Orgasmeproblemen

Wat is een orgasme?

Een orgasme is een reflex. Tijdens deze reflex wordt seksuele spanning ontladen en dat kan een fijn gevoel geven.

Er zijn orgasmen in alle soorten en maten. Een orgasme kan met een klein genot gepaard gaan plaatselijk in de onderbuik, of meer verspreid in het lichaam ervaren worden. Bij een maximaal orgasme is het hele lichaam betrokken in de orgastische beleving.

Welke orgasmeproblemen zijn er?

-pré orgasmie: het (nog) niet kunnen krijgen van een orgasme
-het is moeizaam om een orgasme te krijgen
-anhedonisch orgasme: je kunt wel een orgasme krijgen, maar je beleeft er geen genot aan.
-pijn tijdens een orgasme
-traumatische herbelevingen tijdens een orgasme
-een ongewenst orgasme

Mogelijk zijn er nog andere orgasmeproblemen, maar dit zijn in ieder geval de meest voorkomende.

Oorzaken van orgasmeproblemen:

De oorzaken van orgasmeproblemen kunnen uiteenlopen. Laat ik hier enkele voorbeelden geven:

Oorzaken van pre orgasmie, anorgasmie en moeizaam een orgasme kunnen krijgen:

Het niet of alleen zeer moeilijk kunnen klaarkomen kan een gevolg zijn van een gebrek aan ervaring met je eigen seksualiteit. Als je zelf nooit geprobeerd hebt om seksueel genot en opwinding bij jezelf op te roepen, dan heb je waarschijnlijk nog niet zoveel vaardigheden en nog niet zoveel inzichten in de aard van je eigen seksualiteit.  Klaarkomen kan je leren. Je kan leren hoe je jezelf naar een orgasme brengt.

Pré orgasmie kan ook het gevolg zijn van een uitgestelde of uitgebleven hormonale ontwikkeling. Sommige vrouwen komen bioligisch gezien niet in de puberteit. De biologische puberteit wordt normaliter in gang gezet door hormonale veranderingen die er bijvoorbeeld ook voor gaan zorgen dat een vrouw borstgroei krijgt en haargroei, en dat ze gaat menstrueren. Als de biologische ontwikkeling niet in gang wordt gezet, terwijl een vrouw wel de leeftijd heeft daarvoor dan is er dus wat aan de hand. Bijvoorbeeld een vrouw van 24 jaar, heeft nog nooit gemenstrueerd en ze heeft in haar gezicht nog steeds een kinderlijke uitstraling. Als je dit bij jezelf herkent, dan zou het goed zijn om naar je huisarts te gaan en je hormonen te laten nakijken.

Als een vrouw te weinig testosterond heeft (het mannelijk geslachtshormoon) dan kan het voor haar ook erg moeilijk zijn om een orgasme te krijgen. Mannen hebben veel meer testosteron nodig dan vrouwen, maar ook voor vrouwen is het hebben van een beetje testosteron dus ook noodzakelijk. Daarnaast kunnen medicijnen het bestaan van seksuele gevoelens en orgasmen ook onderdrukken of zelfs helemaal stopzetten.

Oorzaken van een anhedonisch orgasme

Een orgasme is een reflex. Hoe meer seksuele opwinding je opbouwt voordat je klaarkomt, hoe lekkerder je orgasme is. Klaarkomen is echter een techniek waarmee je de zogenaamde orgastische reflex teweegbrengt. Je kan het vergelijken met de knie reflex. Bij lichamelijk onderzoek kan een arts weleens met een hamertje een lichte tik geven op je knie. Als het goed is maakt je knie daardoor een spontane schopbweging. Dit is de kniereflex. Bij de kniereflex voel je meestal niet zo veel. Dat zelfde kan ook gebeuren bij een orgasmereflex zonder voldoende seksuele opwinding.

Trauma als oorzaak van orgasmeproblemen

Sommige mensen hebben moeite met klaarkomen door traumatische seksuele ervaringen.  Het voelen van een orgasme kan beleefd worden als een vorm van seksueel misbruik door eerdere ervaringen. Daardoor komt het weleens voor dat een vrouw haar eigen orgasme remt of blokkeert. Het hebben van een orgasme vereist dat je een stukje controle loslaat. Door lichaamsspieren bewust krachtig aan te spannen kan een orgasme verhinderd worden.

Een orgasme kan ook traumatische verdrongen ervaringen terugroepen in je bewustzijn. Ik denk nu aan een verhaal van een man wiens vrouw tijdens orgasmen herbelevingen had van traumatische gebeurtenissen in een concentratiekamp.

Ongewenste orgasmen

Tijdens seksueel misbruik kan het soms voorkomen dat het slachtoffer tegen haar (of zijn) wil klaarkomt. Dat is omdat wij niet in staat zijn om onze lichamelijke seksuele gevoelens onder controle te houden. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"