Er kwam een man in mijn therapie die niet goed kon klaarkomen. Hij kon wel goed klaarkomen bij masturbatie, maar niet tijdens seks met zijn partner. Dit probleem komt vaker voor. Zo'n orgasmeprobleem is goed oplosbaar. Meestal wel tenminste. Omdat ik denk dat dit verhaal interessant voor jou zou kunnen zijn beschrijf ik het hieronder. Natuurlijk heb ik de persoonsgegevens veranderd en geanonimiseerd. Elke vergelijking met een bestaand persoon berust daarom op toeval.

De man zag er op zich goed uit, en hij was niet dik. Maar hij kwam slap over en traag.

Zijn leven was voor hem echter nogal saai. Hij kwam uit een ondernemersgezin. Zijn ouders hadden een schoenenwinkel. Hij had zelf van jongsafaan ook in de schoenenwinkel meegewerkt, maar vond daar werkelijk helemaal niets aan. Op zijn sloffen had hij de havo gedaan. Bij hem in de buurt was er geen VWO of gymnasium, en daarom was hij naar de havo gegaan die wel in de buurt was. Hij had me verteld dat de havo voor hem maar een peuleschilletje was. Hij had zich op school altijd stierlijk verveeld. De school was voor hem eigenlijk altijd al te gemakkelijk geweest.

Hij wist niet goed wat hij wilde. Een vervolgopleiding economie maakte hij af. Maar hij vond er niets aan. Hij besteedde als student de meeste tijd aan hangen in de kroeg, en als er af en toe gestudeerd moest worden, dan studeerde hij een week of twee, en zo haalde hij al zijn tentamens op zijn sloffen. Toen hij stopte met de studie is hij precies zoals van hem verwacht was in de schoenenwinkel van zijn ouders gaan werken. Maar, zijn leven was in zijn eigen ogen eigenlijk dodelijk saai. Hij wist niet goed waar hij voor leefde.

Hij straalde dat ook uit. Hij hing als het ware in zijn lijf. Hij zat achterover gezakt op de bank. Bij elke vraag die ik hem stelde kwam er eerst ehhhh en uuhhh, hij moest diep nadenken, en dan kwamen er een paar woorden uit. Alles moest ik uit hem trekken.

Maar op één moment veranderde dat. Ik vroeg hem naar zijn hobbies, en toen bleek dat hij nogal van basketbal hield. Opeens ging hij rechtop zitten, en hij vertelde over een conflict dat hij bij basketbal had gehad. Hij wilde meer gaan basketballen, en hij wilde erg graag een rol als aanvaller, maar hij stond ergens achterin op het veld. Tot mijn verbazing zag ik opeens een man met een doel, een man die ergens voor ging. Opeens was er geen ehh en uhh meer. Vlotte zinnen, er straalde kracht uit zijn ogen. Hij zat opeens rechtop. Het was alsof er opeens een andere man tegenover mij zat. De slappe man was opeens veranderd in een man met ballen. Het was alsof er een tijger ontwaakt was. Hij had opeens een doel.

Het werd me duidelijk waardoor deze man een probleem had met klaarkomen: Hij had niet genoeg uitdaging en daardoor had hij te weinig energie. Je kan alleen klaarkomen als je genoeg energie en opwinding voelt, anders niet.

De dingen die hij deed, hadden niet zijn passie, en waren te gemakkelijk voor hem. Alleen met basketbal kwam hij werkelijk in actie. basketballen, daar kreeg hij energie van. Daar werd hij vrolijk van. Hij wilde graag in de aanval. Daar was hij over in gesprek met het basketbalteam, maar het was nog niet zeker dat hij die rol ook kreeg. Opeens moest hij ergens moeite voor doen. Blijkbaar had hij dat nodig om meer energie te krijgen.

Ik vroeg ook door naar zijn seksleven. Hij had goede ochtenderecties, dus er was niets mis met zijn “apparaat”. Hij had een goede relatie met zijn vrouw. Zijn vrouw had regelmatig zin in seks. Zijn vrouw was actief in bed, en stimuleerde hem om meer uit zijn leven te halen. Dat vond hij fijn. Het orgasme probleem had hij eigenlijk altijd al gehad, ook bij andere vrouwen. Dus de kans dat het aan zijn vrouw lag, was niet zo groot. Zijn seksuele fantasieën gingen over vrouwen. Dus homoseksueel was hij ook niet. Ik vroeg hem hoe hij zelf meer seksuele opwinding zou kunnen krijgen. Hij dacht dat hij zelf meer seksueel opgewonden zou raken als zijn vrouw meer opgewonden zou zijn. Nu was het helemaal duidelijk wat hij nodig had.

a: Deze man had meer uitdaging nodig. Het leven was te gemakkelijk voor hem, en hij moest iets gaan doen wat hij werkelijk leuk of belangrijk vond. Hij moest iets gaan doen waar hij voor moest knokken.

en b: om zelf meer opgewonden te raken was het voor hem nodig dat zijn vrouw meer opgewonden zou raken,

En c: wellicht was het een goed idee voor hem om eerst te basketballen en daarna pas seks te hebben, omdat hij daar meer energie van kreeg.

Kijk, het lichaam werkt als een soort batterij. Een lichaam kan je opladen met energie, je lichaam kan energie opslaan, en je lichaam kan energie ontladen.

Opladen doe je door goed te ademen, goed te eten, door dingen te doen die je energie geven, dingen waar je een kick van krijgt. Ook als je ergens van schrikt, dan ontstaat er plotseling energie in je lichaam. Adrenaline is een stof die vrijkomt in je bloed op het moment dat je schrikt of ergens boos over wordt. Dankzij adrenaline ben je binnen één seconde klaar om te vechten of te vluchten.

Door te vechten of te vluchten gebruik je energie. Daarmee ontlaad je dus weer. Ook huilen en lachen zijn manieren om energie te ontladen. En natuurlijk: klaarkomen. Als een man klaarkomt is hij daarna meestal uitgeput. Dat komt doordat hij zijn energie ontlaadt tijdens het orgasme.

Als iemand op een goed moment geen orgasme kan krijgen, dan is dat meestal een gevolg van een gebrek aan energie en onvoldoende seksuele opwinding. Als je geen energie hebt, kan je niet klaarkomen. De batterij moet eerst opladen. Het leven van deze man was zo saai, dat hij zich niet oplaadde met energie. Hij hing er maar een beetje bij. Hij wist niet wat hij wilde, behalve bij basketbal.

In zijn leven had deze man dus nieuwe uitdagingen nodig die hem hielpen om zijn batterij beter op te laden. Daarnaast had hij meer en beter voorspel nodig. In zijn geval: het wond hem op als hij zijn vrouw helemaal gek maakt in bed. Hij moest dus zijn vrouw meer gaan verwennen omdat hij daar zelf botergeil van werd. Hij moest haar zo gek gaan maken dat ze nog maar één ding wilde en dat was: door hem genomen worden.

De man reageerde verrast. Hij was nieuwsgierig naar technieken om dat te doen. Die technieken zijn er natuurlijk. Een goede manier om je partner helemaal gek te maken in bed is om haar/hem te doen smachten naar een orgasme maar het steeds net niet te geven. De seksuele opwinding kan daardoor stijgen en stijgen en stijgen.

Het meest opwindende moment voor een vrouw om zich over te geven aan de daad is eigenlijk de plateaufase. De plateaufase is een moment van zeer hoge opwinding, meestal zoals vlak voor een orgasme. De plateaufase kan enkele seconden duren, maar kan uren lang uitgerekt worden (ook bij mannen). Van belang is dat je vóór het point of no return blijft. Een point of no return is iets dat niet alleen mannen hebben. Vrouwen hebben dat ook. Dat komt doordat een orgasme eigenlijk een reflex is. Je moet er dus voor zorgen dat de reflex nog net niet optreedt. Op het moment dat je denkt dat je partner klaarkomt, dan moet je juist op dat moment weg bij de geslachtsorganen, om de seksuele energie te verspreiden door het lichaam. Dat kan je doen met behulp van ademtechnieken, en met behulp van speciale massagetechnieken.

Conclusie: Hij moest dus een meer actieve rol in gaan nemen, in zijn carriëre, en in bed. Hoe actiever hij wordt in bed, hoe meer zij opgewonden wordt, hoe meer zij zich kan overgeven, en hoe meer opgewonden hij zelf daar weer van wordt. Hoe meer opgewonden hij wordt, hoe meer zijn lichaam opgeladen is, en hoe groter de kans op een orgasme tijdens de daad.

Wist je dat in mijn boek "Pijnloos Ontmaagden" uitgebreid beschreven staat hoe je je partner naar zo'n plateaufase kunt brengen, en hoe je hem of haar daar lang kunt houden? Je vindt er uitgebreide erotische massagetechnieken, en orgastische massagetechnieken voor man en vrouw. Voor meer informatie klik: Pijnloos Ontmaagden

Heb jij last van een seksueel probleem? Stuur me een email met een verzoek om een gratis telefonisch adviesgesprek. Klik hier: contact

Drs FreyaJoy Tinbergen
Psycholoog-seksuoloog Amsterdam

NB Per 14 november 2014 heeft Annemarie Tinbergen haar naam gewijzigd in FreyaJoy Tinbergen