Sadomasochisme-07: Masochisme als verlangen naar seksuele veiligheid

Voorbeeld 5: Masochisme als verlangen naar seksuele veiligheid
Bijvoorbeeld een seksueel zeer onhandige man. Zijn vriendin raakte telkens weer zo geïrriteerd door zijn onhandigheid. Toen ze bij mij op gesprek kwamen bleek dat de man een vorm van masochisme had. Vastgebonden zijn zelf was niet zijn motivatie, maar was voor hem wel een middel om een diepe innerlijke wond te healen. Bij hem ging het om de idee van volslagen overgeleverd te zijn aan de macht van zijn geliefde. Hij had daar een grote angst voor en tegelijk verlangde hij daarnaar. Waarom? Omdat hij wilde weten of hij dan óók veilig zou zijn. “Ben ik veilig bij jou als ik volslagen machteloos ben en toch seksueel opgewonden?” Deze man was seksueel zwaar onderdrukt en afgewezen in zijn opvoeding. Hij had een soort innerlijke noodzaak ontwikkeld om zijn seksuele gevoelens te kunnen beleven in een volkomen machteloze positie waarbij hij mishandeld zou kunnen worden. Onbewust was dat de reden waarom hij zo onhandig bleef doen. Enerzijds reageerde hij onhandig uit angst, anderzijds triggerde hij daarmee de irritaties van zijn geliefde die dan de neiging kreeg om hem te slaan. Dus uit onhandige angst creëerde hij een onveilige situatie voor hem zelf waarbij hij gestraft kon worden voor zijn seksuele wensen en verlangens. “Ben ik zelfs veilig bij jou als ik je woede opwek en je de neiging hebt om mij te trappen?”. Als je het SM gedrag kunt vertalen naar de onderliggende relatievraag, dan zie je dat dit eigenlijk vragen zijn van een kind. Kinderen hebben veiligheid nodig, kinderen hebben grenzen nodig en zoeken die altijd op totdat jij als opvoeder die grenzen stelt. Dat geldt ook voor seksualiteit. De ellende met onze westerse cultuur is dat wij ons vermogen om een adequate seksuele opvoeding te geven zijn kwijt geraakt. Daardoor zijn er zoveel mensen met onnodige seksuele problemen en afwijkingen.

Omgekeerd was zijn vriendin bang voor zijn wensen, want zij wilde hem geen pijn doen en ze was bang dat ze hem moest aframmelen. Maar daar bleek het helemaal niet om te gaan. Mijn taak was ten dele om hen te helpen elkaar beter te verstaan en om angst weg te nemen. Voor de man was het helend dat hij zijn diepste geheime wens in contact mocht brengen. Therapeutisch gezien ging het dus om het opheffen van een geheim, niet om het opheffen van een voorkeur.

Voorbeeld 3 vervolg: masochisme als behoefte aan straf
De SM vrouw had een perfecte partner gevonden. Zij had geleerd namelijk dat zij niet seksueel mocht zijn. De enige manier om het te beleven was dat ze veroverd werd, want dan kon ze er zelf niets aan doen. En als ze seksueel was, dan werd dat door haar moeder gelijkgesteld aan hoer zijn.

Deze vrouw liet zich veroveren en als hoer behandelen zodat zij kon genieten van seks. Helaas voelde ze zich na afloop vaak schuldig want dan was ze weer “slecht” geweest. Maar ze had wel een fantastische partner gevonden. Hij droomde ervan om zijn geliefde te schaken vanuit de rol van Romeinse gladiator. Die twee pasten dus perfect bij elkaar en konden hun spel keer op keer herhalen.

Verder lezen:
Sadomasochisme-08: masochisme als herhaling van mishandeling in de jeugd

Alle artikelen in deze reeks:
Sadomasochisme-01

Sadomasochisme-02: Wat is SM

Sadomasochisme-03: Parafilieën

Sadomasochisme-04: Parafilieën vervolg

Sadomasochisme-05: Sadomasochisme als diagnose

Sadomasochisme-06: masochisme als behoefte aan straf

Sadomasochisme-07: masochisme als verlangen naar seksuele veiligheid

Sadomasochisme-08: masochisme als herhaling van mishandeling in de jeugd

Sadomasochisme-09: Filmtip

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"