Herken je dit? Ik hoor het zo vaak in mijn praktijk. Een vrouw komt bijvoorbeeld met vaginisme of dyspareunie, of zelfs met een afkeer voor seks, een man komt met een erectieprobleem of premature ejaculatie. Of iemand is seksueel misbruikt.  En op een bepaalde manier hoor ik steeds hetzelfde: Bijna iedereen die zo’n probleem heeft is zich gaan schamen voor zichzelf, of is zich schuldig gaan voelen.  Heb jij dat ook? Als jij dat ook doet, dan beschadig je je liefde voor jezelf, voor dat prachtige unieke wezen dat jij bent. En dat niet terecht.

Wil jij van die nare beklemmende schaamte af?
Dat is heel goed mogelijk. Want schaamte is een proces dat je kan stoppen. Vandaag ga ik je iets geven om uit zo'n nare vergiftigende schaamte te breken en je liefde weer te kunnen voelen.

Wat is schaamte eigenlijk?
Schaamte is wat we in de psychologie een construct noemen. Het is een complex van bepaalde gedachten en overtuigingen, en daar heb je een naar gevoel bij. Kenmerk bij schaamte is dat je op een bepaalde manier jezelf als wezen en als identiteit bent gaan veroordelen.

De grote vergissing over schaamte
De meeste mensen die zich ten onrechte schamen maken dezelfde vergissing. Zij denken namelijk dat ze zich moeten schamen vanwege een situatie, gebeurtenis, of meer nog vanwege wie zij zijn. En in het geval van seksuele problemen denken mensen dat ze zich moeten schamen omdat ze een seksueel probleem hebben, alsof ze daarmee opeens een onacceptabel mens geworden zijn. En dat is natuurlijk onzin. Je bent namelijk niet je probleem. Dus waarom zou jij onacceptabel zijn als jij een seksueel probleem hebt?

Wat zijn de oorzaken van schaamtegevoelens?
De oorzaken van schaamte gevoelens zijn niet de situatie, of het probleem dat je hebt, het is ook niet je identiteit. Maar, het zijn je gedachten over het probleem, je gedachten over de situatie, en over jezelf waardoor je die nare schaamte gevoelens hebt. Het mooie van dit inzicht is, dat je ook over schaamte heen kunt komen en dat je weer opgelucht kan ademhalen zodra je dat door hebt.

Wat zijn schaamte opwekkende gedachten?
Schaamte opwekkende gedachten die ik hoor van mijn clienten zijn bijvoorbeeld deze: ik moet seksueel kunnen presteren, want anders ben ik geen echte vrouw of geen echte man. Maar je vrouw zijn of man zijn wordt niet bepaald door je vermogen om de daad te verrichten. Dat heeft ook met een heleboel andere dingen te maken: met je genen, met je anatomie, en met de wijze waarop je opgevoed bent: namelijk, tot man of tot vrouw. En als je dan iets niet kan, niet meer of nog niet, dan verandert dat niets aan jouw man of vrouw zijn.

Wat zijn nadelen van schaamte opwekkende gedachten?
Nadelen van zulke schaamte opwekkende gedachten zijn niet alleen dat je jezelf gaat veroordelen, en dat je je gaat schamen en dat je je rot voelt, maar ook dat je jezelf remt in het leren van de situatie. Je kan je namelijk ook gaan afvragen waarom jij die klacht hebt, wat de oorzaken zijn van diei klacht, en wat je het beste kan doen om die klacht op te lossen, of om het beter te gaan hanteren, met respect voor jezelf.

Waarom zijn schaamte-opwekkende gedachten onterecht?
Schaamte opwekkende gedachten zoals hierboven omschreven zijn onterecht omdat je jezelf daarmee ontzettend onder druk zet om te presteren, omdat je jezelf een rotgevoel bezorgt en omdat je jezelf helemaal niet helpt om het probleem op te lossen. Integendeel, daar zijn heel andere en veel betere manieren voor. Mocht je behoefte hebben om daar eens met een deskundige over te praten, dan zou je me eens kunnen bellen op mijn telefonisch spreekuur, of je kan een afspraak maken voor een intake.

Maar voor je dat doet, wil ik je vragen om deze email helemaal uit te lezen. Want ik heb nog iets moois voor je en het zou zonde zijn als je dat zou missen vandaag.

Wat zou een mooie andere visie kunnen zijn?
Een betere visie dan de schaamte opwekkende gedachten is om jezelf te accepteren precies zoals je nu bent. Er is niets mis met jou. Het feit dat je nu een probleem hebt, is wel lastig, en is wel een uitdaging. Maar ga die uitdaging op een liefdevolle wijze aan. Je klacht is mogelijk in je leven gekomen om je iets te leren. Besef dat jij groter bent dan je probleem.

Tip ter inspiratie
Een van de manieren waarop je je gedachten kan veranderen, is om nieuwe helende gedachten te bedenken en daar een liedje van te maken. Dit is een heel oude techniek. Velen kennen het principe van de mantra’s. Een mantra is zo’n lied met vaak een oer oude wijsheid die dan steeds herhaald wordt in een mooie melodie. Hieronder staat een liedje dat ook jou vertelt wie je werkelijk in wezen bent, ongeacht waar en hoe je opgevoed bent:

 

Dit is de tekst:
How could anyone ever tell you, that you are anything less than beautifull?
How could anyone ever tell you, that you are less then whole?
How could anyone fail to notice that your loving is a miracle
How deeply you’re connected to my soul

Vertaling:
Hoe kan iemand jou ooit zeggen dat je ook maar iets minder bent dan prachtig?
Hoe kan iemand jou ooit zeggen dat je minder bent dan heel?
Hoe kan iemand niet opmerken dat je liefde een wonder is?
Hoe diep ben jij verbonden met mijn ziel.

Beluister dit liedje op youtube:
How can anyone ever tell you van Shaina Noll.

Neem Contact met me op.

 

Hartelijke groet,

FreyaJoy

----

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam