Veel vrouwen die last hebben van vaginisme of van pijn bij seks, hebben eigenlijk last van hun overtuigingen. Maar de meesten zijn zich dit niet bewust. Een overtuiging kan zijn: “ik moet normaal zijn”, maar is dat wel zo? Of: ik moet kunnen neuken, zonder zich af te vragen of de omstandigheden daarvoor wel goed zijn.

Het zijn overtuigingen die bepalend kunnen zijn voor hoe jij een situatie beleeft en wat je doet en nalaat. Of het nu schaamte, of angst, of boosheid is, of dat je seks gaat vermijden, je partner gaat vermijden, of dat je vermijdt om uberhaupt nog een partner te vinden...... Zulke belevingen en gedragingen zijn de gevolgen van overtuigingen. Zulke overtuigingen kunnen een vaginistische reactie nog in stand houden ook.

Vandaag hoorde ik een mooi verhaal. Het ging over overtuigingen. Overtuigingen kunnen een mens maken en breken, zolang hij/zij gelooft dat die overtuigingen waar zijn. Het woord over-tuigen heeft meerdere betekenissen:

Een man vertelde me dat een zeilboot ook getuigd wordt. Als er storm is, en de boot is “overtuigd” dan valt hij om. Wanneer de tuigen dan losgelaten worden, komt hij weer omhoog.

Een paard dat overtuigd wordt, verliest zijn vrijheid. Als jij jezelf “overtuigt” dan verlies jij je vrijheid en word je geleid door je overtuiging.

In India weten ze precies hoe ze een olifant moeten africhten: Een gevangen baby olifantje wordt gebonden met een ketting om zijn poot. Als hij eraan rukt doet dat pijn. Zo leert het dat het niet weg kan. Wanneer deze baby olifant volwassen is geworden, wordt hij alleen nog met een touwtje om zijn poot vastgelegd. De volwassen olifant is zo sterk dat hij makkelijk wegkan als hij wil. Maar de volwassen olifant weet dat niet. Al zit het touwtje los om zijn poot, de olifant gaat niet weg.

Wanneer een veulen voor het eerst overtuigd wordt, dan rukt hij uit alle macht om zijn hoofd weer vrij te krijgen. Dat lukt hem niet. Wanneer ditzelfde paard eenmaal volwassen is hoeven ze alleen maar een touw om zijn hals over een hek te leggen, en het paard loopt niet weg.

Bij mensen gaat het vaak precies hetzelfde.

Kinderen nemen vaak gedachten en overtuigingen aan in een onbewaakt ogenblik. Ze zijn nog te klein om hun overtuigingen te toetsen op realiteitswaarde. De overtuigingen gaan dan bepalen hoe dit kind zijn of haar omstandigheden beleeft. De overtuigingen gaan ook bepalen hoe het kind zichzelf ziet, de wereld, anderen, en zijn/haar relaties met die anderen. Zelfs als dat pijn doet. Vaak wordt de pijn gebruikt als bewijs dat dat overtuiging waar is, terwijl dat niet zo is.
Met de overtuigingen waarmee jij jezelf als kind gebonden hebt, blijf jij gevangen totdat je ontdekt dat het touwtje los zit. Je was altijd al vrij: Het was maar een gedachte.