Ik heb een droom: Recht op seksuele liefdeseducatie voor iedereen

Mijn droom is dat iedereen op deze planeet een geweldig liefdes- en seksleven heeft. Dat iedereen een geweldige seksuele liefdeseducatie krijgt, die iedereen helpt om dat fantastische liefdes en seksleven te bouwen.  Een geweldige seksuele educatie, geïntegreerd met een educatie waarin je alles leert wat je nodig hebt om een fantastische liefdesrelatie op te bouwen. Dat zou je geboorterecht moeten zijn.

Hoe ziet jouw ideale seksuele liefdesleven eruit? Wat heb jij nodig om dat te realiseren?

Het is raar dat zovelen  tot op heden die goede seksuele liefdeseducatie hebben moeten ontberen. Het is raar dat onze jongeren jaar na jaar, generatie na generatie opnieuw het wiel moeten uitvinden.

We leren bijna alles van anderen door te luisteren, zien, oefenen, ervaren, te vragen, te delen, te experimenteren……. Anderen doen ons voor en wij doen na. Vandaar uit ontwikkelen we ons dan weer verder. Want, iedereen is ook weer anders, heeft andere doelen, andere motivaties, andere wensen, een andere smaak …… kortom: we maken aanpassingen die bij onszelf passen en daarmee onderscheiden we ons weer van de rest.

Waarom zou dat zo anders moeten zijn op het gebied van seks? Waarom is voor velen seks nog zo bedekt door taboes en schaamte? Waarom is het zo vaak waar dat mensen pas echte seksuele bevrijding gaan ontdekken als hun kinderen de puberteit al gepasseerd zijn?

Ja het is nog steeds waar: velen ervaren nog steeds schaamte als het gaat over seks. Veel onterechte gevoelens van schaamte, onzekerheid of angst, worden gecompenseerd door een overschreeuwen op het gebied van seks, bijvoorbeeld in de media.

Hoe was jouw jeugd? Heb jij een goede seksuele liefdesopvoeding genoten? Zo ja, dan heb je geluk gehad, en dan heb je een goed voorbeeld gehad dat je kan doorgeven. Maar als dat niet zo was en je denkt nu terug aan je jeugd: als je zelf had kunnen kiezen: hoe zou je je jeugd dan ingericht hebben? En hoe zou jouw seksuele liefdeseducatie dan geweest zijn?

Heb jij kinderen? Wat heb je liever voor je kinderen:

a. dat ze zich onzeker en verlegen voelen, en dat ze niet weten wat ze moeten op het gebied van de liefde -omdat ze niet fatsoenlijk zijn voorbereid?

Annemarie Tinbergen: Ik heb een droom

b. of dat ze opgroeien als assertieve krachtige liefhebbende invoelende, grenzen respecterende en adequate seksuele wezens, doordat ze weten wie ze zijn als man/vrouw, en doordat ze weten wat ze moeten weten om hun seksuele liefdesgevoelens adequaat te hanteren?

Droom van Annemarie Tinbergen

Waaruit zou zo'n adequate seksuele educatie moeten bestaan? Niet alleen seksuele voorlichting, en niet alleen hoe je een condoom omdoet. Er is meer nodig. Waaruit zou een goede liefdeseducatie moeten bestaan? Wat heb je nodig om je liefdesleven tot een succes te maken? Wat heeft jou daarbij geholpen? Wat heb jij daarbij gemist?

Wat denk jij? Laat me je gedachten weten door hieronder te reageren. Laat er een discussie ontstaan hieronder. Doe mee met deze discussie en lever je bijdrage. Alvast bedankt.

 

Drs FreyaJoy Tinbergen
Psycholoog-seksuoloog Amsterdam

NB Per 14 november 2014 heeft Annemarie Tinbergen haar naam gewijzigd in FreyaJoy Tinbergen

Contact