Sadomasochisme-04: Parafilieën vervolg

In het vorige artikel ging het over sadomasochisme als parafilie. Maar er zijn meer soorten parafilieën. In dit voorbeeld gaat het over verkrachters. Er is een groot verschil tussen iemand met een voorkeur voor gewelddadige seksualiteit en iemand met een voorkeur voor sadomasochisme. In voorbeeld 2 en 3 verduidelijk ik dit:

Voorbeeld 2 verkrachter
Iemand met een parafiele voorkeur voor seksueel geweld heeft zoveel geweld ervaren vanwege een aanvankelijk normale seksuele liefdesontwikkeling, dat een gewelddadige benadering van intimiteit de enige vorm is waarin hij of zij, zijn of haar seksuele liefdesverlangen nog kan voelen of kenbaar maken. Het gaat om diepe emotionele seksuele hechtingsstoornissen. Stoornissen van de (seksuele) liefde, van de hechting als kind, niet alleen van de seks. Verkrachting is natuurlijk NOOIT goed te praten. Maar als je de achtergrond kent en begrijpt, dan kan je als therapeut soms wel iets bereiken bij deze mensen.  

Sommige verkrachters kunnen behandeld worden. Vaak gebeurt dat op een psychiatrische kliniek van een gevangenis. Als de behandeling slaagt zal de dader daarna niet meer verkrachten. Er zijn ook onbehandelbare verkrachters en de redenen of oorzaken waarom ze het doen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Iemand kan bijvoorbeeld verkrachten vanuit een psychose en dat is een weer heel ander verhaal. Dus niet elke verkrachter heeft een parafilie.

De verkrachtersparafilie kan je naar mijn idee zien als “de beste oplossing” in een zwaar gestoorde opvoedingssituatie waarin een gezonde seksuele liefdesontwikkeling onmogelijk is gemaakt door emotionele onderdrukking, afwijzing, straf en seksuele onderdrukking en verwaarlozing in de opvoeding. Met seksuele verwaarlozing bedoel ik dat het kind niet de nodige informatie en begeleiding heeft gehad om zich seksueel adequaat te ontwikkelen. Als je het zo bekijkt is deze parafilie zelf niet de grootste afwijking. De gruwelijke opvoedingssituatie waarin deze parafilie is ontstaan, is de grootste afwijking. Wil je hier meer over weten, lees dan het boek “Lovemaps” van John Money.

Voorbeeld 3 Sadomasochisme als strafbehoefte
Sommigen kunnen alleen seksuele opwinding beleven als ze daarvoor eerst afgestraft worden, omdat de seks hun is ingeprent als iets slechts. Dus moeten ze wel slecht zijn….zodra zij seks verlangen….. en straf krijgen….. van degene van wie zij houden. Soms moet iemand de straf eerst krijgen voor dat hij of zij kan gaan genieten van de opwinding. Meer hierover in artikel 6 van deze serie. Iemand met een meer sadistische kant, kan juist opgewonden raken van het uitdelen van straf. In de praktijk gebeurt dit "straffen" vaak helemaal zoals van te voren afgesproken, en dus geheel met instemming van degene die de straf ondergaat.

Voorbeeld 4 recreatieve SM
SM kan voor voor sommigen een spel zijn om de seks wat interessanter te maken. Dan is het wellicht meer een vorm van recreatie dan een parafilie.

Sadomasochisme-01

Sadomasochisme-02: Wat is SM

Sadomasochisme-03: Parafilieën

Sadomasochisme-04: Parafilieën vervolg

Sadomasochisme-05: Sadomasochisme als diagnose

Sadomasochisme-06: masochisme als behoefte aan straf

Sadomasochisme-07: masochisme als verlangen naar seksuele veiligheid

Sadomasochisme-08: masochisme als herhaling van mishandeling in de jeugd

Sadomasochisme-09: Filmtip

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"