Pijn bij het vrijen door medische oorzaken

Pijn bij het vrijen door medische oorzaken

Er kan sprake zijn van medische oorzaken: er zijn medicijnen zoals antidepressiva, antihistaminica, diuretica (plaspillen), medicijnen tegen allergische reacties, chemo- en hormoontherapie die de natuurlijke vochtaanmaak kunnen verminderen. Ook ziekten en handicaps, zoals suikerziekte, multiple sclerose, een beroerte of een dwarslaesie kunnen leiden tot verminderde vochtafscheiding bij opwinding en daarmee op een grotere kans op pijn bij vrijen. Bij suikerziekte kunnen kleine haarvaatjes beschadigd raken, en de fijne zenuwuiteinden van de tastzin. Daardoor kan de huid minder gevoelig worden en dan is er meer stimulatie nodig om tot voldoende seksuele opwinding te komen. Bij jeuk is er meestal sprake van een infectie.

Diepe pijn bij het vrijen

Soms ervaart een vrouw een diepe pijn in de vagina: Dit kan komen doordat de penis tegen de baarmoeder stoot, of doordat er darmafwijkingen zijn of gynaecologische afwijkingen. Raadpleeg een arts.

Pijn bij het vrijen, andere oorzaken

Andere oorzaken van pijn tijdens het vrijen:
-gebrek aan seksuele voorlichting, ervaring en vaardigheden bij beide of bij één van de partners
-psychologische oorzaken, zoals emotionele mishandeling en verwaarlozing, lichamelijke mishandeling of seksueel misbruik in de jeugd, waardoor iemands autonomie ontwikkeling geblokkeerd is geraakt,
-langdurige stress,
-communicatieproblemen en relatieproblemen.

Als je doorgaat met penetratie wanneer het pijn doet, bedenk dan dat dat een vorm van misbruik is. Als een vrouw zelf persé door wil gaan met penetratiepogingen, al doet het pijn, dan zet ze haar eigen verkrachting in scene. Als jij als vrouw merkt dat je door wilt gaan met seks als het pijn doet of als je er geen zin in hebt, of zelfs afkeer, dan is dat een vorm van misbruik. Als de partner door wil gaan ondanks pijn, geen zin of afkeer, dan is dat ook een vorm van misbruik. Zoek hulp als dit over jouw situatie gaat.

Pijn bij het vrijen bij de ingang van de vagina

Pijn bij het vrijen bij de ingang van de vagina komt vaak voor bij een te snel overgaan tot penetratie bij onvoldoende opwinding en onvoldoende lubricatie. Als je gaat verkrampen uit (angst voor) pijn kan de penetratie ook voor de man onaangenaam worden, of pijnlijk. Wanneer je doorgaat bij pijn tijdens het vrijen gaat de vrouw meestal op den duur vaginistisch reageren en dan is er helemaal geen penetratie meer mogelijk.

Pijn bij het vrijen door spanning

Wanneer je gespannen bent dan span je automatisch en vaak onbewust ook je bekkenbodemspieren aan. Pijn bij de bekkenbodemspieren treedt vaak op als de bekkenbodemspieren nog onvoldoende ontspannen zijn. Ook dan is meestal te vroeg overgegaan tot penetratie. Neem meer tijd, want er hoeft niets en voorkomen is beter dan genezen.

Pijn door gespannen bekkenbodemspieren kan vaak opgelost worden door specialistische fysiotherapie door een bekkenfysiotherapeut. Als dat onvoldoende is, dan is er meestal meer aan de hand en moet je naar andere oorzaken gaan kijken.

Als je last hebt van pijn bij het vrijen door niet medische oorzaken en je hebt al meerdere hulpverleners gehad, die je niet konden helpen, .... mogelijk is het dan een idee om contact met FreyaJoy Tinbergen op te nemen. Zij heeft een speciaal consult dat jou kan helpen om helder te krijgen waardoor jij last hebt van deze nare klacht. Dit heet het Vind je pad naar plezierige pijnloze geslachtsgemeenschap consult. Let op: er zijn kosten verbonden aan dit consult. Voor meer informatie hierover klik hier:

https://centrumvoorseksualiteit.nl/vind-je-pad-naar-plezierige-pijnloze-geslachtsgemeenschap/

Om je aan te melden voor dit speciale consult klik hier: https://centrumvoorseksualiteit.nl/vul-nu-het-aanvraagformulier-in/

 

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"