Kortdurende behandeling vaginisme amsterdam

Behandeling vaginisme: het kan heel snel gaan. Een vrouw kwam bij mij in behandeling om haar vaginisme op te lossen. Ze was niet meer tevreden met haar werk, en niet met haar partner. Haar partner was ook eigenlijk helemaal niet meer met haar bezig. "Begeerde hij jou nog wel?" vroeg ik. "Eigenlijk niet", zei ze. "Maar", vroeg ik: "als een man zich niet (meer) tot jou aangetrokken voelt als vrouw, wat heeft hij dan te zoeken in jouw vagina? "Huh?", zei ze. Ze schoot in de lach. “Eigenlijk niets”, zei ze.

Deze cliente maakte haar problemen op haar werk bespreekbaar en kreeg een nieuwe collega. Daardoor hoefde ze de moeilijkheden op haar werk niet meer in haar eentje te bewerken. Ze maakte het uit met haar partner, en was er verbaasd over hoe snel ze daar eigenlijk overheen was. Ze vroeg zich dit af in haar laatste sessie bij mij: kan ik daar zó snel overheen zijn?

Soms is vaginisme eenvoudig op te lossen. Deze vrouw had in het verleden ook goede seksuele ervaringen opgedaan, waarbij penetratie geen enkel probleem was. Cliente was verbaasd dat de behandeling enkele sessies na het onderzoek al afgesloten kon worden.

“Was haar vaginisme nu echt opgelost?”, vroeg ze zich af. Ik zeg haar dat het woord "vaginisme" een semantische misvorming is: een nominalisatie van een werkwoord: verkrampen. Men spreekt van een nominalisatie als een werkwoord veranderd wordt in een zelfstandig naamwoord. Dat is een taalkundige vervorming. Bijvoorbeeld het werkwoord “verkrampen”, en we noemen het een vaginisme, een zelfstandig naamwoord. “Heb jij al een vaginisme? Ze zijn nu in de uitverkoop.” Je hoort het meteen al, vaginisme als zelfstandig naamwoord is niet logisch. Je kan semantische misvormingen herkennen aan het onlogische ervan.

Vaginisme is geen diagnose, maar een symptoom van een ander probleem. Door dat probleem ga jij verkrampen. Wie denkt dat vaginisme een diagnose is, weet niet wat vaginisme is. Waar verkramp jij van? Dat veroorzaakt je vaginisme. En dat is je diagnose. De oorzaak van je kramp moet je zien weg te nemen. Wat daarbij aanvullend kan helpen zijn ontspanningsoefeningen en seksuele educatie. Maar als je alleen de oefeningen doet zonder de oorzaak/oorzaken weg te nemen verandert er nog niets.

Wat heb jij nodig om te ontspannen en opgelucht adem te halen? Wat roept een blije lach bij je op? Waar word je blij van? Wat ontspant? Waardoor kom jij tot rust? De antwoorden op die vragen helpen je je vaginisme op te lossen.

Het leven lijkst soms op een spelletje ganzenborden: je leeft je leven, je stapt met je pionnetje over het ganzenbord. Af en toe kom je langs een plek: “ga terug naar af en sla twee beurten over”. Je hebt dan tijd om een pas op de plaats te maken, en na te denken over de vraag of dit nu de wijze was waarop je verder wilde gaan met je leven, je relatie, je seksleven – of dat je het liever anders gaat doen.

Luister naar je intuïtie: die vertelt je heel goed wat er wel en niet klopt. Je weet zelf heel goed of jij iets niet durft te zeggen tegen je partner. Dan verberg je iets voor hem. En dat geeft spanning, dus kramp en dus vaginisme. Als je partners aantrekt die iets te verbergen hebben, en je gaat beter naar je intuïtie luisteren, en je neemt jezelf serieus krijg je ook andere communicatie met die partner. Vertrouw daar maar op. Luister naar je innerlijke waarheid, je innerlijke stem, die heeft het meestal bij het rechte eind, Tenminste: als je geen ernstige psychotische ziekte hebt, dan weet je ergens diep van binnen wel wat recht en wat krom is. Dus: vertrouw daar maar op.

Deze cliente had op dat moment geen partner meer. Ze had ook geen vragen meer. We sloten daarom hierbij de behandeling af. Als cliente het nodig heeft, dan mag ze terug komen. Bijvoorbeeld als ze een partner gevonden heeft en behoefte heeft om het er op dat moment nog eens over te hebben. Maar best mogelijk dat dat helemaal niet meer nodig is.

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend Psycholoog NIP-seksuoloog Amsterdam

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"