Kinderlijke seksualiteit en seksueel misbruik

Kinderlijke seksualiteit. Onlangs kreeg ik een vraag van een vrouw die seksueel misbruikt was als kind. Vanaf welke leeftijd hebben kinderen seksuele gevoelens? Dit was mijn antwoord aan haar:

Wat naar dat jij als kind seksueel misbruikt bent. Dit heeft een vergaand effect op jouw seksuele ontwikkeling. Je vroeg je af op welke leeftijd een kind seksuele gevoelens kan gaan beginnen te krijgen. Dit met name ook vanwege het misbruik dat je hebt ervaren. Het is mogelijk dat je tijdens herbelevingen (opnieuw) seksuele gevoelens voelt en dat je die gevoelens ook als kind al had.

Op filmpjes van foetussen in de baarmoeder is al gezien dat zelfs foetussen masturberen. Daaruit blijkt dat kinderen zelfs worden geboren met seksuele gevoelens. In onze cultuur bestaat daar te weinig bewustwording op en kinderen worden meestal niet adequaat begeleid naar een gezonde seksuele ontwikkeling. Dat is helaas iets waar misbruikers van profiteren.

Als kinderen niet leren omgaan met kinderlijke seksualiteit, kinderlijke wensen en grenzen, dan kunnen ze zich er niet tegen beschermen als een misbruiker ze begint te manipuleren om ze afhankelijk te maken en daarna te misbruiken. Dat is een groot probleem in onze samenleving. Kinderen kunnen zich meestal ook niet weren tegen een seksueel misbruiker zelfs als ze wel een gezonde seksuele opvoeding hebben gehad. Dat is voor een kind heel erg. Misbruikers misbruiken hun lichamelijk overwicht en de macht van het ouder, groter en sterker zijn dan het kind.

Kinderlijke seksualiteit is heel anders dan volwassen seksualiteit, dat is echt niet te vergelijken met volwassen seksualiteit. Kinderlijke seksualiteit kan blijken uit bijvoorbeeld zoiets onschuldigs als duimzuigen of het genieten van een snoepje op de tong. Kinderlijke seksualiteit mag nooit een argument zijn voor een volwassene om met dat kind tot een seksuele uitwisseling te komen. De kinderlijke onschuldige seksuele beleving behoort aan het kind en aan niemand anders.

Kinderen worden overweldigd als volwassenen hun seksuele energie op hen botvieren. Onder andere daarom is het zo schadelijk, en ook vanwege het enorme machtsmisbruik en de angst en pijn die een kind wordt aangedaan. Het vertrouwen dat wordt geschaad en de relaties die daardoor kapot gaan of beschadigd worden. Lichamelijke gevoelens worden dan geassocieerd met misbruik, in plaats van met genieten en plezier en ontspanning, en vertrouwen.

Daardoor kan een slachtoffer van seksuele kindermishandeling op volwassen leeftijd zoveel moeite hebben met seksueel contact met de eigen partner. Zelfs als die partner heel liefhebbend en betrouwbaar is, komen toch steeds de associaties met misbruik naar boven.

Het lijkt daardoor dat de betekenis van de seksuele gevoelens en sensaties is veranderd. Voor iemand die niet misbruikt is is de betekenis van seksuele gevoelens en sensaties er een van plezier en spelen en onbezorgdheid. Voor iemand die misbruikt is bestaat die betekenis helemaal niet.

Niet alleen de trauma's moeten verwerkt worden, maar ook zou het goed zijn als een ex-slachtoffer nieuwe ervaringen gaat opdoen met seksuele gevoelens en sensaties gekoppeld aan veiligheid, plezier, ontspanning, spelen, vertrouwen, en intimiteit met een veilige partner. Pas dan kan alsnog een positieve gezonde seksuele ontwikkeling op gang komen.

Verder lezen: https://centrumvoorseksualiteit.nl/seksueel-misbruik-en-vochtig-worden/

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"