlijk haalbaarder dan je denkt.  En ik ga je zometeen een aantal tips hiervoor geven.

Maar eerst wil ik je een paar vragen stellen. Wat zou jij doen als je helemaal geen financiële beperkingen meer had? Wel leven zou je leiden? Waar zou je wonen? Wat zou je doen? Zou je nog werken en zo ja wat voor werk zou je doen? Is er werk dat je zou doen als je niet meer hoefde te werken voorje geld? Hoeveel tijd zou je overhouden om die dingen te doen die het belangrijkste zijn voor jou? Wat maakt jou gelukkig? Waaraan moet jouw liefdesleven voldoen voordat jij gelukkig kunt zijn? Als jij eenmaal voldoende geld hebt om van te leven, en je hebt geleerd hoe je met geld moet omgaan, dan hoeft geld voor jou geen bron van stress meer te zijn. Dan kan dat meteen ook geen oorzaak van vaginisme meer zijn. 

Wist je trouwens dat ik net een nieuw boek gepubliceerd heb over pijnloos ontmaagden? Het is geschreven voor mensen die problemen hebben met penetratie. Het staat boordevol met wijsheden die je helpen om het probleem te voorkomen, en strategieën en technieken om tot een plezierige pijnloze ontmaagding te komen. Ook jij kan fijne en succesvolle seks hebben. Ook als je geen maagd meer bent, kan je erg veel hebben aan dit boek. Het is geschreven voor mannen en vrouwen en paren. Je kan het vinden op mijn website http://centrumvoorseksualiteit.nl.

Omdat financiële stress tot vaginisme en pijn bij seks kan leiden bedacht ik dat het een goed idee zou zijn om jullie ook wat financiele tips te geven. Therapeuten zijn gewend om hun clienten te vertellen dat alle wijsheid van binnen komt, en tot op zekere hoogte is dat ook zo. Maar er is informatie die je niet in jezelf kunt vinden. Het is mogelijk om te leren van anderen die een bepaalde moeilijkheid al meester geworden zijn. Als je leert van hun fouten en levenslessen, dan gaat jouw ontwikkeling meteen ook een stuk sneller. Dat is meestal ook zo op het gebied van geld. Een van de leraren die ik heb is Tai Lopez. Hij zei een aantal interessante dingen over je opvoeding en over de vraag hoe je financieel onafhankelijk kunt worden. Hoe je financieel vrij kunt worden. En die dingen ga ik jullie nu vertellen. Ook vertel ik jullie over wat ik aan het doen ben om een goed financieel fundament op te bouwen. Een financieel strategisch plan dus. En begrijp me goed: in dit artikel ga ik jullie niets verkopen en ik ben geen verzekeringsadviseur. Mijn doel is om je enige inzichten te verschaffen. Die inzichten kunnen je helpen - maar alleen als je het toepast - om financiële stress te verminderen en het eventuele effect op seks weg te nemen.

 

De meeste mensen in onze cultuur kampen met beperkingen door gebrek aan geld. Dat is een andere manier om te zeggen dat ze meer uitgeven dan ze verdienen. Daardoor ontstaan schulden. Dit is enorm gestimuleerd door banken. Ik realiseerde me dat er een tijd is geweest dat ik geen schulden had. Dat was toen de banken nog geen geld leenden en me nog geen krediet gaven op mijn bankerekening. Ook creditkaarten kunnen helpen om schulden te creeren, en daarmee financiele stress. Een eerste gouden regel om financieel te ontstressen is deze: geef minder uit dan je verdient. Een manier die ik daarvoor tegenwoordig toepas is deze: als ik iets wil kopen, dan verplicht ik mezelf om daar eerst een week over na te denken. Daarna beslis ik pas of ik koop.

 

Tai Lopez zegt dat mensen last hebben van de tirannie van hun opvoeding. Daarmee wil hij niets negatiefs zeggen over je ouders, die hoogstwaarschijnlijk hun best hebben gedaan om jou zo goed mogelijk op te voeden. Alhoewel er ook mensen zijn die helemaal niet het beste met hun kinderen voor hebben. Tai Lopez doelt op iets anders. Tai zegt dat we allemaal twee dingen van onze ouders meekrijgen: dat zijn je genen en je mindset. Je mindset is je manier van denken. Je mindset bepaalt ook je mogelijkheden en beperkingen. Als je dan in jezelf gaat zoeken naar antwoorden, dan kom je vooral die mogelijkheden en beperkingen tegen die passen binnen de mindset die je verworven hebt. In financieel opzicht betekent dit dat kinderen meestal levenslang in dezelfde financiele situatie zitten als hun ouders. En als jij last hebt van financiële stress, dan heb je dus niet veel aan navelstaren. Meditatie kan nuttig zijn, maar verandert niet je financiële situatie. Het gaat veel sneller als je leert van mensen die een mindset hebben waarmee ze een goede financiële situatie creëren.

 

Zelf ben ik een therapeut. Therapeuten zijn meestal niet erg rijk, omdat je tijd en het aantal clienten dat je kan hebben beperkt is. En in deze fase in de cultuur zijn er meer therapeuten, coaches en  trainers dan clienten en studenten. Daardoor zijn de meesten in mijn vak - al helemaal als zij een eigen bedrijf hebben, vaak beslist niet rijk. Ik doe dit werk toch nog steeds, omdat ik meen iets bijzonders te bieden te hebben. Ook al ben ik al een tijdje bezig nieuw werk op te bouwen (en ook dat is werk waar ik veel van houd en het wordt steeds belangrijker voor me), ik geef nog steeds therapie. (Hoewel ik niet weet hoe lang ik dit nog blijf doen).  Ook voor mij is een goede financiele strategie daarom onontbeerlijk. Mogelijk heb jij ook iets aan mijn strategie, want hij is heel algemeen. Dus daar ga ik je nu iets over vertellen.

 

Mijn doel is om financiëel vrij te worden, zodat ik vrij ben om het leven te leiden zoals ik wil, en het werk te doen wat ik belangrijk vind. Financiële vrijheid betekent dat je voldoende geld verdient zonder dat je er nog voor hoeft te werken. Dat betekent niet dat je niet meer werkt, maar wel dat je kan doen wat je zelf belangrijk vindt. Je kan dan het werk doen dat je zou doen als je niet meer hoefde te werken voor je geld. Dat werk is iets wat je vaak niet beleeft als werk. Het is immers iets wat je graag wilt doen? Financiele vrijheid betekent dus niet dat je niets meer doet, maar wel dat je geen baan meer nodig hebt. Er zijn verschillende manieren om financiële vrijheid te bereiken. Dat betekent ook dat mijn manier mogelijk niet jouw manier is. Geen nood: want verschillende wegen leiden naar Rome.

 

Wat is mijn strategie: 1. ik geef minder uit dan ik verdien. 2. ik spaar een bedrag voldoende om een half jaar van te leven, mocht ik mijn bron van inkomsten verliezen. 3. 10% van wat ik verdien gaat naar een account om mee te investeren. En als ik een vette maand heb, dan stort ik extra in mijn investeringspotje. Er zijn allerlei manieren om te investeren. Eén manier van mij is om boeken te schrijven en te publiceren. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Die komen uit mijn investeringspotje. Dat geld verdient zich terug door de boeken die ik later verkoop. Niet alles wat er binnenkomt is voor mijzelf: er is een internetsysteem waar een bank en waar andere verkopers bij betrokken zijn. En wat dacht je van belasting? Dus een deel van de kosten gaat daarheen. Maar er blijft ook wat over, en daarmee verdien ik mijn kosten terug en maak ik als het goed gaat ook enige winst.  Maar je kan je investeringsgeld ook gebruiken om bijvoorbeeld aandelen te kopen met divident. Ook dan krijg je regelmatig weer iets terug. Dat geld kan je weer gebruiken om te herinvesteren. Dat gaat natuurlijk niet helemaal vanzelf. Want:  Wat zijn nu goede aandelen? En wat is nu het goede moment om een aandeel te kopen? Om antwoorden op zulke vragen te krijgen zal je je moeten bijscholen. Volg cursussen, zoek informatie op internet, koop en lees boeken. Doe alles wat nodig is om te weten wat je moet weten om hier succesvol in te worden. Het gaat dus niet één twee drie.

Andere manieren om te investeren zijn: geld lenen aan anderen en met enige rente terugkrijgen, vastgoed kopen en verhuren. Er zijn natuurlijk nog veel meer methoden. Ik weet niet welke methoden bij jou passen. Maar, als jij last hebt van financiële stress: zoek dan eens uit wat jij zelf zou kunnen doen om die stress op te lossen. Want als dat je lukt, dan los je daar mogelijk ook een stuk seksuele stress mee op.

 

Een andere vraag is: hoeveel inkomen uit je investeringen heb je nodig om financieel vrij te zijn? Dat hangt af van je uitgaven patroon en je gewenste levensstijl. Hoe eenvoudiger je leeft, en hoe goedkoper je leeft, hoe makkelijker het is om financiële vrijheid te verwerven. Iemand die 5000 euro per maand uitgeeft moet veel meer doen om financiële vrijheid te bereiken dan iemand die aan 1200 euro per maand genoeg heeft. Je hoeft dus niet rijk te zijn om financiële vrijheid te verwerven. Zet eens op een rijtje hoeveel inkomen je echt nodig hebt, en maak dan een plan om dat geld binnen te doen komen.

 

Een andere krachtige methode is om na te gaan of je kan besparen op je uitgaven: heb je die abonnementen wel echt nodig? Is die Iphone echt nodig of kan je het ook af met een goedkopere androïd? Heb je je auto echt nodig? Ik heb hem weggedaan. Kan je misschien besparen door een goedkoper energie of telefooncontract te nemen?

 

Een derde methode is om te besparen op je tijd: hoeveel tijd verdoe jij met dingen die niets bijdragen aan de kwaliteit van je leven? Kijk je drie uur per dag tv? Wat zou je kunnen doen met die tijd als je in plaats daarvan iets ging doen dat een meerwaarde voor jou heeft.  Gebruik die tijd bijvoorbeeld om een financieel plan te maken. Of bel eens een financieel adviseur om een goed en uitvoerbaar plan op te stellen.

 

Niets gaat vanzelf. Maar, als je je hierdoor aangesproken voelt kan ik je aanraden om zelf ook een financieel plan te maken. Het begint met een inspanning. Maar denk je eens in hoe dankbaar jij later zult zijn, over 5 of over 10 jaar, dat je hier nu aan begonnen bent. En realiseer je hoe je daarmee op termijn jezelf hiermee kunt ontstressen……. en wat een effect dat mogelijk heeft op jouw seksleven. Seks en geld heeft meer met elkaar te maken dan je denkt.

 

Drs FreyaJoy Tinbergen
Psycholoog-seksuoloog Amsterdam

NB Per 14 november 2014 heeft Annemarie Tinbergen haar naam gewijzigd in FreyaJoy Tinbergen