Jeugdtrauma's en seksuele problemen

Jeugdtrauma's en seksuele problemen.

Jeugdtrauma's en seksuele problemen.

Kinderen raken getraumatiseerd als hun noodzakelijke behoeften niet vervuld worden, (als ze verwaarloosd zijn), als hun ouders emotioneel niet beschikbaar zijn (verlating of verstoting) en als kinderen misbruikt worden. Dat kan lichamelijk, psychisch, emotioneel of seksueel misbruik zijn. Als kinderen opgroeien in zo’n situatie, denken zij vaak dat er iets mis is met henzelf, en dat de situatie normaal is. Daardoor herkennen eenmaal opgegroeide kinderen vaak niet dat zij getraumatiseerd zijn. Maar diezelfde jeugdtrauma's kunnen wel leiden tot seksuele problemen zoals vaginisme en erectieproblemen. Hoe weet jij of jij jeugdtrauma's hebt?  Daar kan je wel achter komen.

Peter K Gerlach, een psychotherapeut die gespecialiseerd is in het overwinnen van de gevolgen van jeugdtrauma’s, noemt een aantal lessen die elk kind moet leren van zijn ouders om gezond op te kunnen groeien. Als die lessen niet geleerd worden, dan is dat een indicatie voor getraumatiseerd zijn. Als je deze lessen zelf niet geleerd hebt, kan je ze ook niet doorgeven aan je kinderen. Daardoor worden jeugdtrauma’s vaak van generatie op generatie doorgegeven, zonder dat iemand het door heeft.

Een van de belangrijkste lessen die een kind moet leren is de les van zelfrespect, eigenliefde en zelfzorg. Als een kind dat niet geleerd heeft, en het niet later alsnog leert, dan kan dat tot talloze problemen leiden. Ik noem er een paar: depressie, zwaarlijvigheid, seksuele problemen zoals vaginisme, maar er zijn zeker meer gevolgen denkbaar.

Een kind dat niet leert wat zelfrespect is, die niet leert wat eigenliefde en zelfzorg is brengt zichzelf voortdurend in de problemen, ook als volwassene. Want zo’n kind krijgt een negatief zelfbeeld, en ondermijnt zichzelf onbewust. Daardoor kan het niet succesvol zijn in zijn of haar leven. In plaats daarvan krijgt zo’n kind last van enorme schuld en schaamtegevoelens. Het kind denkt dat het niet ok is. Zo’n kind groeit op zonder dat het ooit heeft geleerd om adequaat grenzen te stellen. Zo’n kind heert niet geleerd om zich te beschermen tegen mensen die teveel van hem of haar willen. Vaak heeft zo’n kind er alles voor over om maar aardig gevonden te worden, en om maar goed genoeg gevonden te worden. En dat kan ten koste van het kind zelf gaan.

Zulke kinderen groeien op en worden volwassen. Op volwassen leeftijd komen deze problemen dan terug in de vorm van moeilijkheden op het werk, en relatieproblemen. Ook seksuele problemen zoals vaginisme en erectieproblemen kunnen een gevolg zijn. Gelukkig kan je hier goed overheen komen, mits je de juiste levenslessen alsnog leert. Het gaat erom dat je draagkrachtiger wordt.

Hoe word je draagkrachtiger?

Je ontwikkelt meer en meer draagkracht naarmate je beter je grenzen leert herkennen, en je meer zelfrespect krijgt. Als jij jezelf meer respecteert, dan ga je zelf je eigen grenzen ook beter respecteren. Een gevolg is dat je eerder durft aan te geven dat iemand iets doet of van jou wil dat jij niet wilt. Je hebt het recht om iets niet te willen of niet te doen. Je hebt het recht om jezelf serieus te nemen, in je wensen, verlangens en behoeften, zelfs als je omgeving dat niet doet. Dat betekent overigens niet dat je altijd kunt krijgen wat je hebben wilt. Want als jij iets van een ander wilt, en die ander wil het niet, dan heeft die persoon natuurlijk ook het recht om nee te zeggen. En bovendien: nu ben je een volwassene. Als kind was je veel meer afhankelijk van je ouders. Als volwassene heb je handen en voeten, en je gezonde verstand om te gebruiken: als je ouders je iets niet willen of kunnen geven, dan kan je dat wellicht ergens anders wel verkrijgen. Als volwassene kan je daarvoor kiezen.

Destructieve ouders

Veel ouders die zelf getraumatiseerd zijn geven dat gedeeltelijk door aan hun kinderen, maar werken wel aan hun persoonlijke ontwikkeling. Hoe meer zij zichzelf helen, hoe meer zij de relatie met hun kinderen kunnen helen. Als je zulke ouders hebt, dan heb je waarschijnlijk een moeilijke relatie met ze, maar dan is die relatie toch waardevol voor je.

Er is echter een categorie ouders die een enorme destructieve impact heeft op hun kinderen. Dat zijn de verwaarlozende, verstotende,  mishandelende en/of misbruikende ouders. Het ergste zijn die ouders die niet willen erkennen hoeveel ellende ze daarmee hun kinderen aandoen. Zulke ouders blijven hun kinderen hun leven lang verstoten, en/of emotioneel, psychisch, lichamelijk of seksueel misbruiken. Zulke ouders zijn de ergste vijanden van hun eigen kinderen.

Verder lezen:

Seksuele opvoeding: Als je ouders je ergste vijanden zijn

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"