Sadomasochisme-05: Sadomasochisme als diagnose

We hebben een handboek voor psychiatrische diagnosen. De “Diagnostische criteria van de DSM-IV”. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen seksueel masochisme en seksueel sadisme. NB deze diagnosen gaan over vormen van SM die een probleem zijn. Niet iedereen ziet SM als een probleem. SM hoeft dus ook niet altijd behandeld te worden.

Seksueel masochisme wordt in de DSM-IV omschreven als:

A
Gedurende een periode van ten minste 6 maanden recidiverende intense seksueel opwindende fantasieën, seksuele drang of gedragingen die handelingen (echte, niet gesimuleerde) met zich meebrengen waarbij betrokkene vernederd, geslagen of vastgebonden of op andere manier gepijnigd wordt.

B
De fantasieën en seksuele drang of gedragingen veroorzaken een significant lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen.

Seksueel sadisme wordt in de DSM-IV omschreven als

A
Gedurende een periode van ten minste 6 maanden recidiverende intense seksueel opwindende fantasieën, seksuele drang of gedragingen die handelingen (echte, niet gesimuleerde) met zich meebrengen waarbij betrokkene opgewonden raakt door het psychisch en lichamelijk lijden (vernedering met inbegrip van) het slachtoffer.

B
De fantasieën en seksuele drang of gedragingen veroorzaken een significant lijden of beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere belangrijke terreinen.

Als je vraagt naar “geschiktheid” van SM voor bepaalde leeftijdscategorieën, dan vraag je naar een vorm van sekspolitiek. Maar de seksuele gevoelens en verlangens van mensen laten zich niet zomaar door de politiek inkaderen. Mensen voelen wat ze voelen op de leeftijd waarop ze dat voelen, niet wanneer het politiek goedgekeurd wordt. Ik denk dat alle vormen van seksuele voorkeur ontstaan in de vroege jeugd. Kinderen hebben al hun eigen onschuldige vorm van seksualiteit.

Sadomasochisme Links

Sadomasochisme-01

Sadomasochisme-02: Wat is SM

Sadomasochisme-03: Parafilieën

Sadomasochisme-04: Parafilieën vervolg

Sadomasochisme-05: Sadomasochisme als diagnose

Sadomasochisme-06: masochisme als behoefte aan straf

Sadomasochisme-07: masochisme als verlangen naar seksuele veiligheid

Sadomasochisme-08: masochisme als herhaling van mishandeling in de jeugd

Sadomasochisme-09: Filmtip

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"