Veel vrouwen die vaginistisch reageren willen perfect zijn voor hun partner. Een vergelijkbare reactie zien we bij vrouwen die hun schaamlippen om cosmetische redenen willen laten opereren. Maar waarom moet je vagina perfect zijn? En wie bepaalt de standaard voor wat perfect is? In wiens belang is dat? Wist je dat de normen voor een perfecte vagina per cultuur verschillen? Wist je dat er culturen zijn waarin grote schaamlippen gewaardeerd worden, omdat ze de vagina verlengen en daarmee voor extra genot zorgen voor man en vrouw? Perfectionisme vervreemdt je van je ware zelf. Daarom kies ik persoonlijk liever voor authenticiteit. Wie authentiek is kan zichzelf zijn. En dat geeft rust.

Lisa Rogers ging op zoek naar de vraag waarom steeds meer vrouwen het plotseling nodig vinden om hun schaamlippen cosmetisch te laten corrigeren. Zij deed dit in de Britse documentaire “The perfect vagina”.

Hoe komt het toch dat vrouwen ook in deze moderne tijden zich nog steeds laten manipuleren om aan normen te voldoen die schadelijk voor hen zijn? Wat is er mis met onze vulva’s? Is er wel iets mis met onze vulva’s? Als je denkt dat je je vulva moet verbeteren, dan heb je waarschijnlijk weinig zelfvertrouwen en heb je te goed geleerd dat je je moet aanpassen aan normen die door een ander zijn bedacht. En die normen zijn hoogst waarschijnlijk niet in jouw belang. Naar mijn idee is de keuze voor authenticiteit beter dan de keuze voor perfectie. Gooi dat keurslijf van perfectionisme af en begin je zelf te accepteren precies zoals je bent. Je bent al goed. Je bent helemaal goed zoals je bent. Heb het lef om trouw te zijn aan jezelf en niet mee te gaan met de gekte van onze cultuur. Laat je niets wijsmaken.

Schaamlip operaties vind ik een vorm van seksueel misbruik. Als je geen of te weinig zelfvertrouwen hebt, ga dan in therapie om te ontdekken hoe je wel zelfvertrouwen kan krijgen, van binnenuit. De idee dat je aan neurotische normen moet voldoen is goed voor de economie, maar niet goed voor jou.

Klik hier om de documentaire “De perfecte vagina” te zien.

Heb je seksuele (relatie)problemen en wil je daar aan werken? Kom bij mij in (relatie)therapie.

Voor meer informatie over mijn therapie klik hier
Klik op de link hieronder en vraag meer info en/of een afspraak: http://www.centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Hartelijke groet,

Drs Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog-relatietherapeut Amsterdam

download nu gratis mijn artikelen
"Tips om je vaginisme op te lossen" en
"Tips ter voorbereiding op het gynaecologisch onderzoek":
Download

Check out mijn eboeken:
"Zo loste ik mijn vaginisme op"
"Zo loste ik mijn vaginisme op deel 2: werkboek zelfonderzoek"
"Hoe moet je zoenen van top tot teen": http://www.hoe-moet-je-zoenen.nl

Voor meer informatie over mijn therapie klik hier

Wie meer wil weten over mijn cursussen voor hulpverleners:

http://www.seks-therapeut.nl

Centrum voor Seksualiteit, Noordzijde 287, 1064 ME Amsterdam