Je seksuele liefdesopvoeding en je liefdesmap

Wat is een liefdesmap?

Een liefdesmap is een soort sjabloon voor de wijze waarop jij liefdesrelaties aangaat en opbouwt, en de manier waarop je omgaat met zaken zoals verliefdheid en seksualiteit. Iedereen ontwikkelt tijdens het opgroeien zijn eigen liefdesmap. Iedereen heeft dus een liefdesmap. Je seksuele opvoeding heeft een grote invloed op jouw liefdesmap. Heb je een goede seksuele liefdesopvoeding gehad, dan heb je waarschijnlijk een mooie liefdesmap ontwikkeld en zullen je liefdesrelaties zich goed ontwikkelen. Maar als je seksueel verwaarloosd bent (je hebt bij voorbeeld geen goede seksuele voorlichting gehad) of seksueel onderdrukt, of als je seksueel misbruikt bent, dan heb je waarschijnlijk verstoringen in je liefdesmap. Verstoringen in je liefdesmap leiden later hoogst waarschijnlijk tot relatie problemen, seksuele problemen, of een combinatie daarvan.

Je liefdesmap is als het ware je persoonlijke blauwdruk voor het aangaan/ontwikkelen van liefdesrelaties. Daarin zitten als het ware de kenmerken van jouw liefdesleven besloten. Als je elke keer weer dezelfde liefdesproblemen hebt, dan kan het zinvol zijn om te kijken naar je persoonlijke liefdesmap, ofwel je persoonlijke blauwdruk.

In het boek “LoveMaps” gaat John Money in op diverse verstoringen van de lovemap, ofwel, de liefdesmap.

John Money beschrijft hoe sommige kinderen ernstig lichamelijk en geestelijk gestraft worden voor een normale seksuele liefdesontwikkeling en hoe dat bij hen tot blijvende psychische schade leidt. Die schade uit zich onder andere in een verstoorde liefdesmap, een onvermogen om adequate liefdesrelaties aan te gaan en/of de ontwikkeling van parafilieën (vreemde afwijkende seksuele voorkeuren).

Om het risico op dit soort stoornissen zo klein mogelijk te maken is het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen een adequate seksuele opvoeding krijgen. Zo bouwen ze een goede liefdesmap.

Ook als je niet behoort tot de doelgroep waar John Money over schrijft, dan kan je te maken hebben gehad met seksuele onderdrukking.

Door je eigen schaamtegevoelens kan je kind zich ook gaan schamen voor zijn of haar natuurlijke seksualiteit

Voel jij je schuldig, ga je je schamen, of word je bang op het moment dat je kind je confronteert met iets seksueels? Ook al zeg je niets, je kind voelt jouw gevoelens hoogst waarschijnlijk aan. Kinderen kunnen die angst, schaamte en schuldgevoelens onbewust overnemen en raken op die manier seksueel geremd. En dat is jammer, want zo krijgt de volgende generatie hetzelfde probleem opnieuw te verwerken. Ook minder ernstige varianten van seksuele onderdrukking zijn schadelijk. Ik denk dat het veel beter is als kinderen een geïntegreerde seksuele opvoeding krijgen waarbij ze leren wat wel en wat niet kan en hoe ze goed met wensen en grenzen leren omgaan.

Maar voordat jij als vader of moeder dat zelf kunt geven, is het wel handig als je zelf die angst, schuld- of schaamtegevoelens verwerkt hebt. Zodra je door die negatieve gevoelens heen bent komt over het algemeen je natuurlijke wijsheid vrij en weet je wanneer je wat kunt zeggen aan je kind. Je kent zelf je kind het beste.

In principe kan ik je daarmee helpen.

Kamp jij met de gevolgen van seksuele onderdrukking in je jeugd en wil je je bevrijden om een betere seksuele opvoeding aan je kind te kunnen geven?

Bij voldoende belangstelling organiseer ik ook een groep. Desgewenst geef ik ook een lezing over dit onderwerp.
Klik op de link hieronder en vraag me om meer info en/of een afspraak: https://centrumvoorseksualiteit.nl/contact

Drs FreyaJoy Annemarie Tinbergen
Holistisch werkend psycholoog-seksuoloog  Amsterdam

 

 

Wat cliënten over mijn therapie zeggen

Ontvang mijn Vaginismetips

Schrijf je in op mijn emailtiplijn. Vul je naam en e-mail in en ontvang tevens het ebook Vaginismetips

Zo loste ik mijn vaginisme op

Prijs: €47,00,  Bestel hier: Bestel

Voor meer info klik hier: "Zo loste ik mijn vaginisme op"