Pijn bij het vrijen of je intuïtie gebruiken

Onlangs ontving ik een vraag van een meisje dat last had van pijn bij het vrijen, zonder medische oorzaak. De officiële naam hiervoor is dyspareunie. Dyspareunie gaat over het hebben van pijn kort vóór, tijdens, of pijn na het vrijen.

Dit meisje beschreef haar probleem, en ook hoe zij en haar vriend met seks omgaan. De wijze waarop zij dat doen is naar mijn idee nogal stereotype. Bijna alle vrouwen die bij mij komen met niet medische pijn bij seks vertellen ongeveer hetzelfde verhaal. Daarom vond ik het belangrijk om dit verhaal met jullie te delen, en ook mijn reactie daarop.

Natuurlijk heb ik de persoonsgegevens eruit gehaald. Laten we haar voor het gemak Jolanda noemen.

Beste FreyaJoy,

Ik ben een meisje van 17 en heb een probleem; ik heb pijn tijdens het
vrijen en blijf dat maar hebben.

Lang heb ik gedacht dat ik wel mentaal klaar voor was, maar mijn lichaam gewoon nog
niet, maar de pijn bleef maar aanwezig zijn. Ondertussen is het zo 3 jaar verder en
nog ALTIJD heb ik pijn als ik en mijn vriend seks willen hebben. We hebben dikwijls
proberen 'door te bijten', maar de pijn is zo branderig en gewoon niet te houden. Ik
heb hier met de dokter over gesproken en hij heeft me doorverwezen naar een
gynaecoloog. Deze stelde dan vast dat er in ieder geval geen 'echt' lichamelijk
probleem was, zoals gewoon 'te nauw' zijn, want ik kan zonder problemen een tampon
in brengen.

Het probleem is ook niet dat ik niet vochtig genoeg ben, of dat er niet genoeg
voorspel is geweest. Mijn vriend en ik hebben ook al speciaal glijmiddel gebruikt op
alle mogelijke manieren, maar niets helpt.

Zijn er manieren dat ik hier zelf iets aan kan doen? De dokter heeft me doorverwezen
(het nummer gegeven, eigenlijk) van een seksuologe, nadat hij me had verteld dat ik
dyspareunie had, maar voor ik daar naar toe ga (en er dus ook veel geld aan geef)
zou ik graag willen weten of ik hier zelf iets aan zou kunnen doen (ontspanningstips
ofzo ... )

Tot zover haar email. De indruk die ik van Jolanda kreeg is dat zij heel erg doelgericht is met betrekking tot seks. Met andere woorden: het moet naar haar idee aan een doel beantwoorden. Het doel is penetratie zonder pijn. Hoeveel aandacht blijft er nog vrij voor genieten zonder wat voor doel maar ook?

Natuurlijk is het fijn als je een penis in je op kunt nemen zonder pijn, en als je daarvan kan genieten. Maar, als je het gaat eisen lukt het niet. Vrijen werkt meestal niet op die manier. Het woord vrijen zegt het al: het gaat over vrijheid. Vrijen lukt het beste zonder plan vooraf. Als je vindt dat je vrijen aan bepaalde eisen of verwachtingen moet voldoen, dan ben je eigenlijk niet aan het vrijen. Dan ben je aan het moeten. Vrouwen die langdurig last hebben van pijn tijdens het vrijen of pijn na het vrijen zijn bijna allemaal in de war over het verschil tussen vrijen en moeten. Zij hebben vaak niet alleen last van pijn bij het vrijen, maar ook van pijn ná het vrijen.

Hieronder is het antwoord dat ik haar gezonden heb:

Beste Jolanda,

Wat naar dat je last hebt van pijn tijdens het vrijen.  Laat ik daarmee beginnen, want ik weet hoe erg dat kan zijn.

Als ik je brief lees, dan valt me op dat je gepoogd hebt om als het ware door de pijn heen te gaan. Doorbijten. Tanden op elkaar. En dat is eerlijk gezegd iets wat ik zelf NOOIT zou doen.

Je zegt dat je voldoende vochtig wordt en dat er voldoende voorspel is. Maar ik denk eerlijk gezegd dat jullie op een verkeerde manier met seks omgaan. Door “door de pijn heen te willen gaan” maak je het probleem alleen maar erger. Mijn eerste raad aan jullie is een pijnverbod. Een absoluut verbod op pijn. Dus ook niet even een secondetje, nee, gewoon helemaal geen pijn meer. Ook zou ik je direct een penetratieverbod willen geven. Stop daar voorlopig even helemaal mee. Want jullie hebben tijd nodig om op een andere manier te leren vrijen. Op een manier die fijn is en pijnloos.

De vraag is wat voor gedachten en overtuigingen je hebt/ jullie hebben over seks. Ik vermoed dat je ontzettend graag aan "de algemene norm" wilt voldoen, dat je graag normaal gevonden wilt worden, en dat je jezelf daardoor forceert. Dit geldt namelijk voor veel vrouwen met dyspareunie. En zo’n overtuiging dat je aan normen moet voldoen om normaal gevonden te worden zorgt voor heel veel problemen. Dus, stop daar ook mee. Als je vindt dat je penetratie moet hebben, niet omdat je dat wilt, maar omdat je vindt dat dat hoort, dan ben je eigenlijk je eigen verkrachting in scene aan het zetten.

Maar wat dan wel? Dat is de hamvraag. Heel belangrijk is om te ontdekken wie jij echt bent en wat jij echt wilt. Niet wat je normgerichte zelf wil, maar wat jij zelf wilt diep van binnenuit. Misschien weet je dat ergens wel, misschien ook niet. En als dat niet zo is, dan zijn er redenen waarom je je echte authentieke wil ontoegankelijk gemaakt hebt.

Althans, dit zou waar kunnen zijn voor jou. Goed, dit is mijn indruk. Maar omdat ik je niet persoonlijk ken, kan ik het natuurlijk helemaal mis hebben. Dus belangrijker dan wat ik vind is dit: Wat vertelt jouw eigen intuïtie aan jou?

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Tot zover mijn reactie aan Jolanda. Natuurlijk gaf ik haar de optie om daar nog eens verder over te praten. Want als je het contact met je eigen intuïtie verloren bent, dan kan het heel belangrijk zijn dat er iemand met je meedenkt, die jou kan helpen om het contact met je intuïtie te herstellen.

Door trouw te zijn aan je diepste innerlijke eigen vrije wil kan je zelf de antwoorden vinden op deze vraag. Dat lijkt misschien heel moeilijk. Maar toch is dat precies wat het is. Vrijen is iets dat je het beste kunt doen op je intuïtie. Je lichaam geeft voortdurend signalen af om wat te doen. Het is heel belangrijk om daar goed naar te luisteren. Als je dat niet doet, omdat je vindt dat je aan normen moet voldoen, dan kan het alleen maar fout gaan. En dan ga je gespannen raken. Wie gespannen is spant ook de spieren van de bekkenbodem aan. Met gespannen bekkenbodemspieren is het niet mogelijk om een penis in je op te nemen. Als je dan doorduwt, doe je jezelf en je partner alleen maar pijn. Pijn tijdens het vrijen kan je echt voorkomen.

Het antwoord op de vraag “Hoe los ik die pijn bij het vrijen op?”, zit dus niet in techniek, maar in een jezelf serieus nemen, en luisteren naar je intuïtie. Intuïtie is het communicatiemiddel van je vrije wil. Gebruik dus je intuïtie.

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog-NIP Seksuoloog Amsterdam

Ps, wil je ontspanningsoefeningen doen klik dan hier: Ontspanningsoefeningen

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"