Pijn bij sex

Stel: je bent vrouw, je hebt een nieuwe vriend en het is zover dat jullie voor het eerst gaan vrijen. Je hebt er zin in. Hij ook, maar het voelt voor jou nog een beetje onwennig, en je durft nog niet echt goed te zeggen wat er in je omgaat. Je vindt het best wel spannend. Ook hebben jullie nog helemaal niet zo goed gepraat over seks. Maar nu zijn jullie aan het vrijen en er komt een moment dat je merkt dat hij bij jou naar binnen wil. Je vindt dit spannend, en eigenlijk vind je het een beetje te snel. Het prikt een beetje bij de ingang. Eigenlijk ben je nog niet vochtig genoeg.

Pijn bij seks komt vaak voor en begint vaak als een onschuldig prikje dat je voelt. Een heel klein beetje maar. Zo onschuldig en zo gering dat je misschien wel denkt: ach dat gaat wel over, laten we maar gewoon doorgaan met de seks. En voordat je het weet is je hele vagina ingang geïrriteerd geraakt. Je zin in seks valt weg en je gaat er gewoon tegenop zien.

En zo kan een vicieuse cirkel ontstaan waardoor de gedachte aan sex ook een gedachte aan pijn wordt. Door de angst voor pijn heb je minder zin in seks, en daardoor wordt je minder vochtig, en gaat de seks inderdaad sneller pijn doen. het kan zo erg worden dat je er helemaal van verkrampt, en dan is penetratie helemaal niet meer mogelijk. Dat noemt men vaginisme.

Op zich is het wel weer mogelijk om hier weer overheen te komen, maar dan moet je daar wel iets voor gaan doen. Praat erover met je partner. Geef aan dat je meer tijd nodig hebt. En leer om je grenzen beter aan te geven.

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe zou het zijn om als je een nieuwe partner hebt leren kennen, met hem af te spreken dat jullie eerst met elkaar over een aantal zaken gaan praten voordat je met elkaar naar bed gaat? Dat jullie eerst praten met elkaar over seks en dat jullie daar zodanige afspraken over maken, dat jij je bij hem op je gemak kunt blijven voelen zelfs als het heel spannend wordt.

Waar zou je het dan over kunnen hebben als het om sex gaat?

Bijvoorbeeld:
-afspraken maken over seksuele veiligheid, bescherming tegen geslachtsziekten en zwangerschap
-afspraken maken over jouw grenzen, hoe jullie met je eigen en met elkaars grenzen zullen omgaan. Hoe maak je elkaar duidelijk als je iets niet fijn vindt? Lukt het je om als jullie echt flink aan het vrijen zijn, om dan nog woorden te gebruiken? Als je dat moeilijk vindt, dan kan je ook een lichamelijk teken gebruiken. Bijvoorbeeld een teken zoals ze dat bij judo gebruiken: twee korte krachtige tikjes met de hand binnen één seconde betekent stoppen.
-Wat vind je wel fijn?

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Heb je een pijn bij seks probleem? Vraag me via de contactpagina om een afspraak. Klik hier: Contact.

FreyaJoy