Psychoseksuele problemen bij vrouwen

Wat is een psychoseksueel probleem?

Een psychoseksueel probleem is een seksueel probleem dat wordt veroorzaakt en in stand gehouden door psychologische problemen. Dit betekent dat het seksuele probleem ook alleen maar opgelost kan worden door het psychologische probleem of de psychologische problemen op te sporen en op te lossen.

Is een seksueel probleem altijd een psychoseksueel probleem?

Nee. Heel vaak is er geen specifieke psychologische oorzaak voor een seksueel probleem. Soms is het heel simpel. Bijvoorbeeld door onvoldoende seksuele voorlichting, door een gebrek aan ervaring of beginners angst kan een seksueel probleem ontstaan. Deze problemen zijn vaak snel en goed oplosbaar zonder dat je meteen diep hoeft te graven. Bijvoorbeeld, zo'n 80% van de vrouwen die reageert met vaginisme kan daar binnen enkele weken vanaf komen bij een gemiddelde seksuoloog of bij een bekkenfysiotherapeut. Pas als dat niet genoeg is om het probleem op te lossen heeft het zin om verder te kijken. Check ook eerst uit of er geen medische oorzaak is want dat kan natuurlijk ook.

Wanneer is een seksueel probleem een psychoseksueel probleem?

Dat is een goede vraag. Als je een seksueel probleem hebt en praktische educatie en oefeningen helpen niet, en er is ook geen medische oorzaak, dan kan het zijn dat er andere zaken spelen. Mogelijk zijn er relatieproblemen, maar dat hoeft niet persé. Heb je veel stress? of zijn er zaken waar je bang voor bent? Zijn er zaken waar je obcessief over loopt te piekeren? Dat kan ook leiden tot lichamelijke spanning. Zijn er conflicten met personen in je leven waar je niet uit komt? Dat hoeft niet met je partner te zijn, maar kan ook met andere personen in je leven. Zijn er zaken waar je je voor schaamt of waar je je schuldig over voelt? Heb je een moeilijke jeugd gehad? Bijvoorbeeld emotionele verwaarlozing, emotionele mishandeling/manipulatie in de jeugd of mogelijk nu nog steeds als volwassene? Heb je te maken gehad met lichamelijke of seksuele mishandeling als kind? Heb je trauma's waar je nog mee zit? Dat zijn allemaal mogelijke psychologische oorzaken voor een seksueel probleem. Die seksuele problemen die veroorzaakt worden door zulke oorzaken noemen we psychoseksuele problemen.

Voorbeelden van mogelijke psychoseksuele problemen:

Voorbeelden van mogelijke psychoseksuele problemen bij vrouwen zijn:
vaginisme, dyspareunie, pijn bij seks, geen zin in seks, orgasmeproblemen, afkeer voor seks, seksueel trauma, seksueel misbruik, seksuele schaamte, schuldgevoelens rondom seks, of een rare of nare seksuele opvoeding.

Heb je een seksueel probleem en wil je onderzoeken of jouw probleem ook een psychoseksueel probleem is?

Neem contact met mij op

Of vul een aanvraagformulier voor een "Ontdek je pad naar het seksuele liefdesleven van je dromen consult" of voor het "Vind je Pad naar Plezierige Pijnloze Geslachtsgemeenschap Consult"

Drs FreyaJoy Tinbergen