Lichen Sclerosus genezen

Dit artikel over Lichen Sclerosus is uitsluitend bestemd voor overdracht van informatie en zelfstudie, en kan medische behandeling door professionals niet vervangen. Bij  het samenstellen en schrijven van dit artikel is gebruik gemaakt van enkele online bronnen. Er is een lijstje met bronnen opgenomen in dit artikel. Raadpleeg die bronnen voor meer informatie.

Wat is Lichen Sclerosus?

Lichen sclerosus is een (goedaardige) huidaandoening, waarbij de huid langzaam zijn elasticiteit verliest waardoor deze vast en strak aanvoelt en wit van kleur wordt. Meestal zit het op de schaamlippen, ingang van de vagina, anus, eikel of voorhuid.
De huid jeukt, voelt vast en strak aan en krijgt witte plekjes. Lichen sclerosus is niet besmettelijk en niet erfelijk.

Wie hebben er last van Lichen Sclerosus?

Het ontstaat vaak bij vrouwen tijdens/na de overgang, Deze huidziekte komt het meest voor bij vrouwen en begint meestal tussen het 45e en 60e levensjaar. Ook mannen en kinderen kunnen het krijgen. Maar het is niet besmettelijk.

Wat zijn de klachten bij Lichen Sclerosus?

Op de website ziekenhuis.nl vind ik deze informatie:
"Buiten de genitaalstreek geven de afwijkingen vaak geen klachten. In de mond komt deze aandoening voor als blauw-witte plekjes op de binnenkant van de wang, het verhemelte en de tong, vaak zonder dat men er weet van heeft. Bij vrouwen staan in de genitaalstreek jeuk en pijnklachten op de voorgrond. Ten gevolge van wrijven en krabben in het gebied rondom de schaamlippen en de anus kunnen oppervlakkige wondjes en blaasjes ontstaan, die op hun beurt weer kunnen zorgen voor enig bloedverlies, wat soms ten onrechte 'vaginaal' bloedverlies wordt genoemd.

Door verlies van elasticiteit ontstaan er littekens van de huid, die de schaamlippen en clitoris met elkaar kunnen laten vergroeien, waardoor geslachtsgemeenschap als pijnlijk wordt ervaren. Ook de vaginale ingang kan vernauwd raken en in de huid aan de rugzijde van de vaginale opening kunnen gemakkelijk kloofjes ontstaan, die pijnlijk zijn en ook spontaan kunnen bloeden. In ernstige gevallen ontstaan er grote blaren gevuld met bloed.

Bij mannen zijn een vernauwing van de voorhuid door verlittekening en herhaalde infecties aan de glans penis (eikel) de meest voorkomende klachten, samen met jeuk en een pijnlijke erectie. Tevens kunnen er kloofjes aan de voorhuid of penis ontstaan. Het scrotum (balzak) en het gebied rondom de anus zijn zelden aangedaan.

Bij jonge meisjes verloopt deze aandoening vaak zonder klachten. Klachten bestaan in het algemeen uit jeuk en een branderig gevoel ter plaatse van de huidafwijkingen. Andere klachten zijn vaginale afscheiding, pijn bij ontlasting en pijn bij het plassen. Ook abnormale haargroei aan de binnenkant van de schaamlippen wordt soms gezien, die weer verdwijnt wanneer de aandoening geneest. Onterecht worden de vaginale wondjes soms in verband gebracht met seksueel misbruik. Voorzichtigheid bij een jong meisje met deze klachten is dus geboden teneinde misverstanden te voorkomen. Bij jongens kunnen de afwijkingen een vernauwing van de voorhuid veroorzaken."
(bron: https://www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/l/lichen-sclerosus/klachten-bij-lichen-sclerosus/item26909)

 

 

Kan je genezen van Lichen Sclerosus?

Om de vraag "Kan je genezen van Lichen Sclerosus?" goed te kunnen beantwoorden moet je eerst weten wat de oorzaken zijn. Als je de oorzaken kent, kan je mogelijk tot een aaanpak komen om het probleem op te lossen.

Wat zijn oorzaken van Lichen Sclerosus?

Lichen sclerosus is een naam, geen diagnose. Dat is een belangrijk verschil. Naar mijn persoonlijke visie is het niet mogelijk om een diagnose over Lichen Sclerosus te stellen zonder de oorzaken te kennen. Want een goede diagnose beschrijft namelijk de oorzaken, anders is het geen diagnose. Daarmee geeft een goede diagnose direct indicaties voor behandeling. De term “Lichen Sclerosus” is dus in feite geen diagnose, maar gewoon een fancy naam voor een verzameling symptomen. Het zegt eigenlijk niets over wat er nu werkelijk aan de hand is. Uit de literatuur die ik vond kan ik opmaken dat Lichen Sclerosus kan optreden bij verschillende soorten oorzaken. Mogelijk is er sprake van een complex van oorzaken, waardoor behandeling ingewikkeld kan zijn.

De westerse geneeskunde en alternatieve geneeskunde hebben hier verschillende visies op. Hieronder volgt een samenvatting van informatie die ik heb kunnen vinden.

Lichen Sclerosus volgens de westerse geneeskunde:

De oorzaken zijn vooralsnog onbekend in de westerse geneeskunde. Daardoor heeft de westerse geneeskunde nog geen doeltreffend antwoord op de vraag hoe je ervan kunt genezen.

Op de website https://www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/l/lichen-sclerosus/item687 staat:
“Er zijn enkele mogelijke verklaringen voor het ontstaan van lichen sclerosus maar een duidelijke oorzaak is tot nu toe onbekend. Een mogelijke oorzaak lijkt te liggen op hormonaal gebied. De aandoening komt voornamelijk bij vrouwen voor en begint meestal rond de menopauze. Bij jonge meisjes verbetert de aandoening vaak na de puberteit of verdwijnt zelfs helemaal. Tevens zijn er gegevens die erop wijzen dat er sprake zou zijn van een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat ontstekingscellen, die anders bijvoorbeeld bacteriën en virussen bestrijden, nu bepaalde delen van de huid en de slijmvliezen aantasten. Ook zijn er patiënten bekend bij wie, voorafgaand aan deze aandoening, sprake was van herhaalde infecties aan de vagina of glans penis (eikel).”

Westerse medische behandeling:

In de praktijk schrijft men corticosteroide zalven voor en soms oestrogeen bevattende crèmes. Voor mannen met een vernauwde voorhuid ten gevolge van LS wordt besnijdenis aangeraden.

Ik denk wel dat die besnijdenis zo minimaal moet zijn als maar mogelijk is, want de voorhuid heeft een belangrijke beschermende functie tijdens de geslachtsgemeenschap. Bij een intacte voorhuid tijdens de daad, wordt de voorhuid als het ware afgerold tijdens de geslachtsdaad bij het heen en weer bewegen van de penis. Dit voorkomt schuren van de vagina huid met de penis. De voorhuid beschermt daarmee niet alleen de eikel van de man, maar ook het vaginale huidweefsel van de vrouw. Wanneer een man zijn voorhuid verliest verdwijnt een belangrijke bescherming tegen huidbeschadigingen aan de geslachtsdelen, èn een belangrijk en zeer gevoelig genotsorgaan is weggenomen, dus de man ontleent minder seksueel plezier aan de daad. Het is waarschijnlijk beter dat de voorhuid een beetje opengeknipt wordt in plaats van geheel verwijderd. Maar dat hangt natuurlijk ook van de situatie af.

Lichen Sclerosus volgens alternatieve geneeskundigen:

Lichen Sclerosus is een symptoom van iets anders. De oorzaken kunnen uiteenlopen. Je moet dus uitzoeken wat er aan de hand is. Het is goed mogelijk dat Lichen Sclerosus een resultaat is van een samenspel van oorzaken. Dat maakt de aanpak ervan ook wat ingewikkelder, maar niet onmogelijk.

Hoewel het voor dit artikel te ver gaat om de visies van alternatieve geneeskunden toe te lichten, kan je hieronder wel een overzichtje nalezen van mogelijke oorzaken.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken:

-seksueel misbruik en het hebben van seks zonder dat je er echt zin in hebt kunnen bijdragen aan het ontstaan van Lichen Sclerosus, want bij onvoldoende seksuele opwinding raakt de huid beschadigd door het schuren.
-onderliggende bacteriele, virale ontstekingen, een schimmelinfectie of een combinatie daarvan
-Er zijn kruiden die krachtig antibacterieel werken, antiviraal en antischimmel (schimmel en gist) en die in bepaalde gevallen zelfs op zeer korte termijn een krachtig helend effect kunnen geven.
-Ook bij andere oorzaken kunnen bepaalde specifieke kruiden effect hebben maar daar heb ik vooralsnog geen verdere informatie over. Smeerwortelzalf wordt wel genoemd voor nabehandeling.
-Voedingsallergieën. Met name allergieën voor zuivelproducten kunnen LS verergeren. Een goed afgesteld dieet kan een krachtig effect hebben. Voorbeelden van voeding waarvan gezegd wordt dat het een gunstig effect heeft zijn boerenkool en snijbiet. Echter: wat je het beste kunt eten, is mede afhankelijk van van de oorzaken. Een dieet kan daarom het beste per persoon afgestemd worden.
-voedingsdeficienties. Bijvoorbeeld: iodine, vitamin E, zink, vitamine B12
-mogelijk zijn er hormonale oorzaken zoals een subklinisch onderfunctioneren van de schildklier, iets wat vaak schijnt voor te komen. Afwijkende hormoonwaarden voor estrogenen kunnen een rol spelen. Nb in het lichaam komen verschillende estrogenen voor en afhankelijk van de datum in je menstruatiecyclus verschillen de hoeveelheden ook. Daardoor geven officiele estrogeentesten onvoldoende informatie. Candida -een schimmelinfectie- scheidt ook stoffen uit, waaronder een stof die lijkt op estrogeen, en dat zou in potentie kunnen zorgen voor een hormonale onbalans die weer kan bijdragen aan lichen sclerosus.
mogelijk heeft het ook met een functioneren van lever en nieren te maken.

-Volgens een theorie worden huidklachten veroorzaakt door stofwisselingsproblemen. LS is dan de oplossing van het lichaam voor het stofwisselingsprobleem.

-als het waar is dat het een auto immuun ziekte is, zoals in de westerse geneeskunde geopperd wordt, dan kan dat een teken zijn van een innerlijk psychologisch conflict. Dit is een psychosomatische theorie: het lichaam manifesteert wat er in je psyche gebeurt.  Bij auto-immuun ziekten valt het lichaam zichzelf aan, dus het lichaam heeft een conflict met zichzelf. Als deze theorie klopt dan is het interessant om na te gaan op welke gebieden jij zelf een innerlijk conflict met jezelf hebt. De volgende stap zou zijn om dat conflict met jezelf op te lossen. Als dit conflict met jezelf is opgelost, en als dit de oorzaak is, dan zou daarna lichen sclerosus moeten verdwijnen.

Een voorbeeld van een vrouw die genas van Lichen Sclerosus

Een vrouw die anoniem wilde blijven genas van Lichen Sclerosus en publiceerde dit online. Zelf ken ik haar niet eerlijk gezegd. Ze was jonger dan de gemiddelde vrouw met Lichen Sclerosus. Ze kreeg LS toen ze 23 was, en de diagnose werd gesteld toen ze 26 jaar oud was. Het reguliere medische circuit had haar niet kunnen helpen en uiteindelijk wendde ze zich tot de alternatieve hulpverlening. Ze bezocht een aantal natuurgeneeskundigen door wie ze ook niet goed geholpen kon worden. Uiteindelijk richtte ze zich tot enkele hulpverleners die geen enkele professionele kwalificatie hadden, maar die blijkbaar toch in staat waren om haar te helpen.

Ze bleek last te hebben van ontstekingen, veroorzaakt door een combinatie van infecties, voedingsallergieën, voedingsdeficienties, hormonale ontregeling en ongezond seksueel gedrag. Ze ontving een kruid uit de chinese medicinale keuken met een krachtige anti-bacteriële, anti-schimmel, en anti-virale werking. Binnen een dag verbeterden haar klachten enorm. Zometeen zal ik je het kruid noemen dat zij kreeg. Maar voordat ik dat noem wil ik eerst zeggen dat je dit kruid niet zomaar moet gaan nemen, omdat het alleen werkt als bepaalde specifieke oorzaken zijn vastgesteld waar dit kruid goed voor helpt. Wanneer je het kruid neemt terwijl er sprake is van andere oorzaken, doet het je beslist geen goed. Dan krijg je er juist huidklachten van. Dus je moet het echt niet zomaar nemen. Een reden waarom ik het kruid hier wel beschrijf is dat ik je wil bemoedigen dat er wel goede hulp voor LS bestaat, maar je moet waarschijnlijk goed zoeken voordat je een hulpverlener vindt die je hier goed mee kan helpen.

In geval van deze ene vrouw was het een thee de wortel van Coptidis Rhizoma. Als dosering nam ze 6-7 stukjes per dag, die gedurende 4 minuten verwarmd waren tot 86-89 graden Celsius gedurende 4 minuten- Het was haar verteld dat dit belangrijk was. Ze gebruikte hier een thermometer voor.. Ze dronk de thee met tussenpozen van 12 of 8 uur. Ze vond de thee erg bitter, maar toch smaakte er iets goed aan. De symptomen verminderden vrijwel direct. De jeuk en het branderige gevoel verminderde snel en was de volgende dag verdwenen. Ze kon zien dat de plekjes begonnen te genezen. Het luchtte haar enorm op. Ze moest het middel een tijdje blijven gebruiken, Het was een soort antibioticum en dan moest ze doorgaan totdat de infecties helemaal bezworen waren. Op het eind veranderde haar smaakbeleving van de thee en kon ze geen slok meer door haar keel krijgen. Toen stopte ze ermee.

Maar ze deed meer: Ze paste haar dieet aan, kreeg voedingssupplementen om de deficienties weg te werken en ook kreeg ze behandeling voor de hormonale ontregeling. Daarnaast moest ze ook haar seksuele gedrag veranderen. Ze had een verergering van de Lichen Sclerosus klachten ervaren toen ze een relatie had met een man tot wie ze zich in seksueel opzicht niet erg aangetrokken voelde. De wrijving op en in haar geslachtsdelen -tijdens vrijen met te weinig seksuele opwinding- veroorzaakte schaafwondjes. Door een committment met zichzelf aan te gaan om niet meer te vrijen zonder zin verbeterde haar situatie weer.

Tips voor het helen van Lichen Sclerosus

Als je klachten hebt: raadpleeg altijd eerst een arts. De informatie en tips in dit artikel kunnen medische behandeling niet vervangen.

Lichen Sclerosus is een huidklacht. Een klacht is geen diagnose. Wees je bewust dat huidklachten vaak een uiting zijn van problemen in de stofwisseling elders in je lichaam, of andere problemen. Dus laat je eerst onderzoeken door een arts. Maak een lijstje van al de andere klachten die je ook hebt. Andere klachten en LS kunnen veel met elkaar te maken hebben. Veel ziekten hebben een syndroom van klachten. Wanneer een arts zo'n syndroom herkent, is de diagnose vaak sneller gesteld en kan je sneller een goede behandeling krijgen.

-laat je uittesten op allergieën, infecties, en voedingsdeficienties

-als je met antibiotica behandeld bent, neem dan daarna ook een probioticum. Antibiotica doodt niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën in je darmen, die je nodig hebt voor een adequate stofwisseling. Met probiotica breng je de goede bacteriën weer terug in je darmen.

De oorzaken van Lichen Sclerosus kunnen complex zijn.

Daardoor kan het van belang zijn om een multidisciplinaire behandeling te organiseren:
-medische behandeling door een dermatoloog of hormoonspecialist,
-diverse alternatieve geneeswijzen: -zoek een specialist in de chinese geneeskunde, of een ostheopaat, iemand die gespecialiseerd is in orthomoleculaire geneeskunde, acupressuur,

-zoek een mesoloog: dat is iemand die je kan uittesten voor het samenstellen van een goed bij jouw situatie passend dieet.

-eet biologische voeding

-beperk suiker inname (in verband met schimmels)

-stop met het eten van zuivelproducten en test uit in welke mate dat voor jou werkt.

-Ontdek wat goede voeding voor de huid is. Binnen de “Rawfood” visie zegt men: doe nooit iets op je huid wat je niet kunt eten. Eet voeding die goed is voor de huid, en smeer alleen zalfjes waar zulke goede voeding in zit. Je kunt bijvoorbeeld denken aan goede olien zoals cocosolie, olijfolie, lijnzaadolie. Andere “superfoods” die goed kunnen werken zijn propolis (antischimmel) en koninginnegelei, beide afkomstig van bijen. Van koninginnegelei wordt gezegd dat het helpt om lidtekens te doen verdwijnen. Een volgens mij bijzonder goede huidcreme is te bestellen bij nuskin.com. De producten van nuskin zijn gericht op het tegengaan van veroudering. Of deze voedingsmiddelen Lichen Sclerosis helpen oplossen durf ik niet te zeggen omdat de achterliggende oorzaken zo complex kunnen zijn, en het effect op Lichen Sclerosus is voor zover ik weet in het geheel niet uitgetest.

-Bij het Integraal Medisch Centrum Amsterdam worden verschillende alternatieve behandelmethoden geïntegreerd zoals orthomoleculaire geneeskunde, homeopathie en chinese geneeskunde. Ook kan je daar een afspraak maken met een mesoloog die gespecialiseerd is in het uitmeten en reguleren van dieten die je gezondheid bevorderen.

-Ga nooit over tot geslachtsgemeenschap zonder dat jij daar zelf zin in hebt en vrij alleen als jij dat zelf ook wilt, want anders beschadig je het zo kwetsbare huidweefsel in en rondom je vagina.

-Als je niet in staat bent om je (al dan niet seksuele) grenzen te bewaken, of als je zelf niet weet waar je grenzen liggen, neem dan contact op met FreyaJoy Tinbergen van het Centrum voor Seksualiteit in Amsterdam. Met behulp van haar Sexual Empowerment Programma kan je leren hoe je wel op een goede manier seksuele intimiteit opbouwt met respect voor je grenzen. Ze helpt ook bij het verwerken van seksuele traumata.

Indien nodig ga in psychotherapie, doe traumaverwerking, en/of ga in psychoseksuele therapie voor het oplossen van hiaten in je psychologische ontwikkeling die leiden tot een disfunctioneel omgaan met jezelf, anderen, je partner, intimiteit en seksualiteit. Daarmee kan je onder andere gedrag leren voorkomen dat leidt tot huidbeschadigingen aan je geslachtsdelen. Voorkomen is beter dan genezen.

Heb jij last van pijn bij seks, en/of van lichen sclerosus? Heb je behoefte aan een gesprek om te onderzoeken of en zo ja welke psychologische aspecten of psychoseksuele aspecten bijdragen aan jouw seksuele klachten? Klik hier om contact te leggen met FreyaJoy:Contact


Bronnen:

https://www.thuisarts.nl/lichen-sclerosus/ik-heb-lichen-sclerosus

https://www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/l/lichen-sclerosus/item687

http://www.tcg-zhonglong.com/behandelen/lichensclerosus.html

https://www.rooseveltkliniek.nl/informatie/genitale-huidpoli/

https://patient.info/forums/discuss/browse/lichen-sclerosus-1341